Τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας και Ελβετίας στον τομέα της αρχαιολογίας, υπογράμμισε ο πρεσβευτής της Ελβετίας στην Ελλάδα, Χανς Ρούντολφ Χόντελ.
Με αφορμή την αποψινή παρουσίαση του έργου της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα κατά το 2017, και ειδικότερα τις ανασκαφές που πραγματοποίησε στην Αμάρυνθο Εύβοιας για την ανακάλυψη του ναού της Αρτέμιδος, ο κ. Χόντελ ανέφερε πως η αρχαιολογία είναι ένας «ιδιαίτερα προνομιούχος τομέας συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες».
Επισήμανε μάλιστα πως η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα (ESAG) είναι η μοναδική μόνιμη ελβετική αρχαιολογική αποστολή εκτός των συνόρων της χώρας και συμπλήρωσε ότι παρότι ξεκίνησε ως μια απλή αποστολή, η πρωτοβουλία αναγνωρίστηκε το 1975 από τις ελληνικές αρχές ως ελβετική αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα.
Έκτοτε θεωρείται ινστιτούτο αρχαιολογικών σπουδών - βάσει της ελληνικής νομοθεσίας - και αναπτύσσει έντονη αρχαιολογική δράση εδώ και δεκαετίες.
Ιχνηλατώντας το πεδίο στο οποίο εργάζεται η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα, τόνισε πως οι Ελβετοί αρχαιολόγοι επικεντρώνονται στην Εύβοια, όπου φέρνουν στο φως και αποκαθιστούν τα ερείπια της αρχαίας Ερέτριας, ήδη από το 1964.
Στη συνέχεια εστίασε στις ανακαλύψεις που πραγματοποίησε η Σχολή στην Αμάρυνθο και σημείωσε πως σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν στις έρευνες στις Παλαιοεκκλησιές, όπου εκτιμάται ότι βρίσκεται ο ναός της Αμαρυσίας Αρτέμιδος.
Οι ανασκαφές, που διεξάγονται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας, έφεραν στο φως ένα προστώο (ανοιχτή στοά μπροστά από την είσοδο κτιρίου) και ένα νέο, πραγματικά μνημειώδες κτίριο.
Η ανακάλυψη αυτή ενισχύει την προϋπάρχουσα υπόθεση ότι πρόκειται όντως για την περίστυλη στοά γύρω από τον χώρο που αποτελούσε την καρδιά του ναού.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ
σχόλια