Τρισεκατομμύρια τζιτζίκια θα κατακλύσουν τις ΗΠΑ- Το σπάνιο φαινόμενο

Τρισεκατομμύρια τζιτζίκια θα κατακλύσουν όλες τις ΗΠΑ- Το σπάνιο φαινόμενο Facebook Twitter
Τζιτζίκια/ Φωτ.: Unsplash
0

Περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο τζιτζίκια αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στις κεντρικές και ανατολικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών φέτος την άνοιξη, χάρη στη χρονική ευθυγράμμιση δύο διαφορετικών γενών για πρώτη φορά από το 1803.

Οι κάτοικοι στα νοτιοανατολικά των ΗΠΑ πρόκειται να απολαύσουν ένα «αξιοθέατο», λένε οι ειδικοί, καθώς τα περιοδικά τζιτζίκια -που συνήθως βγαίνουν στην επιφάνεια κάθε 13 χρόνια- θα εμφανιστούν συμπίπτοντας με ένα άλλο γόνο που βγαίνει μετά από έναν 17ετή κύκλο αυτή την άνοιξη.

Η διπλή εμφάνιση των περιοδικών τζιτζικιών, τα οποία είναι διαβόητα για το πόσο δυνατά μπορούν να γίνουν, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο και εκτιμάται ότι συνέβη για τελευταία φορά πριν από 221 χρόνια, το 1803, όταν ο Τόμας Τζέφερσον, ένας από τους ιδρυτές της Αμερικής, ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ.

Κατά καιρούς, που συγχέονται με τις ακρίδες, το βουητό των ζωυφίων μπορεί να φτάσει σε ένταση τα 110 ντεσιμπέλ. Περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο τζιτζίκια αναμένεται να αναδυθούν σε κάθε τέσσερα στρέμματα δάσους. Σημειώνεται, ότι η αποψίλωση των δασών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει περιορίσει επικίνδυνα το οικοσύστημα των χρήσιμων αυτών εντόμων.

Η ταυτόχρονη εμφάνιση των κύκλων των γόνων είναι ένα σπάνιο γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν περισσότερα τζιτζίκια «από οπουδήποτε αλλού οποιαδήποτε άλλη στιγμή», δήλωσε η εντομολόγος του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ Paula Shrewsbury. 

«Είναι σαν ένα ολόκληρο εξωγήινο είδος που ζει κάτω από τα πόδια μας και μετά κάποια χρόνια με πρωταρχικό αριθμό βγαίνουν έξω για να πουν ένα γεια» συμπλήρωσε. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, τα τζιτζίκια θα καλύψουν φέτος τόση έκταση που θα είναι ίση με το μέγεθος της αμερικανικής πολιτείας Ντέλαγουερ.

Τα τζιτζίκια περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο υπέδαφος ως νύμφες και τρέφονται από τη ρητίνη στις ρίζες των δέντρων. Υστερα από 13 ή 17 χρόνια χωρίς ηλιακό φως, τα έντομα σκάβουν με τα μπροστινά τους πόδια για να φθάσουν στην επιφάνεια και μεταμορφώνονται σε ενηλίκους.

Με πληροφορίες από SkyNews


 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Περιβάλλον / Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες – από καύσωνα ως ακραίο καύσωνα—θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου, όπως και στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα
NEWSROOM
«Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Περιβάλλον / «Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Η Μπέλλα ασφυκτιά μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο, που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ - «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο», δήλωσε βιολόγος θαλάσσιας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ