Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο; Facebook Twitter
Εκεί που έχει φτάσει η τεχνολογία σήμερα, θεωρείται δεδομένο ότι όλες οι χώρες μπορούν να βγάλουν καλά κρασιά.
0



«ΒΛΕΠΑΜΕ ΤΙΣ ΤΑΣΕΙΣ,
ότι δηλαδή εστιατόρια και εισαγωγείς ψάχνουν ελληνικό κρασί, ότι ακόμα και σούπερ μάρκετ θέλουν να έχουν ελληνικές ετικέτες στα ράφια τους. Βλέπαμε τα στατιστικά, ότι η αξία και η μέση τιμή εξαγωγής των ελληνικών κρασιών αυξάνονται. Κάτι έχει αρχίσει και γίνεται στην Αγγλία και είπαμε ότι πρέπει να έχουμε μια παρουσία εκεί. Αποφασίσαμε ότι θα κάνουμε μόνοι μας τις πρώτες κινήσεις και όπως πάει».

Τα παραπάνω μού τα είπε η Σοφία Πέρπερα επιστρέφοντας από την ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο την Τρίτη 9 Απριλίου και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για μια καμπάνια που ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται φέτος για δεύτερη χρονιά. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στη St Mary’s Marylebone, συγκεντρώνοντας περίπου 300 επαγγελματίες της οινικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανάμεσά τους ξεχώρισε σημαντικός αριθμός επιδραστικών Masters of Wine, Master Sommeliers, δημοσιογράφων, εισαγωγέων και χονδρεμπόρων, αγοραστών από κάβες, ξενοδοχεία, εστιατόρια και σούπερ μάρκετ.

Πέρα από το ασύρτικο, τις εντυπώσεις έχουν κλέψει το ξινόμαυρο, το αγιωργίτικο, η μαλαγουζιά, το βιδιανό, η ρομπόλα, το σαββατιανό που «ακούγεται πολύ», η ρετσίνα «που έχει κάνει comeback», ο ροδίτης και το μοσχοφίλερο.

Τα τρία masterclasses που διοργανώθηκαν από τον ΣΕΟ είχαν 48 θέσεις – έγιναν όλα τους sold out. Ομιλητές σε αυτά ήταν ο διακεκριμένος Master of Wine Richard Bampfield μαζί με τον Bert Blaize, έναν από τους κορυφαίους οινοχόους και μέσα στους 50 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του κρασιού στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας. Οι δύο τους μαζί με τη Σοφία Πέρπερα, που είναι χημικός-οινολόγος και σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, μύησαν τους συμμετέχοντες σε μια οινική περιήγηση στους αμπελώνες της Ελλάδας από την αρχαιότητα έως σήμερα, παρουσιάζοντας κορυφαία ελληνικά κρασιά από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, την Κεντρική Ελλάδα και την Αττική, την Πελοπόννησο, από τα νησιά, την Κρήτη, την Κεφαλονιά, τη Σαντορίνη, τη Σάμο και τη Σύρο.

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο; Facebook Twitter
Στην εκδήλωση παρουσίασαν τη δουλειά τους 44 οινοποιεία από ολόκληρη την Ελλάδα.

«Αυτή ήταν η μεγάλη μας εκδήλωση μαζί με τους οινοπαραγωγούς, οι οποίοι πρέπει να εμφανίζονται, εκείνοι είναι που προσελκύουν περισσότερο κόσμο», εξηγεί η Σοφία Πέρπερα, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία στην εξωστρέφεια του ελληνικού αμπελώνα και στην προώθηση του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό, αφού έχει τρέξει την αντίστοιχη καμπάνια στην Αμερική από το 2003. «Ζούσα στην Αμερική και άρχισα να συνεργάζομαι με κάποιους Έλληνες εισαγωγείς προκειμένου να τους βοηθήσω στις πωλήσεις τους και έπαθα σοκ από την έλλειψη οποιασδήποτε κοινής ενέργειας σε σχέση με το ελληνικό κρασί. Επέστρεψα στην Ελλάδα, επισκέφθηκα τα κυριότερα οινοποιεία με εξαγωγικό προφίλ και ξεκινήσαμε την καμπάνια “All about Greek wine” η οποία πήγε πολύ καλά, αν αναλογιστούμε τα δικά μας πολύ ελάχιστα budget σε σχέση με αυτά που έχουν άλλες χώρες». Από το 2007 μέχρι το 2018 ασχολήθηκε εντατικά με την παρουσία του ελληνικού κρασιού σε Αμερική και Καναδά.  

Στην εκδήλωση παρουσίασαν τη δουλειά τους 44 οινοποιεία από ολόκληρη την Ελλάδα, «τα οποία απέδειξαν με έμπρακτο τρόπο γιατί το ελληνικό κρασί αποτελεί αυτήν τη στιγμή ένα από τα δυνατότερα trends στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεπερνώντας για δεύτερη συνεχή χρονιά το φράγμα των 7 εκατ. ευρώ σε αξία εξαγωγών». Tα οινοποιεία που συμμετέχουν στην τωρινή καμπάνια και είχαν παρουσία στο Λονδίνο είναι από τη Μακεδονία τα κτήματα Άλφα, Βιβλία Χώρα, Γεροβασιλείου, Διαμαντάκου, Κυρ Γιάννη, Κώστα Λαζαρίδη, Νίκου Λαζαρίδη, Παυλίδη, Τέχνη Οίνου, τα οινοποιεία Μπουτάρη, Κεχρή και Noema. Την Ήπειρο εκπροσώπησε το Οινοποιείο Τζίμα, ενώ από την Κεντρική Ελλάδα άνοιγαν εκεί τα κρασιά τους τα κτήματα Αβαντίς, Μουσών, Παπαγιαννάκου, Σαμαρτζή, Χατζημιχάλη και τα Ελληνικά Κελλάρια Οίνων. 

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο; Facebook Twitter

Από την Πελοπόννησο στο Λονδίνο βρέθηκαν οι Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου, τα οινοποιεία Παρπαρούση, Ρούβαλη, Γαία Οινοποιητική, Κάστρο Κλάους, η Οινοποιητική Μονεμβασιάς, τα κτήματα Μέγα Σπήλαιο/Cavino, Παλυβού, Σκούρα, Σπυρόπουλου, Τσέλεπου. Από την Κρήτη τα οινοποιεία Δουλουφάκη, Διαμαντάκη και η Ιδαία Οινοποιητική, από Κεφαλονιά το κτήμα Ορεάλιος Γη, από τη Σάμο τo οινοποιείο Βακάκης και ο ενιαίος οινοποιητικός συνεταιρισμός του νησιού.

Από τη Σαντορίνη που βγάζει το κρασί-δούρειο ίππο της καμπάνιας, το ασύρτικο, παρουσία στο Λονδίνο είχαν το κτήμα Αργυρού και το κτήμα Σιγάλα, τα οινοποιεία Αρτέμη Καραμολέγκου, Βασάλτη, Βενετσάνου, Oeno P, Santo Wines, ενώ από τη Σύρο το οινοποιείο Ουσύρα.

Όμως τα σχέδια του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου δεν σταματάνε στην εκδήλωση του Απριλίου και της St Mary’s Marylebone για φέτος. Ας πούμε, τον Σεπτέμβρη θα τρέξουν τέσσερις γευστικές δοκιμές –τις λεγόμενες drop-in– σε Λονδίνο, Εδιμβούργο και Μάντσεστερ, στις οποίες τα κρασιά κατηγοριοποιούνται ανά περιοχή και ανά ποικιλία και με τη βοήθεια ενός καταλόγου αγοραστές και δημοσιογράφοι δοκιμάζουν και κρατάνε σημειώσεις. «Έτσι διατηρείται το ενδιαφέρον, έτσι γίνονται παραγγελίες», κατά τη Σοφία Πέρπερα. Επίσης οργανώνουν επισκέψεις εξοικείωσης αγοραστών και δημοσιογράφων στους ελληνικούς αμπελώνες, τους ξεναγούν στις σημαντικές αμπελοοινικές περιοχές, «γιατί εκεί είναι που χτυπάει η καρδιά του κρασιού. Μπορεί να έχεις δει εκατοντάδες φωτογραφίες της Σαντορίνης, αλλά αν δεν νιώσεις τον τόπο, αν δεν δεις τις κουλούρες στο έδαφος και τον μόχθο που απαιτεί το συγκεκριμένο αμπέλι, που πρέπει να σκύψεις, να το κόψεις, να του κάνεις το σωστό κλάδεμα, μόνο τότε θα καταλάβεις την αξία που έχουν τα κρασιά του νησιού. Και η αλήθεια είναι ότι βλέπουν αυτό που συμβαίνει στη Σαντορίνη και πέφτουν ανάσκελα». Επίσης, τον Ιούνιο τρέχουν τον μήνα ελληνικού κρασιού, κάτι που σημαίνει ότι τριάντα κάβες στην Αγγλία έχουν συμφωνήσει να το προβάλουν και να το προωθήσουν. 

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο; Facebook Twitter

Πέρα όμως από το ασύρτικο, τις εντυπώσεις έχουν κλέψει το ξινόμαυρο, το αγιωργίτικο, η μαλαγουζιά, το βιδιανό, η ρομπόλα «που θα μπορούσε να είναι πολύ πιο μπροστά αν είχε μεγαλύτερα οινοποιεία από πίσω της», το σαββατιανό που «ακούγεται πολύ», η ρετσίνα «που έχει κάνει comeback», ο ροδίτης και το μοσχοφίλερο. «Κάνουμε πολύ ωραία κρασιά και από διεθνείς ποικιλίες, όμως δίνουμε έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες, αυτές θέλει να βάλει στη λίστα του ένα εστιατόριο της Αγγλίας και αυτές θα αναζητήσει ένας οινοχόος. Εκεί που έχει φτάσει η τεχνολογία σήμερα, θεωρείται δεδομένο ότι όλες οι χώρες μπορούν να βγάλουν καλά κρασιά. Οι γηγενείς ποικιλίες λοιπόν που έχουν αντέξει στο βάθος των χιλιετηρίδων, το ασύρτικο που είναι το δώρο της Σαντορίνης στον χώρο του κρασιού, γιατί πλέον καλλιεργείται σε πάρα πολλές περιοχές του κόσμου και σε πολύ ζεστές περιοχές και έχει το χαρακτηριστικό να κρατάει υψηλά επίπεδα οξύτητας και ζαχάρων, αυτές είναι οι ποικιλίες που μας διαφοροποιούν και μας ξεχωρίζουν από τις άλλες χώρες».

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ