Καφές: 9 trivia για μια αγαπημένη καθημερινή συνήθεια

9 πράγματα που (μάλλον) δεν γνώριζες για την αγαπημένη σου συνήθεια Facebook Twitter
Πόσα γνωρίζουμε πραγματικά για την αγαπημένη μας συνήθεια; 
0


ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ, οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε σχεδόν ανίκανοι να λειτουργήσουμε πριν πιούμε εκείνη την πρώτη γουλιά καφέ το πρωί.

Οπότε σίγουρα συμφωνούμε στο εξής, πως ο καφές δεν ικανοποιεί απλώς μια ανάγκη, έχει εξελιχθεί πλέον σε κάτι σαν καθημερινή ιεροτελεστία.

Ωστόσο, πόσα γνωρίζουμε πραγματικά για την αγαπημένη μας συνήθεια; 

Καθημερινά καταναλώνονται περίπου 3 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ σε όλο τον κόσμο και η ποσότητα αναμένεται να έχει διπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ, η Βραζιλία είναι η μεγαλύτερη χώρα-παραγωγός καφέ, υπεύθυνη σχεδόν για το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής – παράγει περίπου διπλάσια ποσότητα από το Βιετνάμ, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Οι Φινλανδοί πίνουν τον περισσότερο καφέ στον κόσμο

Ο μέσος ενήλικας Φινλανδός πίνει 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ήτοι καταναλώνει περίπου 27,5 κιλά καφέ ετησίως. Μάλιστα, είναι τόσο δημοφιλές ρόφημα, που τα δύο δεκάλεπτα διαλείμματα για καφέ κατά τις ώρες εργασίας είναι νόμιμο δικαίωμα των πολιτών. Για την ιστορία, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Νορβηγία και στην τρίτη η Ισλανδία.  

Η κλιματική αλλαγή απειλεί (και) τον καφέ

Καθημερινά καταναλώνονται περίπου 3 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ σε όλο τον κόσμο και η ποσότητα αναμένεται να έχει διπλασιαστεί μέχρι το 2050. Ωστόσο, η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης σημαίνει ότι έως και το ήμισυ των σημερινών καλλιεργήσιμων εκτάσεων καφέ θα μπορούσε σύντομα να μην είναι αποδοτικό, με αποτέλεσμα ο καφές να γίνει ένα πιο ακριβό προϊόν πολυτελείας ή, χειρότερα, οι λάτρεις του καφέ σε όλο τον κόσμο να αρκούνται σε ένα ρόφημα που δεν θα έχει τόσο καλή γεύση.

Ο «ελληνικός» καφές είναι τελικά «τούρκικος»

Ο «ελληνικός» καφές καλύπτει περίπου το 50% της συνολικής κατανάλωσης καφέ στην Ελλάδα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο ελληνικός, είναι τούρκικος, και έτσι ήταν γνωστός μέχρι τη δίωξη των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Τότε ο κόσμος, από αντίδραση, άρχισε να τον αποκαλεί «ελληνικό». Σύμφωνα με την UNESCO, ο τούρκικος καφές είναι Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Τουρκίας και η ιστορία του στην Ελλάδα ξεκίνησε τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Μουσική και καφές ενισχύουν τον εγκέφαλο

Βάλτε λίγη μουσική ενώ απολαμβάνετε τον αγαπημένο σας καφέ και ο εγκέφαλός σας θα σας είναι ευγνώμων! Σύμφωνα με το New York University, καθημερινές απολαύσεις, όπως η ακρόαση μουσικής ή η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ, μπορούν να αυξήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα, ενισχύοντας εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση και μνήμη. 

Μερακλήδες οι Έλληνες – 8 στους 10 πίνουν κάθε μέρα καφέ

Πάνω από 8 στους 10 Έλληνες (84%) πίνουν καφέ σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Καφέ. Την ίδια στιγμή, το 56% των Ελλήνων πίνει καφέ στο σπίτι, το 25% στον χώρο όπου εργάζεται, ενώ ποσοστό 18% πίνει καφέ εκτός σπιτιού ή εργασίας, σε κάποιο μαγαζί ή στο χέρι. Όσο για το είδος καφέ που επιλέγουν, ο ελληνικός παραμένει πρώτος στις προτιμήσεις και ακολουθούν ο στιγμιαίος καφές, ο espresso και ο καφές φίλτρου.

Πρώτη η Θεσσαλονίκη στην κατανάλωση καφέ

Σύμφωνα με την έρευνα της Focus Bari, αναφορικά με τις περιφέρειες της Ελλάδας η καθημερινή συνήθεια του καφέ είναι πιο διαδεδομένη στη Θεσσαλονίκη, καθώς το ποσοστό διαμορφώνεται στο 32% έναντι 27% στην Αττική και 28% στις υπόλοιπες περιφέρειες.

Τζίρο 4 δισ. ευρώ ετησίως φέρνει ο καφές στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την έρευνα της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, ο συνολικός τζίρος που φέρνει στη χώρα μας ο οικιακής κατανάλωσης καφές και η κατανάλωσή του εκτός σπιτιού ανέρχεται σε περίπου στα 4 δισ. ευρώ τον χρόνο, εκ των οποίων πάνω από 3,5 δισ. ευρώ αφορούν την επιτόπια κατανάλωση στα καταστήματα καφεστίασης και στα take away, ενώ περίπου 300-350 εκατ. ευρώ είναι ο τζίρος των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ. 

Ο καφές μάς κάνει καλό

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, η κατανάλωση δύο έως τριών καφέδων την ημέρα συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, ενώ το όφελος αφορά όλα τα είδη καφέ, με ή χωρίς καφεΐνη. Μάλιστα, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι πίνουν καφέ με μέτρο έχουν επίσης 10% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κατάθλιψη ή αρνητικά συναισθήματα. 

Γεύση
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Το κρητικό φαγητό είναι πολιτισμικός πλούτος, κληρονομημένη γνώση, καταστάλαγμα εμπειριών, και πηγή έμπνευσης

Βιβλίο / Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT