Ειδικοί προειδοποιούν: «Οι καπνιστές προσβάλλονται πιο σοβαρά, με βαρύτερες επιπλοκές»

Ειδικοί προειδοποιούν: «Οι καπνιστές προσβάλλονται πιο σοβαρά, με βαρύτερες επιπλοκές» Facebook Twitter
1

Ειδήμονες στον τομέα της υγείας συνιστούν σήμερα στους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα και στις καπνοβιομηχανίες να σταματήσουν την παραγωγή και πώληση προϊόντων καπνού, βοηθώντας έτσι να μειωθεί ο κίνδυνος της μετάδοσης του κορωνοϊού.

«Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει η καπνοβιομηχανία για να καταπολεμήσει τον κορονοϊό είναι να σταματήσει να παράγει, να διανέμει και να πωλεί καπνό», τονίζει ο Γκαν Κουάν, ειδικός στη δημόσια υγεία και διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης κατά της Φυματίωσης και των Ασθενειών των Πνευμόνων (International Union Against Tuberculosis and Lung Disease)

Η Ένωση, που συσπειρώνει ειδήμονες, αξιωματούχους και οργανώσεις υγείας, σε ανακοίνωσή της τονίζει πως «ανησυχεί ιδιαίτερα» για τις επιπτώσεις του COVID-19 στο 1,3 δισεκ. καπνιστές στον κόσμο, κι ιδίως σε εκείνους στις πιο φτωχές χώρες, των οποίων τα συστήματα υγείας είναι σε ευάλωτη κατάσταση.

Το κάπνισμα είναι γνωστό πως αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το λιγότερο ικανό να αντιμετωπίσει μολύνσεις. Επίσης οι καπνιστές μπορεί να έχουν ήδη πνευμονικά νοσήματα ή μειωμένη ικανότητα των πνευμόνων, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο να εκδηλώσουν μια σοβαρή ασθένεια.

Ο Κουάν τόνισε πως οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο έχουν μία «ηθική επιταγή» να συμβουλεύσουν τους καπνιστές να σταματήσουν τη συνήθεια τούτη: «αυτή είναι ακριβώς η καλύτερη στιγμή να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα».

Ειδικοί προειδοποιούν: «Οι καπνιστές προσβάλλονται πιο σοβαρά, με βαρύτερες επιπλοκές» Facebook Twitter

Η Ένωση ανακοίνωσε επίσης πως όλα τα στοιχεία από τις πρώτες έρευνες σε ασθενείς με COVID-19 στην Κίνα κι αλλού υποδεικνύουν πως οι καπνιστές προσβάλλονται από τον νέο κορωνοϊό πιο σοβαρά και υποφέρουν από πολύ βαρύτερες επιπλοκές, ιδίως στην αναπνοή.

Όπως τονίζει η εταιρεία, σε μελέτη 1.000 ασθενών με COVID-19, που δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine τον Φεβρουάριο, βρέθηκε πως οι παλαιότεροι και νυν καπνιστές πάσχουν βαρύτερα, με πάνω από το 25% εξ αυτών να χρειάζεται αναπνευστική υποστήριξη, εισαγωγή σε ΜΕΘ, ή πεθαίνει.

Ο ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Έλεγχο και Πρόληψη Ασθενειών έχουν προειδοποιήσει εξίσου για τον αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον κορονοϊό που μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Τech & Science / Η Google κάνει διορθώσεις στο AI Overviews μετά τις επικίνδυνες απαντήσεις που έδωσε σε χρήστες

Οι λανθασμένες απαντήσεις υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη σε μια μηχανή αναζήτησης στην οποία απευθύνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι για έγκυρες πληροφορίες
NEWSROOM
Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία στην ιστορία

Τech & Science / Νέο φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα καταγράφει ανέλπιστα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα - Η νέα θεραπεία μοιάζει αποτελεσματικότερη απ' οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία - Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με 1,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο
NEWSROOM
Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χορήγηση προϊόντων φιστικιού σε μικρά παιδιά μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας σε αυτά, σύμφωνα με μελέτη

Τα παιδιά που τρώνε τακτικά σνακ από φιστίκια από 4 έως 6 μηνών και πάνω, έχουν 71% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αλλεργία στα φιστίκια στα 13, σύμφωνα με έρευνα.
NEWSROOM
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Τech & Science / Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα χημικά υποκατάστατα ίσως είναι πιο εθιστικά από τη νικοτίνη

Οι εναλλακτικές λύσεις νικοτίνης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, μπορεί να είναι πιο ισχυρές και εθιστικές από την ίδια τη νικοτίνη σύμφωνα με τον FDA
NEWSROOM
ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
"σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο νοσοκομείο του Παρισιού, μια ουσία στον καπνό -πιθανώς η νικοτίνη- ενδέχεται να εμποδίζει τους καπνιστές να κολλήσουν την ασθένεια Covid-19. Οι κλινικές δοκιμές με τσιρότα νικοτίνης βρίσκονται εν αναμονή έγκρισης από τις υγειονομικές αρχές της χώρας". Πηγή: www.lifo.grΟυδέν άλλο σχόλιο επί του θέματος!