Ένας πύργος από ανθρώπινα κρανία που αποκαλύφθηκε κάτω από την καρδιά της πόλης του Μεξικού, εγείρει πλέον νέα ερωτήματα σχετικά με την κουλτούρα της θυσίας στην Αυτοκρατορία των Αζτέκων και ενώ η επιφάνεια της γης γέμισε με κρανία γυναικών και παιδιών, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα που βρίσκονταν εντοιχισμένα στα απαγορευμένα τείχη της πόλης. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν περισσότερα από 650 κρανία καλυμμένα με ασβέστη και χιλιάδες θραύσματα κοντά στον κυλινδρικό χώρο κοντά στην περιοχή του Templo Mayor, ενός από τα πιο σημαντικά ιερά των Αζτέκων στην πρωτεύουσα Tenochtitlan, που αργότερα έγινε αυτό που γνωρίζουμε όλοι ως Μεξικό.
Ο συγκεκριμένος πύργος από κρανία θεωρείται ότι αποτελεί τμήμα του Huey Tzompantli, της μεγάλης σειράς κρανίων που ενέπνεε φόβο στους ισπανούς κατακτητές, όταν προχώρησαν σε κατάληψη της πόλης υπό την ηγεσία του Hernan Cortes. Οι ιστορικοί επιχειρούν να συσχετίσουν τα κομμένα κεφάλια των αιχμάλωτων πολεμιστών -που κάποτε κοσμούσαν ακόμη και τα σακίδια των αντιπάλων τους- με αυτά που είχαν ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια της Μεσοαμερικανικής περιόδου και πριν την ισπανική κατάκτηση. Ωστόσο, η αρχαιολογική ανασκαφή που ξεκίνησε στα έγκατα της παλιάς πόλης του Μεξικού το 2015, αποδεικνύει ότι η εικόνα που είχαν μέχρι σήμερα ιστορικοί και αρχαιολόγοι, μόνο πλήρης δεν ήταν.
«Περιμέναμε ότι θα βρούμε μόνο αντρικά κρανία, βασικά μόνο κρανία νεαρών αντρών, όπως ήταν την εποχή εκείνη οι περισσότεροι πολεμιστές, και η ανακάλυψη γυναικείων και παιδικών κρανίων απλώς επεκτείνει το πεδίο της έρευνας», εξηγεί ο Ροντρίγκο Μπολάνιος, βιολόγος - ανθρωπολόγος που συμμετέχει στις ανασκαφές. Και συνεχίζει: «Κάτι συνέβαινε εκεί για το οποίο δεν έχουμε καθόλου στοιχεία, απολύτως κανένα αρχειακό υλικό και βρισκόμαστε για πρώτη φορά αντιμέτωποι με αυτό». Την ίδια στιγμή, ο Raul Barrera, ένας από τους αρχαιολόγους που εργάζεται στο τμήμα κατά μήκος του Μητροπολιτικού Καθρεδικού Ναού που έχει χτιστεί κοντά στο Templo Mayor, εξήγησε ότι κατά πάσα πιθανότητα, τα κρανία που βρέθηκαν είχαν πρώτα εκτεθεί στο πλήθος, πριν γίνουν ζοφερό έκθεμα.
Για το μόνο πράγμα, για το οποίο δεν φαίνεται να υπάρχει καμία αμφιβολία, είναι ότι ο Πύργος των Κρανίων είχε αναφερθεί κατά το μακρινότατο παρελθόν από τον Andres de Tapia, έναν ισπανό στρατιώτη που συντρόφευε τον Κορτές στην κατάκτηση του Μεξικού το 1521. Πρόκειται για τον ίδιο στρατιώτη που είχε καταγράψει στις μαρτυρίες του ότι καταμέτρησε εκατοντάδες κρανία στο σημείο που αργότερα πήρε την ονομασία Huey Tzompantli. Από την πλευρά του ο Barrera ανέφερε ότι για την ώρα έχουν βρεθεί 676 κρανία και ότι πρόκειται για αριθμό που σίγουρα θα αυξηθεί όσο συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες. Οι Αζτέκοι και άλλες Μεσοαμερικανικές φυλές, ας σημειωθεί ότι ήταν γνωστοί για τις ανθρωποθυσίες τους, προς τον ήλιο...
Με στοιχεία από το Business Insider