Η πρώτη «selfie» στην ιστορία της τέχνης ανήκει στον Γουόρχολ

Η πρώτη «selfie» στην ιστορία της τέχνης ανήκει στον Γουόρχολ Facebook Twitter
0

Τη στιγμή που μπήκε σε ένα θάλαμο φωτογραφιών ταυτοτήτων του δρόμου και φωτογραφήθηκε βαφτίζοντάς το «αυτοπροσωπογραφία», γινόταν ο πρώτος άνθρωπος που εντρυφούσε στην κουλτούρα των selfie φωτογραφιών, μισό αιώνα πριν από οποιονδήποτε άλλον !

Ο Άντυ Γουόρχολ, ο πλέον απενοχοποιημένος και «δημοκρατικός» καλλιτέχνης του 20ου αι. ο άνθρωπος που έκανε διάσημη την ποπ αρτ, αφού είχε ζωγραφίσει μοναδικά πορτρέτα λαϊκών ειδώλων όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Έλβις Πρίσλεϊ και η Μέριλιν Μονρόε, ανήγαγε τον ίδιο του τον εαυτό σε πρώτου μεγέθους σταρ μέσα από αυτές τις φωτογραφίες που σήμερα μοιάζουν πιο μοντέρνες και πιο κλασσικές από οτιδήποτε άλλο παρήγαγε η εποχή του. 

Το τύπωμα αυτής της φωτογραφίας του 1963, μέσα σε ένα φτηνό αυτόματο φωτογραφείο της Νέας Υόρκης, ήταν μόνο η αρχή. Η εικόνα του καλλιτέχνη τα χρόνια που ακολούθησαν και μέχρι το τέλος της ζωής του, έγινε το πιο ζεστό εμπόρευμα της τέχνης του. Η πρώτη εκείνη αυτοπροσωπογραφία ανήκε σε ιδιωτική συλλογή ήδη από τη δεκαετία του '80, και σύμφωνα με την Guardian βγαίνει για πρώτη φορά σε δημοπρασία, στο Sotheby's του Λονδίνου στις 28 Ιουνίου. Αναμένεται δε να φτάσει τα 7 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας.

Αν αναλογιστούμε όλα αυτά που συμβαίνουν στην εποχή μας με το διαδίκτυο, και την εμμονή μας με το Instagram, ο Γουόρχολ που ήταν εκείνος που έκανε την περίφημη δήλωση «στο μέλλον ο καθένας θα γίνεται παγκοσμίως διάσημος για 15'» αποδεικνύεται πιο προφητικός όσο κανένας άλλος! Και βέβαια το φαινόμενο των selfie είναι σαν να ξεπηδάει από τις δικές του εμμονές με τη διασημότητα και τη φωτογραφία. Παράλληλα, οι αυτοπροσωπογραφίες - φωτογραφίες του αποκτούν ιστορική σημασία.

Μόνο να θυμηθούμε ότι σήμερα μπορεί να μοιάζουν ρετρό και ξεπερασμένα αλλά εκείνα τα αυτόματα φωτογραφία του δρόμου, που κάποτε έμπαινε ο κόσμος για να βγάλει μίνι φωτογραφίες προσώπου για ταυτότητες και διαβατήρια, ήταν κάποτε ό,τι πιο δημοκρατικό υπήρχε. Κόστιζε ελάχιστα και τα χρησιμοποιούσαν από εργάτες και μαθητές έως επιχειρηματίες και πολιτικοί. Αυτό δεν μπορεί παρά να ιντρίγκαρε τον ιδυοφυή καλλιτέχνη που κάθε του κίνηση συνδεόταν με την εκλαϊκευμένη εκδοχή της τέχνης και της ποπ κουλτούρας, πολύ πριν την πλήρη δημοκρατικοποίηση της δυτικής κοινωνίας που τις αρχές της δεκαετίας του '60 αποτελούσε μακρινό όνειρο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ