Μία ακόμα αρχαιότητα από την Ελλάδα, που φέρεται να είναι προϊόν λαθρανασκαφής και η οποία έχει προγραμματιστεί να δημοπρατηθεί τη Δευτέρα από τον οίκο Sotheby's στο Λονδίνο, εντόπισε ο δρ. Χρήστος Τσιρογιάννης, αρχαιολόγος και ερευνητής διεθνών αρχαιοκαπηλικών κυκλωμάτων στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Ο κ. Τσιρογιάννης ταύτισε τη μαρμάρινη ταφική στήλη από την Αττική, στο αρχείο του διαβόητου ιταλού αρχαιοκάπηλου Τζιανφράνκο Μπεκίνα, που είχε κατασχεθεί από τις ιταλικές αρχές το 2001 και στο οποίο έχει πρόσβαση.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, από τα έγγραφα του κατασχεμένου αρχείου προκύπτει ότι η στήλη φέρεται να βρισκόταν στην κατοχή του Μπεκίνα από το 1977 έως το 1990, όταν φαίνεται να πωλήθηκε στον συλλέκτη Τζορτζ Ορτίζ. Επισημαίνει επίσης πως ούτε ο Μπεκίνα, ούτε ο Ορτίζ δεν αναφέρονται στο ιστορικό προέλευσης που παρουσιάζει ο Sotheby's, οπότε «το ιστορικό είναι αναληθές, με τον έναν ή άλλον τρόπο».
Σημειώνεται ότι ο Sotheby's χρονολογεί τη στήλη το 350-340 π.Χ. και ορίζει τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας τις 60.000 λίρες.
Η συγκεκριμένη αρχαιότητα είναι από την Ελλάδα, τονίζει ο ερευνητής, με τον Sotheby's να αναφέρει ότι «η σύνθεση του ανθέμιου είναι παρόμοια με τη στήλη του Πύθαρχου από τον Ραμνούντα (σ.σ. στην Αττική)». Στη στήλη υπάρχει μέρος της επιγραφής «ΕΣΤΙ(ΑΙΟΣ)», όπως σημειώνει ο Sotheby's, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν στοιχεία για τη χρήση του ονόματος Εστιαίος στην Αττική».
Σύμφωνα με τον κ. Τσιρογιάννη, ο διακινητής, ο οποίος έδωσε στον Μπεκίνα τη συγκεκριμένη αρχαιότητα, είναι γνωστό ότι είχε εμπλακεί στην απόκτηση πολυάριθμων παράνομων αρχαιοτήτων από την Ελλάδα στο παρελθόν.
«Η στήλη πρέπει να αποσυρθεί αμέσως από τη δημοπρασία και η Ελλάδα θα πρέπει να τη διεκδικήσει», υπογραμμίζει ο κ. Τσιρογιάννης, ο οποίος έχει ήδη ενημερώσει τη Scotland Yard, την Interpol και τις ελληνικές αστυνομικές αρχές.
* Οι φωτογραφίες και τα έγγραφα από το αρχείο Μπεκίνα έχουν παραχωρηθεί από τον Χρήστο Τσιρογιάννη.