Τζίνα Μαμιδάκη: «Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας είναι δώρο του Θεού και κατάρα του ανθρώπου»

Τζίνα Μαμιδάκη: «Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας είναι δώρο του Θεού και κατάρα του ανθρώπου» Facebook Twitter
Ο κοινωνικός ηγέτης οφείλει να είναι πρότυπο ηγεσίας ανθρώπων, αφήνοντας πίσω ξεπερασμένα μοντέλα διοίκησης επιχειρήσεων που έχουν πεθάνει πλέον.
0

— Πώς μπορεί ένα ξενοδοχείο να ενσωματωθεί με βιώσιμο τρόπο στην κοινωνία ενός τόπου και να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπό του στο οικοσύστημα; Τι ρόλο παίζει η αρχιτεκτονική παρέμβαση στη διαδικασία της ενσωμάτωσης στο τοπίο;
Η αληθινή αρχιτεκτονική πρέπει να ακολουθεί αρμονικά το τοπίο. Μόνο έτσι μπορεί ανθήσει το κτίσμα ως αυτονόητο μέσα στο φυσικό στοιχείο. Οφείλει να είναι παράδειγμα αειφόρου διαχείρισης με σεβασμό στις ισορροπίες τοπίου και φυσικής γεωγραφίας, χαμηλή ένταση αρχιτεκτονικής επεξεργασίας και το ελάχιστο ανθρωπογενές αποτύπωμα. Όπως έλεγε και ο Κωνσταντινίδης, «η αρχιτεκτονική πρέπει να φυτρώνει στον τόπο όπως ένα δέντρο», και ο Le Corbusier, «η αρχιτεκτονική είναι ένα παιχνίδι όγκων κάτω από το φως». Θα πρέπει να είναι δοχείο ζωής, οργανισμοί που εξυπηρετούν και εκφράζουν ανθρώπινες ανάγκες. Θα πρέπει να είναι όμορφη για την ωφέλεια της ψυχής, απλή για τη διάρκειά της στον χρόνο, πρότυπο και αρχέτυπο μαζί.   

Πολιτικοί, ξενοδόχοι, επενδυτές και μηχανικοί συνωμοτήσαν στη βίαιη αρπαγή της ομορφιάς. Χρειαζόμαστε συνετή και οραματική στρατηγική επενδύσεων και αδειοδοτήσεων και όχι απλή άντληση κεφαλαίων με «υποσχέσεις» που οδηγούν σε αρχιτεκτονικές υπερπαραγωγές.

— Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τουριστικής βιομηχανίας της Ελλάδας παγκοσμίως και πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε καλύτερα;
Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας είναι δώρο του Θεού και κατάρα του ανθρώπου. Πολιτικοί, ξενοδόχοι, επενδυτές και μηχανικοί συνωμοτήσαν στη βίαιη αρπαγή της ομορφιάς. Χρειαζόμαστε συνετή και οραματική στρατηγική επενδύσεων και αδειοδοτήσεων και όχι απλή άντληση κεφαλαίων με «υποσχέσεις» που οδηγούν σε αρχιτεκτονικές υπερπαραγωγές. Χρειαζόμαστε άνοιγμα της τουριστικής βεντάλιας σε 10μηνη και 11μηνη λειτουργία αν θέλουμε να αποτρέψουμε τον υπερκορεσμό και το ποδοπάτημα των τοπικών κοινωνιών και του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν μπορεί ο δείκτης αφίξεων προς τον πληθυσμό στην Ελλάδα να είναι 3,5, ενώ στη βαριά τουριστική Ισπανία να είναι 1,5.  

Χρειαζόμαστε την απαγόρευση ή επιβολή τέλους εισόδου στα εκτός κλίμακας κρουαζιερόπλοια που κατακλύζουν τα μικρά αιγαιοπελαγίτικα νησιά, μα κυρίως χρειαζόμαστε έργα υποδομών με μακροπρόθεσμο όραμα και σεβασμό στην ομορφιά μας. 

Τζίνα Μαμιδάκη: «Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας είναι δώρο του Θεού και κατάρα του ανθρώπου» Facebook Twitter
Η αληθινή αρχιτεκτονική πρέπει να ακολουθεί αρμονικά το τοπίο. Μόνο έτσι μπορεί ανθήσει το κτίσμα ως αυτονόητο μέσα στο φυσικό στοιχείο.

— Ποιες πιστεύετε πως είναι οι τάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του τουρισμού; Πώς θα μοιάζουν οι απαιτήσεις του ταξιδιώτη του μέλλοντος;
Σταδιακά, κατευθυνόμαστε προς έναν επαναπροσδιορισμό του τι σημαίνει service, με επιστροφή στο family-style service. Οφείλουμε να παρέχουμε αυθεντικές, μοναδικές εμπειρίες, μακριά από το overcrowding, να εξελίξουμε ακόμα περισσότερο τις εμπειρίες προσωπικής ανάπτυξης, γιατί οι ταξιδιώτες που αποζητούν εσωτερική ηρεμία, ανάπτυξη και επανασύνδεση με τον εαυτό τους αυξάνονται συνέχεια· να επενδύσουμε με την ίδια έμφαση σε ολόκληρο το ταξίδι κάθε φιλοξενούμενου, το οποίο στην πραγματικότητα ξεκινά πολύ προτού φτάσει στο ξενοδοχείο μας και τελειώνει πολύ μετά την αποχώρησή του· να επιτρέψουμε στα ακούσματα και τις μυρωδιές της φύσης να κατακλύζουν χώρους φιλοξενίας σχεδιασμένους σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον· να επιστρέψουμε, με λίγα λόγια, στις αυθεντικές αξίες της φιλοξενίας.  

— Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια αποτελεσματική και κοινωνικά ευαισθητοποιημένη επιχειρηματική ηγεσία, η οποία ισορροπεί το managerial success με τον κοινωνικό αντίκτυπο;
Ο κοινωνικός ηγέτης οφείλει να είναι πρότυπο ηγεσίας ανθρώπων, αφήνοντας πίσω ξεπερασμένα μοντέλα διοίκησης επιχειρήσεων που έχουν πεθάνει πλέον. Οφείλει να είναι ανθρωπιστικός και φροντιστικός. Να μη διευθύνει, αντ’ αυτού να καθοδηγεί, με γνώμονα μακροχρόνια οράματα. Η επιχειρηματική ηγεσία πρέπει να χαρακτηρίζεται από διορατικότητα, ενσυναίσθηση, εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια, και να υπενθυμίζει συνεχώς πως η αφθονία είναι καταστροφική διότι αφαιρεί από τα πράγματα την αξία τους, και τη θέση της πρόκλησης την παίρνει ο πειρασμός. Οι επιχειρηματίες που χρειαζόμαστε οραματίζονται το κέρδος της επιχείρησης ως μέσο αριστείας και όχι ως τελικό προορισμό. 

— Ποια είναι μερικά από τα μελλοντικά πρότζεκτ με τα οποία θα ασχοληθείτε και ποιες οι προβλέψεις και οι φιλοδοξίες σας για τη φετινή τουριστική σεζόν της Ελλάδας;
Στο Minos Palace ολοκληρώνεται σύντομα μια πλήρης μετατροπή του spa σε health spa αλλά και των κοινόχρηστων χώρων σε χώρους ηρεμίας, ευεξίας και προσωπικής αρμονίας. Το ξενοδοχείο θα χαρακτηρίζεται πλέον από το «I» (το εγώ), με πηγή έμπνευσης τη νέα ανερχόμενη τάση του «hyper-personal stay». Μέσω συλλογής επιστημονικών δεδομένων από διαγνωστικά τελευταίας τεχνολογίας θα δημιουργούνται εξατομικευμένα προγράμματα ευεξίας σε μια προσέγγιση βασισμένη σε επιστημονικές μελέτες για τη βελτιστοποίηση της διάρκειας της υγείας και της μακροζωίας. Με αυτόν τον τρόπο θα επεκταθεί και η τουριστική σεζόν, ομαλοποιώντας την έντονη, σε βαθμό έξαρσης εποχικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Τέλος, οι κήποι του ξενοδοχείου θα μετατραπούν σε χώρο πειραματισμού για καλλιτέχνες, δίνοντας χώρο για να αναπτυχθεί περαιτέρω η τέχνη του land art στην Ελλάδα.  

Επίσης, μεγάλες αλλαγές έρχονται και στο Candia Park Village, όπου, εκτός από την αναβάθμιση της κατηγορίας του σε 5αστερο ξενοδοχείο, θα υλοποιηθεί και επέκταση 100 δωματίων και 15 υπόσκαφων villas. Όπως πάντα, με την ελάχιστη ένταση αρχιτεκτονικής επεξεργασίας και περιβαλλοντικού αποτυπώματος στοχεύουμε να δημιουργήσουμε καινοτόμες οικίες φιλοξενίας και όχι φρούρια εγκλεισμού. Τέλος, θα κατασκευαστεί και ένα υπόγειο μουσείο με άνοιγμα 1.000 τ.μ. απ’ όπου θα μπαίνει φως, για τη φιλοξενία εθνικών και παγκόσμιων πολιτιστικών δρωμένων.  

Η φετινή τουριστική σεζόν δείχνει να ακολουθεί την περσινή. Οι υπεραισιόδοξες προσδοκίες που είχαμε στην αρχή του έτους έδωσαν τη θέση τους σε απλά αισιόδοξες. Ο έντονος ρυθμός των κρατήσεων τον Γενάρη και τον Φλεβάρη έχει χαθεί, ειδικά για τα 5άστερα ξενοδοχεία, πράγμα παράδοξο, αφού θα έπρεπε το κόστος των μεταφορικών να επηρεάζει λιγότερο αυτή την πελατειακή τάξη.

Good Business Directory Vol.3:  H νέα ειδική ειδική έκδοση για όλες τις τάσεις που καθορίζουν το ελληνικό επιχειρείν

Θέματα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος σκότωσε τον Τζορτζ Πολκ

Σαν Σήμερα Βρέθηκε Νεκρός / Ποιος σκότωσε τον Τζορτζ Πολκ;

Σαν σήμερα, το 1948, ένας βαρκάρης βρίσκει το πτώμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ να επιπλέει κοντά στον Λευκό Πύργο. Η σειρά ηχητικών ντοκιμαντέρ της Κωνσταντίνας Βούλγαρη ρίχνει φως σε μια δολοφονία με μεγάλες πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις για την Ελλάδα του εμφυλίου.
Μα μπορούν και χορεύουν οι ανάπηροι;

Ζούμε, ρε! / Μα, μπορούν να χορεύουν οι ανάπηροι;

Μπορεί ένα ανάπηρο άτομο να εκπαιδευτεί στον χορό; Ποια είναι τα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από τη σχέση χορού-αναπηρίας τόσο από τα άτομα χωρίς αναπηρία όσο από τα ίδια τα ανάπηρα άτομα; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον ψυχολόγο, χορευτή και ηθοποιό Ανδρέα Κολίσογλου.
THE LIFO TEAM
Τα «Φωτεινά Ξυστά», «Φωτοσύναξη» και το «Πέρασμαν» στη γειτονιά των Ποντίων στην Ελευσίνα

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Πώς οι Beforelight φώτισαν τις μέρες και τις νύχτες της Ελευσίνας

Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με την Ειρήνη Στείρου και τον Βασίλη Ντόβρο της ομάδας Beforelight για τα «Φωτεινά Ξυστά», τη «Φωτοσύναξη» και το «Πέρασμαν», τις πρωτότυπες φωτιστικές εγκατάστασεις που δημιούργησαν, στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο είναι ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν

THE UPFRONT INITIATIVE 2024 / Η συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο είναι ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν

Η Ντάλια Τόμπρου, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού‎ στην Εθνική Ασφαλιστική, εξηγεί πώς η εταιρεία της έχει ψηλά στην ατζέντα τη συμπερίληψη αλλά και πώς αυτό γίνεται με ουσιαστικές αποφάσεις και στρατηγικές.
NEWSROOM
«Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Ζούμε, ρε! / «Δεν είμαστε μόνο ανάπηροι»

Συνήθως τα άτομα με αναπηρία καλούνται να μιλήσουν δημόσια μόνο για ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας. Πόσο εύκολο είναι να εκφράσουν δημόσια και άλλα σημαντικά στοιχεία της ταυτότητας τους; Πόσο δεκτικά είναι τα media και γενικά οι διοργανωτές εκδηλώσεων σε κάτι τέτοιο; Η Xρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν για το θέμα και μοιράζονται προσωπικές τους εμπειρίες.
THE LIFO TEAM
Η υπόθεση της γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου: Την σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι

Αληθινά εγκλήματα / Τη σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι: Η γυναικοκτονία της Ανθής Λινάρδου

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της άγριας γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου που αναστάτωσε, τον Ιανουάριο του 2016, τη μικρή κοινωνία του Βελβεντού Κοζάνης.
THE LIFO TEAM
Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ρώτα με ό,τι θες / Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ένιωσε να την παραβιάζουν τα media με αφορμή τη συνεργασία της με τον Manu Chao; Ποιος θα είναι ο ρόλος της στη νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη; Η ηθοποιός Κλέλια Ρένεση απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ