3 Έλληνες σκηνοθέτες μιλούν για τον Γκοντάρ

3 Έλληνες σκηνοθέτες μιλούν για τον Γκοντάρ Facebook Twitter
0

 

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει ένα μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, στον πιο μοντέρνο σκηνοθέτη που πέρασε ποτέ πίσω από την κάμερα.

Πρόκειται για την τρίτη εκδήλωση που οργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή» του ΕΣΠΑ 2007-2013. Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας.

Στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος ΤΩΡΑ ΓΚΟΝΤΑΡ / MAINTENANT GODARD / 5-18/6/2014 ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, τρεις έλληνες σκηνοθέτες βρέθηκαν μπροστά από την κάμερα της Ταινιοθήκης και μίλησαν για τον μεγάλο δημιουργό.

Οι ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν ήταν έξι:

1) Γιατί είναι σημαντικό το έργο του (μοντερνιστή) Γκοντάρ;
2) Μοιραστείτε μαζί μας μια προσωπική εμπειρία που βιώσατε παρακολουθώντας ταινία του Γκοντάρ.
3) Ποια περίοδος από τη φιλμογραφία του σας εξιτάρει περισσότερο και ποιές είναι οι αγαπημένες σας ταινίες;
4) Ποια στοιχεία του Γκοντάρ λείπουν από τον ελληνικό κινηματογράφο; Πώς επηρεάστηκε ο ελληνικός κινηματογράφος από τον Γκοντάρ;
5) Aπό το παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα ποιο δημιουργό θεωρείτε το "σημερινό Γκοντάρ";
6) Αν είχατε σήμερα τη δυνατότητα να ρωτήσετε κάτι τον Γκοντάρ ποιό θα ήταν αυτό;

Η Αντουανέττα Αγγελίδη σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Μοντάζ στο Institut des Hautes Etudes Cinématographiques στο Παρίσι, και Θεωρία Κινηματογράφου με τον Christian Metz. Έχει σκηνοθετήσει τέσσερις μεγάλου μήκους ταινίες -- Idées Fixes / Dies Irae (1977), Τόπος (1985), Οι Ώρες: Μια Τετράγωνη Ταινία (1995), Κλέφτης ή η Πραγματικότητα (2001).Σήμερα διδάσκει κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου.

Ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος γεννήθηκε το 1967. Eργάζεται στην Ελλάδα, ως σκηνοθέτης ενώ παράλληλα διδάσκει υποκριτική στον κινηματογράφο σε διάφορες δραματικές σχολές. Ταινίες του έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2009 είναι διδάσκων καθηγητής (407/1980), στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων το »Γιο του Φυλακα» (2007) και τον »Μανάβη»(2013).

Ο Νίκος Κορνήλιος γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε στο Παρίσι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.Σπούδασε κινηματογράφο κοντά στον Eric Rohmer και έχει σκηνοθετήσει πολλές ταινίες μεταξύ αυτών την »Ισημερία»,»Α-θώο Σώμα»,»Τρίτη» και »11 Συναντήσεις με τον Πατέρα μου.»Παράλληλα ασχολείταο τόσο με το θέατρο όσο και με τη μουσική.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μεγάλο αφιέρωμα στον Γάλλο δημιουργό εδώ

Οθόνες
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κλιντ Ίστγουντ έγινε 94 χρονών: Όλες οι ταινίες του μία προς μία

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ο Κλιντ Ίστγουντ έγινε 94 χρονών: Όλες οι ταινίες του μία προς μία

Ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς σκηνοθέτες, πιθανότατα το τελευταίο ευρέως αναγνωρίσιμο κινηματογραφικό είδωλο μιας άλλης εποχής, ο Κλιντ Ίστγουντ κλείνει σήμερα τα 94.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Ιστορίες Καλοσύνης»: Θριαμβευτική επιστροφή ή ανυπόφορο πισωγύρισμα για τον Λάνθιμο;

The Review / «Ιστορίες Καλοσύνης»: Θριαμβευτική επιστροφή ή ανυπόφορο πισωγύρισμα για τον Λάνθιμο;

O Γιάννης Βασιλείου και ο Λουκάς Κατσίκας είδαν τις «Ιστορίες Καλοσύνης» του Γιώργου Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλίππου και αναλύουν τα επιτεύγματα, αλλά και τις αστοχίες της ταινίας. Με καλοσύνη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Πολιτισμός / Λάνθιμος, Furiosa και Γιάννης Σπανός στους κινηματογράφους από αύριο

Η προκλητική ανθολογία του Γιώργου Λάνθιμου, η νέα συμφωνία δράσης του Τζορτζ Μίλερ, μια έκπληξη από τη Γαλλία και ένα ωραιότατο ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Σπανό στο κινηματογραφικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Λώξη»: Μια ιστορία συμπερίληψης

Ζούμε, ρε! / «Λώξη»: Μια ιστορία συμπερίληψης

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τους Δημήτρη Ζάχο και Θανάση Καφετζη, τους δύο δημιουργούς του ντοκιμαντέρ «Λώξη» ενώ ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης μοιράζεται την εμπειρία του από τη θεατρική ομάδα «Εν δυνάμει», μέλος της οποίας είναι και η Λωξάνδρα.
THE LIFO TEAM
Marcello Mio

Ανταπόκριση / Marcello mio: Η πιο meta ταινία του φετινού Φεστιβάλ Καννών

Διανύοντας τη δική της πορεία κάτω από τη σκιά της μητέρας της, Κατρίν Ντενέβ, και το φάντασμα του εξίσου διάσημου πατέρα της, η Κιάρα αποφασίζει να υποδυθεί τον Μαστρογιάνι και να βγει μόνη της στη σέντρα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
L'Amour Ouf

Ανταπόκριση / L'amour Ouf: Μία από τις χειρότερες ταινίες που έχουμε δει ποτέ στο διαγωνιστικό των Καννών

Αν την ταινία την είχε σκηνοθετήσει οποιοσδήποτε Αμερικανός και όχι ο Γάλλος Ζιλ Λελούς, όχι μόνο στις Κάννες δεν θα είχε ταξιδέψει αλλά δεν θα την είχε δει κανείς μας πουθενά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Parthenope

Ανταπόκριση / Parthenope: Η υπερβολή δεν είναι ποτέ αρκετή για τον Σορεντίνο

Στο πρόσωπο της grande bellezza που ανακάλυψε, της αποθεωτικά φωτογενούς 27χρονης Τσελέστε Ντάλα Πόρτα, ο Ιταλός δημιουργός συγκεντρώνει τα αντιφατικά του αισθήματα για τη γειτονιά της μνήμης του, τη Νάπολη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζία Ζάνγκε, ο εθνολόγος της κινεζικής συνείδησης

Ανταπόκριση / Τζία Ζάνγκε, ο Κινέζος εθνολόγος του σινεμά

Με το «Caught by the Tides», ο κορυφαίος σκηνοθέτης της Κίνας καταγράφει τις συντριπτικές αλλαγές στη χώρα μέσα από τον ποιητικό φακό του. Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος τον συνάντησε στις Κάννες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Γιατί δεν μου άρεσε το «Megalopolis» του Κόπολα»

The Review / «Γιατί δεν μου άρεσε το Megalopolis του Κόπολα»

Πόσα λεπτά χειροκροτούσαν όρθιοι οι θεατές και γιατί δεν έχει απολύτως καμία σημασία; Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Τάσος Μελεμενίδης συζητούν για τη φιλόδοξη νέα ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα που έκανε την πρεμιέρα της στις Κάννες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ