Το 1960 η Άντζελα Γκρέκα δεν ήταν ούτε 20 ετών. Ένα όμορφο κορίτσι που είχε βγει στο πάλκο λίγα χρόνια πριν, σε εφηβική ηλικία. Από τον Ιορδάνη Τσομίδη και τον Γιώργο Λαύκα, έγινε το ''κονέ'' για να συνοδέψει τον Γιάννη Παπαϊωάννου σε μια περιοδεία του στην Αμερική. Ο σπουδαίος λαϊκός συνθέτης είχε φύγει νωρίτερα, η νέα τραγουδίστρια επρόκειτο να τον ακολουθήσει λίγες μέρες μετά. Σήμερα η Χρύσα Παπαϊωάννου, η κόρη του συνθέτη, που τότε ήταν 5 ετών, θυμάται να παρακαλάει την Άντζελα Γκρέκα να τη βάλει μέσα στη βαλίτσα για να την πάει στο μπαμπά της, που ήταν μακριά. Εκεί, στις ΗΠΑ, ή για την ακρίβεια με την επιστροφή της ύστερα από λίγους μήνες, η γέννημα θρέμμα Πειραιώτισσα Ανθούλα Αξελιθιώτου γίνεται η Άντζελα Γκρέκα και ξεκινάει την περιπλάνηση της στο λαϊκό τραγούδι, μεσούσης της χρυσής περιόδου του. Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους λαϊκούς δημιουργούς, συνθέτες και τραγουδιστές συναδέλφους της: Από την Καίτη Γκρέυ, τον Γιάννη Καραμπεσίνη και τον Στράτο Διονυσίου μέχρι τους Νάκη Πετρίδη - Βαγγέλη Ατραΐδη - Γιάννη Βασιλόπουλο (με τους τρεις τελευταίους έκανε το 1980 το δίσκο ''Έσπασε ρεκόρ'', απ' το οποίο προέκυψε η επιτυχία ''Στη μέση θα κοπώ'', ένα άλμπουμ που παρουσιάζει ενδιαφέρον, αφού σηματοδότησε το πέρασμα της Γκρέκα στο καθαρόαιμο τραγούδι της πίστας).
Με την Άντζελα Γκρέκα συνεργάστηκε και η Γιώτα Γιάννα σε μαγαζιά της παλιάς Κοκκινιάς στις αρχές του 1960. Θυμάται μια γυναίκα εύθραυστη και μάγκισσα ταυτόχρονα - στοιχεία ενός χαρακτήρα που μπορεί να της στέρησαν τη μεγάλη καριέρα, διαφύλαξαν όμως την ακεραιότητα της. ''Είναι πολύ κρίμα'' δηλώνει η Γ. Γιάννα στο LIFO.gr ''που δεν της δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να αποκτήσει μεγαλύτερο όνομα στο λαϊκό τραγούδι, το οποίο υπηρέτησε με ευσυνειδησία''.
Η αλήθεια είναι ωστόσο πως η Άντζελα Γκρέκα, ακόμη κι αν δεν έγινε ''πρώτο όνομα'', ταυτίστηκε στο ξεκίνημα της με τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον γεννήτορα του ρεμπέτικου. Το 1961 ηχογράφησαν με τις φωνές τους ντουέτο το περίφημο ''Να πεθάνεις'' σε δίσκο 45 στροφών. Επρόκειτο για διασκευή του Μάρκου σε ένα ανώνυμο λαϊκό δημιούργημα των αρχών του 20ου αι. Έτσι, όταν αργότερα συμπεριλήφθηκε στη συλλογή της MINOS ''40 χρόνια Βαμβακάρης'' (1980), οι νεότερες γενιές ανακάλυψαν τόσο το εν λόγω τραγούδι, όσο και τον δημιουργό του, αλλά και τη συγκεκριμένη μούσα του. Στην άλλη πλευρά του ''Να πεθάνεις'', υπήρχε το τραγούδι ''Ανάθεμά σε δεν πονείς'', που ο Μάρκος έδωσε εξ ολοκλήρου στην Άντζελα Γκρέκα.
Τα τελευταία χρόνια η Άντζελα Γκρέκα μοίραζε το χρόνο της μεταξύ Αγίων Θεοδώρων και Κορυδαλλού. Εμφανιζόταν αραιά σε εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης ερμηνεύοντας κυρίως τραγούδια του Βαμβακάρη, του Τσιτσάνη και του Καλδάρα. Λέγεται ακόμη πως από τη μικρή περιουσία που είχε αποκτήσει, ήταν ιδιοκτήτρια ενός φούρνου κι έτσι βιοποριζόταν.
Η Άντζελα Γκρέκα έφυγε από τη ζωή χθες, Κυριακή 8 Μαΐου του 2016. Ήταν 75 ετών.