Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία Facebook Twitter
0

Στο πρωτοφανές επεισόδιο που εκτυλίχθηκε την Τετάρτη στη Βουλή, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της συνέντευξής του σήμερα στον ΣΚΑΪ.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στο περιστατικό αυτό, τονίζοντας πως το επεισόδιο ήταν ταυτόχρονα ανατριχιαστικό αλλά και αποκαλυπτικό». «Το χθεσινό επεισόδιο ήταν ταυτόχρονα ανατριχιαστικό αλλά και αποκαλυπτικό. Ανατριχιαστικό διότι δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ. Και θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Βουλής για την πολύ γρήγορη αντίδρασή του, η οποία απέδειξε ότι ο κοινοβουλευτισμός μας έχει τα θεσμικά αντίβαρα για να αντιμετωπίσει τέτοιες ακραίες συμπεριφορές. Ταυτόχρονα, όμως, ήταν και εξαιρετικά αποκαλυπτικό για το τι ακριβώς συμβαίνει σ’ αυτό τον χώρο της ακροδεξιάς «πολυκατοικίας». Βέβαια, ο Θεός να την κάνει «πολυκατοικία», μάλλον με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία μοιάζει αυτό το συνονθύλευμα των κομμάτων που έχουν εισέλθει στη Βουλή», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν πολύ προσεκτικά αν πράγματι θέλουν εντός του κοινοβουλίου κόμματα που πρεσβεύουν τη βία και τέτοιες τακτικές», τόνισε μεταξύ άλλων. «Όποιος είδε τι έγινε χτες στη Βουλή, καταλήγει σε συμπεράσματα κατά το πόσο αυτά τα κόμματα μπορούν να επικαλούνται ότι είναι εκφραστές της πίστης και του πατριωτισμού. Υπάρχουν πολλοί γιαλαντζί εκφραστές του πατριωτισμού», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως με ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκαν εκτός Ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες, μιλώντας παράλληλα για ανάχωμα της Δημοκρατίας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. «Ο φασισμός δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο στα λόγια αλλά και με πράξεις», τόνισε. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτες και διχαστικές τις δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, αναφορικά με τις προσελεύσεις πολιτικών στους ιερούς ναούς, ενόψει του Πάσχα.  

Στην ερώτηση για την αύξηση της ακροδεξιάς και αν έχει ευθύνη, προωθώντας «ενοχλητική» ατζέντα για αυτό το ακροατήριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «πάντα υπήρχαν πρόσωπα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας που συγκέντρωναν όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό. Στην Ευρώπη ανεβαίνει κυρίως για το μεταναστευτικό. Στην Ελλάδα δεν ισχύει αυτό».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές»

Σχετικά με τα πρόσωπα που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιό της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «ελάχιστοι είναι celebrity, αλλά και αυτοί είναι καταξιωμένοι στον επαγγελματικό τους χώρο. Μπορεί να είναι celebrity, αλλά μπορεί να σταθεί στην Ευρώπη. Μόνο η Nέα Δημοκρατία μπορούσε να κάνει τέτοιο πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο»

«Να δουν οι πολίτες προσεκτικά το ψηφοδέλτιο, να κάνουν επιλογή όχι μόνο με κριτήριο την αναγνώριση. Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη. Το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες εκλογές. Η κινητοποίηση του κόσμου είναι το πιο δύσκολο. Τα αιτήματα για πρόωρες εκλογές τα ακούω ήδη. Αγωνιζόμαστε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι καλό, η ζωή μας θα γίνει λίγο πιο δύσκολη, αλλά δεν θα καταρρεύσει η κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

«Οι ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη, αλλά δεν είναι εθνικές εκλογές που εκλέγουν κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές για εμένα, οι οποίες μάλιστα έλαβαν χώρα και σε μία εποχή πολύ κοντά σε εθνικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα μειονέκτημα και ένα πλεονέκτημα ταυτόχρονα. Δεν έχουμε εθνικές εκλογές ή περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, άρα η κινητοποίηση του κόσμου είναι πιο δύσκολη. Από την άλλη, επειδή έχουμε ευρωεκλογές απομονωμένες από άλλη εθνική κάλπη, είναι πολύ πιο εύκολο να μιλήσουμε για την Ευρώπη. Άρα, εγώ θεωρώ ότι το λογικό μέτρο σύγκρισης είναι τα αποτελέσματα των προηγούμενων ευρωεκλογών», είπε ο πρωθυπουργός θέτοντας έναν πήχη για την επίδοση της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές.

Μητσοτάκης για οπαδική βία

«Δυσκολεύομαι να σχολιάσω μια ανοιχτή έρευνα. Θα ήθελα να σας πω πως για την οπαδική βία έχουμε κάνει πολλά πράγματα και έχουμε αποδείξει πως τα εννοούμε. Υπάρχουν σταγόνες που ξεχειλίζουν το ποτήρι. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι έγινε μια πολύ εμπεριστατωμένη έρευνα με εχεμύθεια, κάτι πολύ ασυνήθιστο. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη πως θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί. Έχουμε την πολιτική βούληση και πήραμε δύσκολες αποφάσεις. Έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι πως θα τελειώσουμε με το καρκίνωμα της οπαδικής βίας και τα παρακλάδια του. Δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς κανόνες», τόνισε σχετικά με το ζήτημα της οπαδικής βίας.

Μητσοτάκης: «Τραγωδία» η δολοφονία της Κυριακής Γριβα

Για την ασφάλεια και τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, ο πρωθυπουργός είπε ότι αντιμετώπισε το θέμα: «με μεγάλη στενοχώρια και με μεγάλο θυμό. Σας είμαι τελείως ειλικρινής. Γιατί ήταν μία γροθιά στο στομάχι. Το έχω ξαναπεί: όλα έγιναν λάθος. Ήταν μια τραγωδία αυτό το οποίο έγινε. Όμως, από την άλλη, ήταν και ένα περιστατικό μεγάλης αφύπνισης για όλους: για το κράτος, για το πώς θα δει ξανά τις διαδικασίες και τα πράγματα να τα κάνει καλύτερα, αλλά και για τις γυναίκες, να μπορούν πια να αισθάνονται άνετα να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά. Και επειδή κοίταξα τα στοιχεία του Απριλίου, μόνο τον Απρίλιο μέχρι σήμερα έχουμε 1.245 συλλήψεις για καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας και έχουμε 252 panic button τα οποία εγκαταστάθηκαν σε τηλέφωνα γυναικών, που βρίσκονται σε εν δυνάμει κακοποιητικά περιβάλλοντα. Κάτι αλλάζει λοιπόν.Και, στη μνήμη της Κυριακής, έχουμε μία υποχρέωση να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα. Να φτιάξουμε περισσότερα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας. Το κάνουμε. Να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο την κοινωνία. Να αισθάνονται οι γυναίκες -που το αισθάνονται, γιατί αν δεν το αισθάνονταν δεν θα είχαμε τις καταγγελίες αυτές- ότι αν απευθυνθούν στο κράτος -δεν θα πω στην Αστυνομία- θα υπάρχει μια δομή εκεί να τις προστατεύει και να μην αδιαφορεί για αυτό το οποίο μπορεί να συμβαίνει. Άρα, για εμένα κάθε τραγωδία πρέπει να είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα, να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα

Αναφορικά με το θέμα της ακρίβειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε: «Αν υπήρχε μαγική φόρμουλα κάποιο κράτος θα την είχε βρει. Δεν λέω ότι είναι μόνο εισαγόμενο πρόβλημα. Είδαμε κάποια αποτελέσματα, είδαμε κάποια βελτίωση. Η ακρίβεια είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, ειδικά ο πληθωρισμός στα τρόφιμα». Προσέθεσε ότι «επειδή η Οικονομία πάει καλά, οι μισθοί αυξάνονται. Εχουμε περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα, έχουμε και βοηθήματα στους πιο ευάλωτους. Αυτά όμως, τελειώνουν». «Ο e- καταναλωτής καταγράφει 3.000 κωδικούς προϊόντων, είναι σημαντικό εργαλείο. Οι έλεγχοι είναι συνεχείς». 

Μητσοτάκης για Τέμπη

Σχολιάζοντας την τραγωδία των Τεμπών, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά. Αναφέρομαι κυρίως στην επικοινωνία και την ανοχή που δείξαμε σε θεωρίες συνομωσίας που ρίζωσαν. Εχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Το πόρισμα της εξεταστικής είναι ένα συγκροτημένο πόρισμα. Η εικόνα άφησε στους πολίτες μια άσχημη γεύση. Είχα επισημάνει τον κίνδυνο η Εξεταστική να γίνει πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων. Εχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, μπήκαν κι άλλοι πραγματογνώμονες. Η Δικαιοσύνη θα απαντήσει για τις ευθύνες. Εγώ το θέλω για έναν επιπλέον λόγο, να τελειώνουμε επιτέλους με τις θεωρίες συνομωσίας που διαρρυγνύουν τις όποιος σχέσεις εμπιστοσύνης έχουμε χτίσει μεταξύ μας». 

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για Τουρκία

Αναφορικά με την επικείμενη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το αν επιβαρύνει το κλίμα η υποστήριξη του Ερντογάν προς τη Χαμάς, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν είναι το μόνο σημείο με το οποίο διαφωνώ με τον Πρόεδρο Erdoğan, η στήριξη την οποία παρέχει στη Χαμάς. Από την άλλη, ο σκοπός της επίσκεψης: θα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, η οποία έχει αποδώσει κάποια σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα. Θα σταθώ σε τρία. Δεν έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου για παραπάνω από 12 μήνες. Δεν το είχαμε ποτέ αυτό. Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Έχουμε εξαιρετικά μειωμένες μεταναστευτικές ροές. Συνεργαζόμαστε με την Τουρκία στο θέμα αυτό και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των σχέσεών μας. Το ζήτημα της διευκόλυνσης της βίζας για τα νησιά, πολύ μεγάλης οικονομικής σημασίας για 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι σημαντικές οικονομικές συμφωνίες οι οποίες υπογράφονται. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα κλίμα ειρηνικής συμβίωσης. Μα, θα μου πείτε, 'δεν έχουμε πολύ δύσκολα θέματα; Δεν έχουμε τελείως διαφορετικές απόψεις;'. Η Ελλάδα, ας πούμε, δεν θα προχωρήσει, εφόσον το έχει επιλέξει, να ασκήσει την κυριαρχία της για να ανακηρύξει θαλάσσια πάρκα πέριξ ελληνικών νησιών; Προφανώς και θα το κάνουμε. Και η Τουρκία θα έχει τις απόψεις της. Θα διαφωνούμε για κρίσιμα ζητήματα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα συνομιλούμε, ότι δεν θα αναγνωρίσουμε τη βελτίωση των σχέσεων και ότι δεν θα προσπαθούμε πάντα να οικοδομούμε πάνω στα θετικά, αντί να εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά και στις διαφωνίες μας, οι οποίες είναι υπαρκτές. Δεν περιμένω από την Τουρκία ότι θα αλλάξει πολιτική, ούτε η Τουρκία, φαντάζομαι, περιμένει ότι εγώ θα αλλάξω πολιτική από τη μια στιγμή στην άλλη».

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το δημοσίευμα των Financial Times

Ως προς το δημοσίευμα των Financial Times, που λέει ότι ζητείται από την Ελλάδα να στείλει πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία ούτε S-300 ούτε Patriot» και συμπλήρωσε: «Μας ζητήθηκε και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε. Να το εξηγήσω και λίγο πιο αναλυτικά: η Ελλάδα έχει στηρίξει την Ουκρανία ποικιλοτρόπως, με αμυντικό υλικό. Έχουμε πει όμως από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε οπλικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την αποτρεπτική μας δυνατότητα. Έχουμε πλεονάζον υλικό με το οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, το έχουμε κάνει και θεωρώ ότι είναι η σωστή επιλογή. Και, στον βαθμό που μπορούμε να βρίσκουμε τέτοιο υλικό, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε. Τα συστήματα, όμως, αεράμυνας στα οποία αναφερθήκατε, είναι κρίσιμα συστήματα για την προστασία του ελληνικού εναέριου χώρου και δεν πρόκειται να παραχωρηθούν στην Ουκρανία.»

Πολιτική
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χειραψία Μητσοτάκη και Σαμαρά - Το χαμόγελο Καραμανλή

Πολιτική / Οι τυπικές χειραψίες Μητσοτάκη με Σαμαρά και Καραμανλή - Τα χαμόγελα των δύο πρώην πρωθυπουργών

Οι τρεις άνδρες συναντήθηκαν για πρώτη φορά έπειτα απο πολλούς μήνες και τα όσα ακολούθησαν της άρνησης των δύο πρώην πρωθυπουργών να παραβρεθούν στα γενέθλια της ΝΔ στην Ρηγίλλης.
LIFO NEWSROOM
Ένοπλες δυνάμεις: Τι αλλάζει για υγειονομικές υπηρεσίες και στρατιωτικά νοσοκομεία

Πολιτική / Ένοπλες Δυνάμεις: Τι αλλάζει για υγειονομικές υπηρεσίες και στρατιωτικά νοσοκομεία

Οι 11+1 ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που παρουσίασαν στο υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Ιωάννης Κεφαλογιάννης
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης: Κάθε δύο μέρες βγάζουν καινούριο φιρμάνι που με αποκλείει

Πολιτική / Κασσελάκης: Κάθε δύο μέρες βγάζουν καινούριο φιρμάνι που με αποκλείει από υποψήφιο πρόεδρο

Σε ανάρτηση που έκανε στο Χ, ο Στέφανος Κασσελάκης διερωτάται: «Γιατί τόση ένταση στο να πρέπει να αποκλείουν την υποψηφιότητά μου ξανά και ξανά, όταν ξέρουν ότι το καταστατικό λέει ξεκάθαρα ότι μόνο το συνέδριο αποφασίζει;»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης σε Σταϊνμάιερ για γερμανικές αποζημιώσεις: Τα ζητήματα αυτά είναι ακόμα πολύ «ζωντανά»

Πολιτική / Μητσοτάκης σε Σταϊνμάιερ για γερμανικές αποζημιώσεις: Τα ζητήματα αυτά είναι ακόμα πολύ «ζωντανά»

Το ζήτημα των επανορθώσεων και ειδικά το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, αυτά τα ζητήματα είναι ακόμα πολύ «ζωντανά» και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα τα επιλύσουμε, είπε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Γερμανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Θέμα γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε η Σακελλαροπούλου στον Σταϊνμάιερ- «Το θέμα θεωρείται λήξαν», απάντησε

Πολιτική / Θέμα γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε η Σακελλαροπούλου στον Σταϊνμάιερ- «Το θέμα θεωρείται λήξαν», απάντησε

Το βράδυ, η κυρία Σακελλαροπούλου θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του προέδρου Σταϊνμάιερ και της συζύγου του, Έλκε Μπούντενμπέντερ, στο Προεδρικό Μέγαρο
LIFO NEWSROOM