Ξεσκέπαστη: H πιο εύκολη ελληνική πίτα που μπορείς να φτιάξεις

Ξεσκέπαστη: H πιο εύκολη ελληνική πίτα που μπορείς να φτιάξεις Facebook Twitter
Η πίτα χωρίς φύλλο γίνεται γρήγορα και πανεύκολα και από τον πιο ανειδίκευτο μάγειρα, σε γεύσεις διαφορετικές που χωρούν ό,τι τρώγεται σ' αυτόν το μάταιο κόσμο. Φωτο: Makos
1

Η ελληνική παράδοση ανοίγει υπέροχο φύλλο. Και είναι ν' απορείς που, χρησιμοποιώντας πάντα τα ίδια απλά υλικά (αλεύρι, νερό, αλάτι, λάδι ή βούτυρο), το φύλλο βγαίνει πάντα σε τόσες παραλογές όσες και οι νοικοκυρές που το ανοίγουν.

Να ανοίξεις φύλλο δεν είναι δύσκολο. Είναι, όμως, μπελάς και επιπλέον από πολλές κουζίνες λείπουν ο χώρος, το άνετο τραπέζι και ο λεπτός πλάστης από την Αθηνάς, που θα το ανοίξει λεπτό και δαντελένιο.

Γι' αυτό, η παράδοση που λατρεύει την πίτα, και δικαίως, αφού πρόκειται για μια πλήρη και υγιεινή τροφή που γίνεται με ό,τι διαθέτει το ψυγείο, έχει φροντίσει να τις φτιάξει και ξεσκέπαστες ή «της τεμπέλας».

Εκτός κι αν την πεις κορκοτό, κασόπιτα, κολοκυθένια, μπλατσάρα, πλαστό, αλευρόπιτα, πεπέκι ή όπως αλλιώς, ανάλογα με τον τόπο καταγωγής σου.


Η πίτα χωρίς φύλλο γίνεται γρήγορα και πανεύκολα και από τον πιο ανειδίκευτο μάγειρα, σε γεύσεις διαφορετικές που χωρούν ό,τι τρώγεται σ' αυτόν το μάταιο κόσμο.

Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

Υλικά για 6 άτομα

6 μέτρια κολοκύθια κομμένα σε ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες

1 μάτσο φρέσκο δυόσμο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο

½ φλ. ελαιόλαδο

4 αυγά

1 1/2 φλ. φέτα ή ανθότυρο σπασμένα

1 ποτήρι γάλα

1 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κολοκυθάκια με το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν όσο γίνεται, αφού βγάζουν πολύ νερό. Δεν μας πειράζει καθόλου που σχεδόν θα διαλυθούν.


Ψιλοκόβουμε πάνω τους τον δυόσμο ή τον μαϊντανό ‒ καλύτερα και τα δύο μαζί. Χτυπάμε σε ένα μπολ το γάλα, τα αυγά, το αλεύρι και τα τυριά, προσθέτουμε το πιπέρι και αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα κολοκύθια. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα, για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.


Ένα αντικολλητικό ταψί βολεύει στο ξεφορμάρισμα.


Πριν την κόψουμε, την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

*Αντί για κολοκύθι, μπορείς να βάλεις μελιτζάνες σε κυβάκια ή πιπεριές, βλίτα, σκέτα κρεμμύδια και οποιοδήποτε λαχανικό που προηγουμένως θα έχεις σοτάρει και αρωματίσεις με όσο περισσότερα φρέσκα μυρωδικά σού βρίσκονται ‒ κυρίως με μπόλικο μαϊντανό ή βασιλικό ή ρίγανη. Η υπόλοιπη διαδικασία ‒αυγά, γάλα, τυρί‒ παραμένει η ίδια. Στο τυρί, βέβαια, ακολουθείς τα γούστα σου και βάζεις ό,τι θέλεις να ξεφορτωθείς από το ψυγείο. Όλα ταιριάζουν.

*Με την ίδια συνταγή μπορείς να ανακυκλώσεις το φαγητό που περίσσεψε από την προηγούμενη: κοτόπουλο, κιμά για μακαρόνια, ένα κοκκινιστό κομμένο σε κομματάκια, φασολάκια, μπάμιες και όλα τα λαδερά που θα φροντίσεις να στραγγίξεις από τα πολλά ζουμιά πριν τα χρησιμοποιήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 20.10.2018

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Γεύση / Στο Ζohós για εκλεπτυσμένους μεζέδες από τον Σάκη Βενέτη και τον Χάρη Αντωνόπουλο

Στο φετινό Around the table θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη γευστική μας κληρονομιά…αλλιώς, θα βρούμε και την τέλεια αφορμή για να μαζευτούμε γύρω από ένα τραπέζι με τους φίλους μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ρωμέικο Orange de Noir, η ανάμνηση από τα Χανιά

Γεύση / Ρωμέικο Orange de Noir: Ένα κρασί - εμπειρία από τα Χανιά

Δεν είναι ένα κλασικό, τυπικό κρασί, φτιάχνεται χωρίς βιασύνη και άγχος. Είναι όμως προσιτό, και έκανε έναν τριάστερο σεφ να κλείσει τα μάτια και να πει πως έχει φανταστεί το πιάτο που θα του ταίριαζε.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Ασημάκης Χανιώτης

Γεύση / Ασημάκης Χανιώτης: Ο νεότερος σεφ που κατέκτησε αστέρι Michelin στο Λονδίνο έχει σχέδια

Αφήνει την κουζίνα του Pied à Terre για μια νέα προσπάθεια, για να στήσει το δικό του εστιατόριο με το όνομα «Myrtos», και μια και τον συναντήσαμε στο Terre στην Κεφαλονιά, μοιράστηκε μαζί μας τρεις συνταγές που αναδίδουν άρωμα από το νησί.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Radio Lifo / «Πειράζει να βάλουμε αβοκάντο στη χωριάτικη;»

Μπορούμε να μιλάμε για ελληνικότητα στην κουζίνα χωρίς να γινόμαστε φολκλόρ; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συζητά με τον πολυταξιδεμένο μάγειρα Γιώργο Βενιέρη που, μεταξύ άλλων, ερευνά την κουζίνα των «πειρατών του Αιγαίου» και εμπνέεται από το fusion.
THE LIFO TEAM
«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Το φύλλο είναι πολύ εύκολο να το ανοίξεις με την προϋπόθεση ότι δε θα ξεχάσεις να βάλεις μέσα ξίδι. Ανοίγει τσακ μπαμ και δεν σπάει με τίποτα. Και το λέω εγώ που γκουγκλάρω για να δω σε πόσα λεπτά γίνεται σφιχτό το αυγό και πάντα καίω στο βράσιμο τα μακαρόνια.