Εσείς θα πηγαίνατε στην Ομόνοια για καφέ;

Εσείς θα πηγαίνατε στην Ομόνοια για καφέ; Facebook Twitter
14

Όταν ρωτάς κάτι τους φίλους σου ή τους (συνήθως) κατά πολύ περισσότερους «φίλους» σου στο facebook, τα «όχι» έχουν συχνά μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα «ναι». Πριν κάτσω να γράψω, λοιπόν, για την υπόθεση των τραπεζοκαθισμάτων στην Ομόνοια, είπα να απευθυνθώστην πιο κοντινή μου διαδικτυακή κοινότητα, τους φίλους μου στο facebook. Το ερώτημα ήταν πολύ απλό: «Θα πηγαίνατε να πιείτε τον καφέ σας στην Ομόνοια, τώρα που προγραμματίζονται οι ανάλογες υποδομές;». Πρώτη έκπληξη: τα «ναι» πολύ περισσότερα από τα «όχι». Για να είμαι ειλικρινής, περίμενα ακριβώς το αντίθετο. Αλλά, είπαμε: τις περισσότερες φορές τα «όχι» έχουν περισσότερο ζουμί από τις καταφάσεις. «Με απόλυτη ειλικρίνεια όχι», μου απαντάει η Μ.Γ., «γιατί η πλατεία αυτή καθεαυτή είναι πολύ άσχημη και θορυβώδης και εξαιρετικά βρόμικη!». «Στην Ομόνοια για καφέ; Με τίποτα...», δεν αφήνει πολλά περιθώρια ο Π.Κ. «Θα συνεχίσω να επιλέγω τα λίγα μέρη του κέντρου μακριά από αυτοκίνητα, οπότε Ομόνοια μάλλον όχι. Κυρίως εάν τα μαγαζιά που υπάρχουν τώρα, παραμείνουν (Kentucky Fried Chicken, Εverest, Γρηγόρης κ.λπ.)», γράφει η Μ.Σ. Το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων

επισημαίνει η Ρ.Κ. «Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε στην Ελλάδα και στην Αθήνα είναι τραπεζοκαθίσματα! ΕΛΕΟΣ! Δεν υπάρχουν παγκάκια να καθίσεις χωρίς να πρέπει να πληρώσεις τη φραπεδιά σου, δεν υπάρχουν δέντρα, δεν υπάρχουν χώροι ελεύθεροι καθαροί; Κι εγώ, νεοβαρβαριστί: YAIKS!». Από την πλευρά του, ο Α.Δ., που δεν μου φαίνεται καθόλου «παιδί της Ομόνοιας», εμφανίζεται πιο ανοιχτός: «Ναι, την πρώτη φορά από περιέργεια, και μετά, αν μου άρεσε, θα ξαναπήγαινα. Πάντως, η ιδέα είναι σωστή, γιατί δημιουργεί stakeholders για μια σχετική ευταξία και ασφάλεια στην πλατεία».

Μια ενδιαφέρουσα διάσταση βάζει ο Γ.Κ. «Ναι, εφόσον είχα κάποια δουλειά εκεί κοντά (ψώνια, επαγγελματικό ραντεβού, σινεμά ή θέατρο ή μουσική, μουσείο ή γκαλερί, φαγητό, συνάντηση με φίλους κ.λπ., κ.λπ.). Αλλά θα είχα;», αναρωτιέται. Ο Φ.Δ. (και) με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου δεν έχει αμφιβολίες: «Ναι, θα πήγαινα, ήδη περνάω συχνά. Είμαι υπέρ των τραπεζοκαθισμάτων στην Ομόνοια και συνέβαλα στην ιδέα της προσπάθειας για την αναβάθμιση της Ομόνοιας ως δημοτικός σύμβουλος. Η Αθήνα πρέπει να επανέλθει σε ένα “κεντρικό δίπολο”: Σύνταγμα - Ομόνοια. Καλύτερα πολλά τραπεζοκαθίσματα στην Ομόνοια παρά στη Σκουφά και τη Ναυαρίνου, όπου δυσκολεύεσαι να περάσεις και ο θόρυβος ενοχλεί». Η Μ.Π. κάνει συγκρίσεις με έξω: «Προφανώς θα πήγαινα! Στη διάρκεια της ημέρας την επισκέπτομαι και τώρα. Είσαι ασφαλής, αν είσαι αδιάφορα ντυμένος και δείχνεις πως ξέρεις πού πας. Έχω περπατήσει με τον ίδιο τρόπο και στις χειρότερες συνοικίες της Νέας Υόρκης και της Βοστώνης».

Aλλά τι πρόκειται να συμβεί στην πραγματική ζωή; Και πότε θα δούμε «τραπεζάκια έξω» στην Ομόνοια; Μέχρι τις 4 Οκτωβρίου ο δήμος είχε θέσει το θέμα σε δημόσια διαβούλευση, συμπεριλαμβάνοντας και τις πλατείες Κοτζιά και Βικτωρίας. Στην πρόταση του δήμου, ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόρριψη της ιδέας τοποθέτησης ξύλινων δαπέδων τύπου ντεκ. Αντίθετα, η ΚΙΠΟΚΑ (Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας), ο μόνος οργανωμένος φορέας που φαίνεται να έχει καταθέσει προτάσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης, τάσσεται αναφανδόν υπέρ του ξύλινου δαπέδου. Επίσης, υποστηρίζει τη μικρή επέκταση των προσφερόμενων χώρων για τραπεζοκαθίσματα, ενώ προτείνει την κατασκευή τουριστικού περιπτέρουημείου ενημέρωσης των τουριστών πάνω στην πλατεία.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων, η οριοθέτηση των χώρων εντός των χωροθετημένων ζωνών επιτυγχάνεται με τη χρήση διαχωριστικών μεταλλικών πλαισίων με ένθετο πλέγμα από ανοξείδωτο συρματόπλεγμα ή πολυκαρβονικό φύλλο ή άθραυστο γυαλί (laminate), σε συνδυασμό με τη χρήση μεταλλικών ανθοδόχων.

Η σκίαση/προστασία των χώρων τραπεζοκαθισμάτων γίνεται αποκλειστικά με ομπρέλες. Οι ομπρέλες θα είναι μονόχρωμες ή ριγέ, σε έναν από τους χρωματισμούς λευκό ή αποχρώσεις του κίτρινου, ώστε να εξασφαλίζεται η θερμική άνεση και η φωτεινότητα του χώρου. Οι ομπρέλες θα είναι όμοιου χρώματος/σχεδίου και κατασκευής ανά κατάστημα. Εντός του παραχωρούμενου χώρου επιτρέπεται η τοποθέτηση κινητού βοηθητικού πάγκου μέγιστων διατάσεων 1,00 μ. x 1,00 μ. x 0,80 μ. (ύψος). Κατ’ εξαίρεση, και αποκλειστικά για τον κεντρικό χώρο της πλατείας Ομονοίας, όπου η θέση των τραπεζοκαθισμάτων είναι σε μεγάλη απόσταση από την όψη των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιτρέπεται, εντός του παραχωρούμενου χώρου, η τοποθέτηση ενός κινητού σταθμού εξυπηρέτησης ανά κατάστημα, μέγιστων διαστάσεων 1,00 μ. x 2,00 μ. x 0,80 μ. (ύψος). Ο σταθμός δεν επιτρέπεται να έχει συνδέσεις παροχής νερού και αποχέτευσης.

Τα καθίσματα και τα τραπέζια πρέπει να έχουν μορφή, μέγεθος και υλικό που αισθητικά θα εναρμονίζονται με τον γενικότερο χαρακτήρα της πλατείας και θα είναι ίδιου τύπου-χρώματος ανά κατάστημα. Δεν επιτρέπεται η χρήση ευτελούς αξίας πλαστικών καθισμάτων, τραπεζιών ή άλλων στοιχείων. Υπομονή: την Τρίτη 16 Οκτωβρίου το θέμα «περνάει» από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Διάφορα
14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

12 σχόλια
Εγώ προτείνω να ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο την πυροδότηση θερμοπυρηνικής κεφαλής στην Ομόνοια. Είναι η μόνη ρεαλιστική λύση που θα βελτιώσει άμεσα την περιοχή. Η δεύτερη εναλλακτική είναι να δεχτούμε την πραγματικότητα και να δημιουργήσουμε ένα άσυλο μέσα στην Ομόνοια που η πορνεία και το εμπόριο ναρκωτικών θα είναι νόμιμα. Έτσι όχι μόνο δεν θα χρειαστεί να γίνουν αλλαγές, αλλά θα εκμεταλλευτούμε την κατάσταση τουριστικά και θα αυξήσει και το κράτος τα έσοδα του μέσω της φορολόγησης αυτών των δραστηριοτήτων.
Ακομα καλυτερο θα ηταν μονιμα "beach bars" με αμμο κλτ.Τον καταλληλο καιρο τον εχουμε 300 ημερες τον χρονο, οι τουριστες θα ξετρελαινονταν, τα ζακια θα ξενερωναν. Kαι θα ηταν και ενα μοναδικο selling point για την πολη.Επισης στην ιδια κατηγορια: ιδιωτικη παραλια για τους επιβατες του Ελ. Βενιζελος (καπου εκει ανατολικα του). θα γινοταν regional hub στο πι και φι
Εδώ πολλοί επιλέγουν να πάνε εξάρχεια,όπου ο ιδρώτας υποκύπτει στην μυρωδιά της κάναβης.Στην Ομόνοια δεν θα πάνε για καφέ;Μια χαρά ιδέα!Ας φύγει αυτό το σιχαμένο γκρι απο την πλατεία,ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ "ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ" και όλα γκουντ θα πάνε
Δεν πήγαινα ούτε παλιότερα γιατί είναι περιοχή με πολύ μεγάλη κίνηση (αυτοκινήτων, πεζών, μαγαζιών) και δε μπορείς να βρεις κάπου ήσυχα να πεις δυο κουβέντες με την παρέα σου. Τα υπόλοιπα (βρωμιά, παρανομία κλπ) προέκυψαν επειδή δεν υπάρχει χώρος για να πας. Δεν ειναι αυτά η αιτία αλλά το αποτέλεσμα.
....μονο εαν επανελθει το συντριβανι , παψει να μυριζει "αμμωνια" και εμφανιστει ενα καφε αλα Ομονοια χοτελ να πινουμε κατι (καφε κλπ) οπως ο Κος Κοκκοβικος με τα φιλαρακια του.
ωραία για καφέ είναι στον ημιόροφο των mc donalds, στο τραπέζι δίπλα στην τζαμαρία απ΄όπου βλέπεις την πλατεία και κάθεσαι σε κάτι τεράστιες πολυθρόνες.
Μου μύριζει οτι πάλι πεταμένα λεφτά σε κάποιους εργολάβους ψάχνει ο Δήμος . Να γίνει πρώτα η αποκατάσταση του περίγυρου και μετά να μιλήσουμε για καφέδες .
Ωραίο θα ήταν αντί να γεμίζουμε τις πλατείες μας με τραπεζο-καθίσματα, να σκεφτόμασταν διαφορετικούς τρόπους αναβάθμισης.Τι κακό θα υπήρχε π.χ. στην μετατροπή της Ομόνοιας ή Κοτζιά σε μια πρωτότυπη παιδική χαρά πόλης, που θα μαγνήτιζε ελληνικές και αλλοδαπές οικογένειες, με απώτερο σκοπό να γνωριστούν και να παίξουν μαζί, ελληνόπουλα με παιδιά άλλων εθνικοτήτων? (βάλε και τραπ-καθ. για τους γονείς.)Άλλωστε πλατεία "Ομόνοιας" δεν είναι η ονομασία?Σκεφτείτε παιδικές εκδηλώσεις, ανταλλαγές κουλτούρας, υπαίθριους διαγωνισμούς μαγειρικής, κατασκευές μνημείων από τα παιδιά για ανάρτηση σε χώρους της Αθήνας μετά, θεατρικά παιχνίδια, κλπ.Τώρα συγκρίνετε τα όλα αυτά με ένα στείρο φρέντο εσπρέσσο των 3.80 Ε ...
Επιτέλους μια πρόταση !Επίσης εγώ θυμάμαι τη πλατεία πριν 20+ χρόνια που πηγαίναμε πρωϊνές ώρες για καφέ και γλυκό ή για εφημερίδα. Υπήρχαν δυό τρία μαγαζιά με λίγα τραπεζάκια έξω που δεν εμπόδιζαν. Τα μαγαζιά είχαν ιστορία και χαρακτήρα και αυτά "γέμιζαν" την εικόνα της πλατείας. Σημειωτέον και τότε ήταν κάθε καρυδιάς καρύδι εκεί και βέβαια αρκετά πρεζόνια αλλά η ατμόσφαιρα δεν ήταν καταθλιπτική.Το να γίνουν άλλη μια σειρά από καφέ-αλυσίδες στη πλατεία δεν θα δώσει έναυσμα στο κόσμο να πηγαίνει εκεί - πήξαμε στα καφέ κοινώς!.Η ιδέα της(?) Floria σε συνδυασμό πεζοδρόμησης της Σταδίου - Αθηνας είναι μιά λύση.
και ομως τα τραπεζοκαθισματα στην συγκεκριμενη περιπτωση ειναι μια λυση για την επανενταξη της ομονοιας (no man land εδω και πολυ καιρo) στον αστικο ιστο.το θελετε η οχι το ρολο που παιζει στο παρισι το παγκακι σε ενα παρκο (εστια προσελκυσης επισκεπτων) σε μια υποβαθμισμενη πλατεια της αθηνα το παιζει το τραπεζοκαθισμα, εφοσον ειναι διακριτικο, οπως ειναι. ειδαμε και την ντιζαινατι αναπλαση της ποσο αποτυχυμενη ηταν στο επιπεδο της προσελκυσης κοσμου.
..."Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων, η οριοθέτηση των χώρων εντός των χωροθετημένων ζωνών επιτυγχάνεται με τη χρήση διαχωριστικών μεταλλικών πλαισίων με ένθετο πλέγμα από ανοξείδωτο συρματόπλεγμα ή πολυκαρβονικό φύλλο ή άθραυστο γυαλί (laminate), σε συνδυασμό με τη χρήση μεταλλικών ανθοδόχων." .... κοινώς ο Δημος Αθηναιων επικροτει τη κατατμηση, "οριοθέτηση", καταπατηση του δημοσιου χωρου....αφου λοιπον δεν μπορουμε να φτιαξουμε πεντε πλατειες της προκοπης, ας τις κοψουμε σε "μπακλαβαδακια", οπως κανουμε και με τους πεζοδρομους και μενει μια τσιμεντοπλακα για τους πεζους.... Πιο fail ιδεα για αστικη "αναπλαση" δεν πρεπει να υπαρχει...οι ανθρωποι δυστυχως σκεφτονται "πελατες" και οχι "πολιτες"....θα βαλουν 5 καρεκλες, 3 τραπεζια και 7 ζαρντινιερες, θα χωρισουν τη περιμετρο της πλατειας σε κομματακια και θα βλεπουν ενα πανεμορφο τσιμεντοτοπιο με μερικες γλαστρες (φυτεμενες οπως ειναι παρακαλω) μεσα σε ζαρντινιερες...και απλα θα ζητανε μετα νοικι απο τα καταστηματα....easy...τα παντα για τα ψηφουλακια...
Αν ισοπεδωθει και πάρει διαφορετική εντελώς μορφή ναι θα πήγαινα και με μεγάλη ευχαρίστηση..γιατί όλες οι Ευρωπαικές πόλεις να έχουν όμορφα κέντρα που σφίζουν απο ζωή και εμείς να έχουμε το πιο άσχημο?Δεν φταίει η Ομόνοια φταίμε όλοι μας όλα αυτα τα χρόνια..ειλικρινά πόσο δύσκολη σκέψη μπορεί να είναι αυτή η ριμάδα η πλατεία να γίνε καταπράσινη με δέντρα χρώματα νερά???έχουμε πήξει στο τσιμέντο...Ας κάνουμε όλοι μας κάτι να ομορφύνουμε το Κέντρο μας...φτάνει πια η βρομιά και η σαπίλα...Είναι λυπηρό τραγικό να φοβάσαι να περάσεις και μέρα ακόμα...να γυρνάς το προσωπό σου με τις εικόνες που βλέπεις..γιατί τα αφήσαμε όλα στο ελεός τους??