Καρκίνος του πνεύμονα: Προσοχή στο κενό

«Προσοχή στο κενό»: Η νέα καμπάνια ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα

Το κενό αντιπροσωπεύει την ανισότητα σε ότι αφορά την πρόσβαση στην πληροφόρηση αλλά και στις υπηρεσίες υγείας, καλώντας πολίτες, επιστήμονες και Πολιτεία να οξύνουν την ευαισθησία τους, ώστε να μην αφήσουν το κενό να διευρυνθεί.

ADVERTORIAL

Του Γιάννη Μούντζιου

Παθολόγος Ογκολόγος

Διευθυντής Δ’ Ογκολογικής Κλινικής και Μονάδας Κλινικών Μελετών

Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν
 

Οι περισσότερες και περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν ότι Οκτώβριος είναι ο μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού και πολύ σωστά. Πόσες και πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι ο Νοέμβριος είναι αφιερωμένος στην πρόληψη κατά του καρκίνου του πνεύμονα; Πόσοι γνωρίζουν ότι δυστυχώς ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται συνολικά για περισσότερους θανάτους σε όλο τον πλανήτη συγκρινόμενος με τους καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη μαζί… Στην Ελλάδα, το 2020 σύμφωνα με το Διεθνές Παρατηρητήριο για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC) διαγνώστηκαν 8.960 νέες περιπτώσεις καρκίνου πνεύμονα. Οι 6786 (18.7%) αφορούσαν άνδρες και οι 2174 (7.7%) γυναίκες. Το ίδιο έτος καταγράφηκαν 7662 θάνατοι εξαιτίας της νόσου στη χώρα μας. Οι τεράστιοι αυτοί αριθμοί δυστυχώς οφείλονται στο γεγονός ότι, λόγω της ύπουλης εμφάνισης ή της μη εκδήλωσης συμπτωμάτων,  ο καρκίνος του πνεύμονα πολύ συχνά διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πλήρης ίαση.

 

Φέτος λοιπόν με αφορμή το Νοέμβριο ως μήνα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα η ελληνική εταιρεία καρκίνου του πνεύμονα (ΕΛΕΚΑΠ) συμμετέχει δυναμικά με μία καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με τον εύστοχο τίτλο “προσοχή στο κενό.” Και όταν λέμε κενό, αναφερόμαστε πρώτα απ' όλα στις ανισότητες στην πρόσβαση στην ενημέρωση για τον καρκίνο του πνεύμονα. Σκεφτείτε για παράδειγμα έναν ηλικιωμένο άνθρωπο που ζει μόνος του και δεν είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία ή τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο άνθρωπος αυτός έχει δυσκολία στην πρόσβαση στην σωστή ενημέρωση για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση πολλών μορφών καρκίνου μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος του πνεύμονα. Μπορεί ας πούμε να μην έχει ακούσει ποτέ για την αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης η οποία πρέπει να γίνεται κάθε 1-2 χρόνια σε ενεργούς, πρώην ή ελαφρούς καπνιστές ηλικίας 50-74 ετών και η οποία μειώνει την θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα κατά 24% στους άνδρες και κατά 33% στις γυναίκες!

 

Γιάννης Μούντζιου
Γιάννης Μούντζιος
Παθολόγος Ογκολόγος
Διευθυντής Δ’ Ογκολογικής Κλινικής και Μονάδας Κλινικών Μελετών
Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν

Κατά δεύτερο λόγο υπάρχει σήμερα ανισότητα στην πρόσβαση σε υπηρεσίες ολοκληρωμένης ιατρικής φροντίδας σε περίπτωση διάγνωσης καρκίνου του πνεύμονα. Και εδώ σκεφτείτε το παράδειγμα ενός ανασφάλιστου σε σχέση με κάποιον ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ ή ενός μετανάστη σε σχέση με κάποιον έλληνα πολίτη. Κάτι που όμως δε γνωρίζουμε πολύ είναι η ανισότητα που μπορεί να υπάρχει ακόμα και στην πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες όπως είναι τα νέα ερευνητικά φάρμακα που είναι διαθέσιμα στους ασθενείς μέσα από κλινικές μελέτες και εδώ κομβικό ρόλο παίζει η ενημέρωση ώστε ο καθένας από εμάς να γνωρίζει σε ποια ελληνικά κέντρα σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία είναι σήμερα διαθέσιμες στην χώρα μας. Αν αναλογιστούμε όλα τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε αμέσως ότι δυστυχώς πολλές φορές δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευκαιρίες ακόμη και σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως είναι η υγεία και ειδικά ο καρκίνος .

 

Φέτος λοιπόν ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ευαισθητοποιήσουμε το ευρύ κοινό τους συναδέλφους μας στη δουλειά, τους φίλους μας, την οικογένεια μας αλλά και όσους γνωρίζουμε για το τόσο σημαντικό αυτό θέμα. Τα βασικά μας μηνύματα είναι: διακοπή του καπνίσματος, που δυστυχώς παραμένει ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας για την εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα αλλά και η καλύτερη ενημέρωση για τα πρώτα συμπτώματα τις αρχικές εξετάσεις που πρέπει να γίνουν, αλλά και ο κατάλληλος γιατρός στον οποίο πρέπει να απευθυνθούμε δηλαδή ο γενικός Ιατρός, ο Παθολόγος, ο Πνευμονολόγος ή ο Ογκολόγος. Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα με μία σειρά από καινοτόμες θεραπείες όπως η ανοσοθεραπεία, με την οποία ενεργοποιούμε το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα,  μπορούμε να επιτύχουμε μακρά επιβίωση ακόμη και σε περιπτώσεις προχωρημένου καρκίνου του πνεύμονα. Τέλος υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών με πολύ μικρό ή και καθόλου ιστορικό καπνίσματος που εμφανίζουν καρκίνο του πνεύμονα και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ συχνή η παρουσία μεταλλάξεων στο DNA του όγκου. Σήμερα λοιπόν έχουμε ως ογκολόγοι στην φαρέτρα μας μία σειρά από μοριακές στοχεύουσες θεραπείες, από τις οποίες οι περισσότερες χορηγούνται από το στόμα ως απλά χάπια με τις οποίες μπορούμε να επιτύχουμε και πάλι μακρά ύφεση ή και η ίαση σε περιπτώσεις ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα. Η επιστήμη λοιπόν έχει προχωρήσει. Εμείς, ας δώσουμε απλά προσοχή στο κενό.

 

Επιμέλεια Αλεξία Σβώλου

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ