Αντίο αβοκάντο, ήρθε το εκοβάντο

Αντίο αβοκάντο, έρχεται το εκοβάντο Facebook Twitter
0

Arina Shokouhi, απόφοιτος της σχολής τέχνης Central Saint Martins του Λονδίνου, εφηύρε ένα εναλλακτικό αβοκάντο με την ονομασία εκοβάντο (Ecovado), το οποίο έχει ως στόχο να περιορίσει την εξάρτηση από τα εισαγόμενα φρούτα.  

Πρόκειται για ένα πράσινο (φυσικά), κρεμώδες τρόφιμο που παρασκευάζεται από διάφορα ντόπια προϊόντα και φυλάσσεται σε μία φλούδα από κερί. 

Αντίο αβοκάντο, ήρθε το εκοβάντο Facebook Twitter

«Το αβοκάντο έχει γίνει ένα σύγχρονο πολιτιστικό είδωλο, συνώνυμο των hipster καφέ και των μοντέρνων αναρτήσεων στο Instagram. Αλλά, η παραγωγή του αβοκάντο απαιτεί πολύ ενέργεια και πόρους. Κάθε ένα χρειάζεται 320 λίτρα νερού ώστε να  καλλιεργηθεί πριν τη συγκομιδή» δήλωσε η Shokouhi.

Ακόμα, στάθηκε στο πόσο δύσκολη είναι η εξαγωγή τους, λόγω της ίδιας της φύσης της φλούδας, που είναι πολύ ευαίσθητη, αλλά και τις επιπτώσεις που έχει η παραγωγή τους. Για να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση απαιτείται η «αποψίλωση ορισμένων εκ των πλέον ποικιλόμορφων τοπίων στον κόσμο». 

Αντίο αβοκάντο, ήρθε το εκοβάντο Facebook Twitter

Για να καταλήξει στη συνταγή του εκοβάντο, η Shokouhi συνεργάστηκε με τον επιστήμονα τροφίμων Jack Wallman από το Πανεπιστήμιο του Nottingham. Τη βοήθησε να προσδιορίσει τη χημική και μοριακή σύνθεση των αβοκάντο και της έδειξε πώς να βρει τα κατάλληλα υποκατάστατα.

Βασικά συστατικά είναι τα φασόλια, τα φουντούκια, το μήλο και το κραμβέλαιο. Η εφευρέτης παραδέχεται πως η προσέγγιση της γεύσης και της υφής του αβοκάντο μόνο με τοπικά, φυσικά και χαμηλής επιβάρυνσης συστατικά ήταν μια τεράστια πρόκληση.

Κατά την εργασία πάνω στο πρότζεκτ αποδείχθηκε πως προϊόντα που φαίνονταν ως ιδανικά υποκατάστατα, όπως το ελαιόλαδο, δεν θα μπορούσαν να απέχουν περισσότερο από τον τελικό στόχο. Αντ' αυτού επιλέχθηκε το κραμβέλαιο που έχει ανάλογο προφίλ λιπαρών οξέων με το αβοκάντο αλλά και είναι ευρέως διαθέσιμο στη βρετανική αγορά. 

Αντίο αβοκάντο, ήρθε το εκοβάντο Facebook Twitter

Δεν θα μπορούσε να παραληφθεί το κουκούτσι. Μετά από πολλά πειράματα, η Shokouhi κατέληξε στη χρήση καρπών, όπως καρύδι, κάστανο ή φουντούκι.

Το προϊόν ολοκληρώθηκε με την παραγωγή των ρεαλιστικών «φωλιών», για τις οποίες χρησιμοποιήθηκε κερί και χρωστικές τροφίμων. Η συσκευασία είναι βιοδιασπώμενη και κομποστοποιήσιμη.

Αντίο αβοκάντο, ήρθε το εκοβάντο Facebook Twitter

Με πληροφορίες από dezeen

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Διεθνή / Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Ο Οφίρ Φαλκ, ο κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε
NEWSROOM
Αμερικανός φίμωσε λύκο, τον πήγε σε μπαρ και μετά τον σκότωσε - Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο

Διεθνή / Αμερικανός φίμωσε λύκο, τον πήγε σε μπαρ και μετά τον σκότωσε - Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο

Το περιστατικό με τον λύκο έφερε απειλές θανάτου προς συνονόματους, στοχοποίηση της δημοσιογράφου που κάλυψε την υπόθεση, διαπόμπευση της κοινότητας και προσπάθειες για αλλαγή των νόμων
NEWSROOM