Απεργία την Πρωτομαγιά

Eurobasket: Όσα έγιναν στη φάση των «16» το Σαββατοκύριακο

Eurobasket: Τι έγινε στη φάση των «16» το σαββατοκύριακο Facebook Twitter
Φωτ.: Pedja Milosavljevic/ Getty Images
0

Η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ τα κατάφερε και νίκησε στο τέλος την πολύ αξιόμαχη Τσεχία με σκορ 94-88, περνώντας στη φάση των προημιτελικών της διοργάνωσης.

Σε ένα ματς, στο μεγαλύτερο μέρος του οποίου η Ελλάδα βρισκόταν πίσω στο σκορ, η Εθνική μας κατόρθωσε να σπάσει τις σκληρές άμυνες της Τσεχίας και να περιορίσει αμυντικά τους πολύ εύστοχους Τσέχους στο τέταρτο δεκάλεπτο, σημειώνοντας 31 πόντους έναντι 20.

Η Τσεχία από πολύ νωρίς εστίασε στον περιορισμό του Γιάννη Αντετοκούνμπο, μην επιτρέποντάς του την πρόσβαση στο αντίπαλο καλάθι και αναγκάζοντάς τον να περιοριστεί σε μόλις 4 πόντους στα πρώτα 20 λεπτά του αγώνα – βοηθώντας όμως σημαντικά στα ριμπάουντ. Η ελληνική ομάδα διατήρησε την ψυχραιμία της και παρά το τελικό ποσοστό επιτυχίας 58% των Τσέχων απ’ τη γραμμή των τριών πόντων, δεν άφησε το σκορ σε κανένα σημείο του ματς να της ξεφύγει, ακόμα κι όταν έμενε πίσω.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Εθνική μας πήρε τα πάνω της, με το Γιάννη Αντετοκούνμπο να σημειώνει άλλους 23 πόντους, ολοκληρώνοντας το ματς με 27 πόντους –εκ των οποίων 2 καθοριστικά τρίποντα στο τέλος που σφράγισαν τη νίκη– 10 αμυντικά ριμπάουντ, 5 ασίστ και ένα κόψιμο. Καθοριστική ήταν και η συμβολή του Νικ Καλάθη που σημείωσε 14 πόντους, 6 ασίστ, 5 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα, ενώ ξεχώρισαν επίσης οι Λαρεντζάκης, Παπαπέτρου και Σλούκας.

Ενδεικτικό του πόσο δεμένη υπήρξε η ομάδα της Τσεχίας στο παρκέ, ήταν οι 32 της ασίστ – αριθμός διπλάσιος των ελληνικών(!).

Ιταλία-Σερβία 94-86

Στα υπόλοιπα ματς ξεχώρισε η μεγάλη έκπληξη της νίκης της Ιταλίας επί της Σερβίας με 94-86, που είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξη χαράς του προπονητή της Τανμπάρκο Ποτσέκο προς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Οι Ιταλοί έπαιξαν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της ιστορίας τους, αποκλείοντας ένα από τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης και φέρνοντας την μεγαλύτερη ανατροπή της φάσης των «16».

Τουρκία-Γαλλία 86-87

Η Τουρκία έχασε με 86-87 από τη Γαλλία στην παράταση, ύστερα από λάθη που θα μπορούσαν να είχαν εξασφαλίσει τον αγώνα στην κανονική διάρκεια, αλλά και στα επιπλέον 5 λεπτά της παράτασης. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν που βρέθηκε πίσω με 16 πόντους (15-31) κατάφερε να ανατρέψει τη διαφορά και μάλιστα να περάσει μπροστά με 8 (57-49).

Οι Τούρκοι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη νίκη στα 13 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος, όταν ο Οσμάν αστόχησε σε δύο ελεύθερες βολές από κερδισμένο αντιαθλητικό φάουλ κι ενώ η ομάδα του βρισκόταν μπροστά με διαφορά 2 πόντων. Χάνοντας επίσης η Τουρκία την κατοχή μετά τις βολές, επέτρεψε στη Γαλλία να ισοφαρίσει και να στείλει το παιχνίδι στην παράταση. Κι εκεί όμως, λίγο πριν το τέλος του έξτρα πενταλέπτου κι ενώ η Τουρκία είχε την ευκαιρία να εκδηλώσει μια τελευταία επίθεση, ο Κορκμάζ έχασε την μπάλα σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να ντριμπλάρει πίσω από την πλάτη του.

Γερμανία-Μαυροβούνιο 85-79

Η αντίπαλος της Εθνικής μας στους «8» Γερμανία νίκησε με 85-79 το Μαυροβούνιο. Η Γερμανία μπήκε πολύ δυνατά στον αγώνα χτίζοντας ένα προβάδισμα 24 πόντων στο πρώτο 20λεπτο (48-24). Οι Μαυροβούνιοι στο τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησαν την αντεπίθεσή τους και παραλίγο να κάνουν την έκπληξη στο τέλος του παιχνιδιού, φέρνοντας το σκορ στο 80-77, μισό λεπτό πριν από τη λήξη του ματς. Ένα αντιαθλητικό κι ένα απλό φάουλ, όμως, υπέρ της διοργανώτριας Γερμανίας έφεραν το παιχνίδι στο 85-77, ξεκαθαρίζοντας την υπόθεση της πρόκρισης.

Σλοβενία-Βέλγιο 88-72

Η Σλοβενία με πρωταγωνιστή τον συνήθη ύποπτο Λούκα Ντόντσις νίκησε το Βέλγιο με 88-72. Οι 16 πόντοι της τελικής διαφοράς όμως δεν μαρτυρούν το αμφίρροπο του αγώνα για τα πρώτα τουλάχιστον 30 λεπτά. Μάλιστα το Βέλγιο είχε περάσει μπροστά στην αρχή της 4ης περιόδου πετυχαίνοντας το 63-64 με λίγο περισσότερο από 9 λεπτά να απομένουν για τη λήξη του ματς. Ένα 15-0, όμως, της Σλοβενίας στο 4ο δεκάλεπτο στάθηκε καθοριστικό για την τελική νίκη της ομάδας.

Φινλανδία-Κροατία 94-86

Η Φινλανδία κατάφερε, για πρώτη φορά από το 1967, να περάσει στα προημιτελικά του Eurobasket, νικώντας την Κροατία με 94-86. Μεγάλος πρωταγωνιστής o 25χρονος Λάουρι Μάρκανεν ο οποίος πέτυχε 43 πόντους. Παρά τη μεγάλη τους εμπειρία, οι Κροάτες υποτάχτηκαν τελικά στην αθλητικότητα των Φινλανδών, στερώντας από τον Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς την ευκαιρία για ένα μετάλλιο στην τελευταία του συμμετοχή με την Εθνική Κροατίας.

Ισπανία-Λιθουανία 102-94

Άλλο ένα ματς θρίλερ των «16» που κρίθηκε στην παράταση. Με πρωταγωνιστή τον Λορέντζο Μπράουν, που σημείωσε 28 πόντους, εκ των οποίων τους 12 στην παράταση, ο Ισπανός αστέρας του μπάσκετ κατάφερε στο επιπλέον πεντάλεπτο ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει στην κανονική διάρκεια του αγώνα. Η Λιθουανία προηγούνταν στο τέλος των τριών πρώτων δεκαλέπτων με 19-20, 40-45 και 63-68, ενώ στο τέταρτο κατάφερε να ισοφαρίσει για το 83-83 ύστερα από άστοχο σουτ του Γιοκουμπάιτις και φόλοου του Μπραζντέικις, ενώ απέμεναν μόλις 0,8’’ για το τέλος της αναμέτρησης – με αποτέλεσμα αυτή να παραταθεί.

Ουκρανία-Πολωνία 86-94

Η Ουκρανία δεν τα κατάφερε απέναντι στην Πολωνία, που πέρασε στους «8» της διοργάνωσης για πρώτη φορά από το 1997. Με πρωταγωνιστές τους Ματέουζ Πονίτκα και Έι Τζέι Σλότερ η Πολωνία κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Ουκρανίας. Η ουκρανική ομάδα περίμενε πολλά περισσότερα από τον Μιχάιλιουκ, που φαινόταν σαν να είχε τσακωθεί με την ευστοχία, μην πετυχαίνοντας κανένα τρίποντο σε σύνολο 8 προσπαθειών. Στα 5,7’’ για τη λήξη με το σκορ στο 86-91, η Πολωνία κέρδισε γκολ-φάουλ και ο προπονητής της Ιγκόρ Μίλιτσιτς χοροπηδούσε σαν παιδάκι από τη χαρά του.

Οι αγώνες των προημιτελικών

Ισπανία-Φινλανδία την Τρίτη 13/9 στις 18:15, τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ3
Γερμανία-Ελλάδα την Τρίτη 13/9 στις 21:30, τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ1
Γαλλία-Ιταλία την Τετάρτη 14/9 στις 18:15, τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ3
Σλοβενία-Πολωνία την Τετάρτη 14/9 στις 21:30, τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ1

Αθλητισμός
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ