Η σημαντική ανασκαφή του κολοσσιαίου αγάλματος του Ραμσή Β' που βρέθηκε σε φτωχογειτονιά του Καΐρου την περασμένη εβδομάδα θα συνεχιστεί τη Δευτέρα. Όμως αυτό θα γίνει με τη χρήση νέων και πιο ασφαλών τεχνικών, έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρώτες εικόνες της διαδικασίας.
Τα βαριά μηχανήματα και ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι εργασίες στο πρώιμο στάδιο της ανασκαφής, ήγειραν ανησυχίες μεταξύ των αρχαιολόγων που παρακολουθούσαν τις φωτογραφίες με τις μπουλντόζες και τους εκσκαφείς να εργάζονται δίπλα από τον πολύτιμο θησαυρό. Οι διαμαρτυρίες προς το υπουργείο της Αιγύπτου ήταν πολλές και οι φωτογραφίες έκαναν το γύρο του κόσμου συνοδευόμενες από επικριτικά σχόλια.
Χαιρετίστηκε ως μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις από το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου και τώρα οι ίδιες πηγές φέρονται να δηλώνουν πως το υπόλοιπο της ανασκαφής θα συνεχιστεί τη Δευτέρα χρησιμοποιώντας νέες και ασφαλέστερες τεχνικές.
Μια κοινή ομάδα αρχαιολόγων από την Αίγυπτο και τη Γερμανία ξεκίνησαν την εξαγωγή του αγάλματος το οποίο ήταν βυθισμένο στα υπόγεια ύδατα κάτω από την γειτονιά του Καΐρου Matariyyah, στη θέση όπου κάποτε δέσποζε η αρχαία πόλης της Ηλιούπολης.
Ο εκσκαφέας που χρησιμοποιήθηκε για να μετακινήσει το κεφάλι του αγάλματος, οδήγησε στην οργή κάποιων ντόπιων, που θεώρησαν πως το μηχάνημα είχε σπάσει το άγαλμα. Οι αρχαιολόγοι διευκρίνισαν πως αυτή ήταν η κατάσταση στην οποία βρέθηκε και πως ο εκσκαφέας χρησιμοποιήθηκε μόνο για το κεφάλι που ήταν βαρύ.
Στη συνέχεια υπήρξαν φωτογραφίες που έδειχναν τμήμα του αγάλματος τυλιγμένο σε μια κουβέρτα που απεικονίζει τον Spider Man. Οι φωτογραφίες προκάλεσαν περισσότερα σχόλια και επιπλέον κριτική προς το υπουργείο.
Σε άλλες εικόνες διακρίνονταν παιδιά και αρκετοί ντόπιοι γύρω από τα πολύτιμα ευρήματα, χωρίς σαφή εποπτεία.
Ο πρώην επικεφαλής της Αιγύπτου αρχαιοτήτων, Yousef Khalifa, πιστεύει ότι η όλη διαδικασία έγινε βιαστικά και τονίζει πως είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα για να αντιμετωπίζεται έτσι, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στους αρχαιολόγους.
Εξηγεί πως αρχικά θα έπρεπε να υπάρξει αποστράγγιση των υδάτων για να ολοκληρωθεί η ανασκαφή και να επιτρέψει τη λήψη καθαρότερων φωτογραφιών. «Η διαδικασία που συνεχίζεται σήμερα μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες και θα πρέπει να υπάρξει ασφάλεια», προσθέτει.
Mε πληροφορίες από Reuters kai english.alarabiya.net