Μαρμάρινο δρόμο 1.800 ετών έφερε στο φως το Μετρό στη Θεσσαλονίκη

Μαρμάρινο δρόμο 1.800 ετών έφερε στο φως το Μετρό στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
0

Οι εργασίες για την κατασκευή του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, έφεραν στο φως το-περίπου 70 μέτρων- τμήμα αρχαίου δρόμου που είχε κατασκευαστεί από Ρωμαίους και ήταν η κύρια οδική αρτηρία της πόλης, 1.800 χρόνια πριν.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σε αρκετές από τις μεγάλες πέτρες της μαρμάρινης πλακόστρωσης υπήρχαν χαραγμένα επιτραπέζια παιχνίδια για παιδιά ενώ σε άλλα κομμάτια του δρόμου έχουν μείνει χαραγμένα των ίχνη από τις ρόδες των αρμάτων. Στο σημείο της ανακάλυψης βρέθηκαν ακόμη απομεινάρια εργαλείων και λύχνων και βάσεις από μαρμάρινους κίονες.

 

Μαρμάρινο δρόμο 1.800 ετών έφερε στο φως το Μετρό στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter

Η αρχαιολόγος Βίκυ Τζανακούλη, μιλώντας στο Associated Press, είπε ότι ο ρωμαϊκός αυτός δρόμος βρίσκεται πάνω σε παλαιότερο δρόμο που είχε χτιστεί από τους Έλληνες 500 χρόνια νωρίτερα. Η κυρία Τζανακούλη δήλωσε ακόμη, ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών για το Μετρό έχουν βρεθεί δρόμοι που αποκαλύπτουν την ιστορία της πόλης. «Ο αρχαίος αυτός δρόμος αλλά και οι κάθετοι σε αυτόν φαίνεται να ακολουθούν εκ του σύνεγγυς τους σύγχρονους δρόμους της Θεσσαλονίκης ", τόνισε.

Ο μαρμαροστρωμένος δρόμος που αποκαλύφθηκε περίπου 7 μέτρα κάτω από το έδαφος,  φαίνεται να ακολουθεί περίπου την σύγχρονη λεωφόρο Εγνατίας. Ο δρόμος αυτός θα είναι ένα από τα εκθέματα του Μετρό, όταν ολοκληρωθεί, κάτι που υπολογίζεται να συμβεί σε 4 χρόνια από σήμερα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ