Μια συνταγή για κέικ με μήλα, μπαχαρικά και frosting κανέλας

Μια συνταγή για κέικ με μήλα, μπαχαρικά και frosting κανέλας Facebook Twitter
H Ρένα έφτιαξε ένα φανταστικό κέικ με μήλο και μπαχάρια που μπορείς και εσύ να δημιουργήσεις, ακολουθώντας την αναλυτική της συνταγή.
0

Το Choc O' Rock βρίσκεται στον Χολαργό, σε ένα μικρό στενό, κρυμμένο από τον δρόμο. Η είσοδός του είναι στο βάθος ενός περίβολου και η βιτρίνα του είναι μικρή. Πιθανότατα θα το βρεις γιατί θα σε αναγκάσει η μυρωδιά του βουτύρου και της σοκολάτας να γυρίσεις το κεφάλι σου προς το μέρος του. Με το πρώτο βλέμμα, όμως, που θα του ρίξεις θα καταλάβεις ότι κάτι όμορφο συμβαίνει στο εσωτερικό του.

Το διαφορετικό που έχει αυτό το petit ζαχαροπλαστείο είναι ότι μοιάζει με φωτεινή και φιλόξενη κουζίνα, που θα μπορούσε κάποιος να βρει σε μια μικρή πόλη της Γαλλίας. Τα ράφια του είναι λίγα και γεμάτα με γυάλινα βάζα που περιέχουν κουλουράκια και cookies, αφράτα τσουρέκια και panettone ενώ η μικρή του βιτρίνα περιέχει συγκεκριμένα γλυκά, κέικ, τάρτες και γλυκά σε ποτήρι, που φτιάχνονται με τα πιο αγνά υλικά στο πίσω μέρος του μαγαζιού.

Από τα γλυκά που έχουν ξεχωρίσει και αγαπηθεί πολύ είναι η τάρτα λεμόνι με την ανάλαφρη γεύση, που είναι ό,τι πρέπει για να ολοκληρώσεις όμορφα ένα γεύμα, αλλά και το εντυπωσιακό red velvet cake, το κέικ καρότου και τα cheesecake. Αυτή την εποχή, όμως, στο Choc O' Rock πρωταγωνιστούν οι κουραμπιέδες, σε τρεις διαφορετικές εκδοχές, κλασικοί, με κομμάτια σοκολάτας και με κουρκουμά, αλλά και τα μελομακάρονα, που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσεις γιατί είναι από αυθεντική πολίτικη συνταγή με βούτυρο και έχουν ιδιαίτερη γεύση.

Αυτή την εποχή, όμως, στο Choc O' Rock πρωταγωνιστούν οι κουραμπιέδες, σε τρεις διαφορετικές εκδοχές, κλασικοί, με κομμάτια σοκολάτας και με κουρκουμά αλλά και τα μελομακάρονα, που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσεις γιατί είναι από αυθεντική πολίτικη συνταγή με βούτυρο και έχουν ιδιαίτερη γεύση.


Στα καλά νέα του Choc O' Rock είναι το μικρό, limited edition box το οποίο μπορεί κάποιος να γεμίσει με σοκολατάκια ή όποιο άλλο γλυκό και να το προσφέρει δώρο. Ένα όμορφο κουτί, που εμπνεύστηκε η Ρένα Οροκλού για να ρίξει λίγη περισσότερη μαγεία στις γιορτινές μέρες και να ευχαριστήσει τους πελάτες της.

Για εμάς, πάλι, η Ρένα έφτιαξε ένα φανταστικό κέικ με μήλο και μπαχάρια που μπορείς και εσύ να δημιουργήσεις, ακολουθώντας την αναλυτική της συνταγή. Αν πάλι δεν τα καταφέρνεις με τη ζαχαροπλαστική, αναζήτησε αυτές τις μέρες τους κορμούς σοκολάτας σε διάφορες εκδοχές αλλά και το κέικ με μόκα και πεκάν ή το κέικ με μαύρη μπίρα. Απλά, φρόντισε να τα προπαραγγείλεις για να ξέρεις ότι θα υπάρχουν σίγουρα.


Για το κέικ

1 κούπα ηλιέλαιο

1 κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

½ κούπα ζάχαρη καστανή

3 μεγάλα αυγά

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. κανέλα

½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

½ κ.γ. τριμμένο τζίντζερ

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

½ κ.γ. αλάτι

4 κούπες ψιλοκομμένα μήλα Golden ή Granny Smith

1 κούπα ψιλοκομμένα πεκάν ή καρύδια ή και τα δύο

Για το frosting

300 γρ. κρέμα τυρί (θερμοκρασία δωματίου)

150 γρ. βούτυρο (όχι μαργαρίνη, θερμοκρασία δωματίου)

300 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.γ. κανέλα

Λίγη βανίλια

1 πρέζα αλάτι

Επιπλέον και αν το επιθυμούμε, λίγο μαύρο ρούμι ή κονιάκ για το ράντισμα του κέικ

Καρύδια ή πεκάν για τη διακόσμηση

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας, στον αέρα, στους 175°C.


Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τις δύο ζάχαρες και το ηλιέλαιο και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Προσθέτουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τη βανίλια, το αλάτι, τη σόδα και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε. Τέλος, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μήλα και τα καρύδια ή πέκαν και η ζύμη μας είναι έτοιμη.


Μοιράζουμε τη ζύμη σε δύο καλά λαδωμένα στρογγυλά ταψάκια (διαμέτρου περίπου 23-25 εκ.) και ψήνουμε τους δύο δίσκους κέικ για περίπου 35 λεπτά. Φροντίζουμε να μην τα παραψήσουμε και τσεκάρουμε συχνά. Αφήνουμε τους δίσκους να κρυώσουν καλά.


Στη συνέχεια φτιάχνουμε το frosting/κρέμα.

Στον κάδο του μίξερ και χρησιμοποιώντας το σύρμα, ρίχνουμε το τυρί κρέμα και αρχίζουμε να το ανακατεύουμε στη δυνατή ταχύτητα, να μαλακώσει καλά και να αφρατέψει ελαφρώς.


Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρό μας, αρκεί να είναι πολύ μαλακό. Αν δεν έχει μαλακώσει πολύ στη θερμοκρασία δωματίου, ίσως θα πρέπει να το ζεστάνουμε ελαφρώς, αλλά όχι να λιώσει. Έχει σημασία το βούτυρο να μην είναι σκληρό.


Χτυπάμε τυρί κρέμα και βούτυρο για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ενωθούν ελαφρώς και σιγά σιγά αρχίζουμε να προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη. Βοηθάμε με μια σπάτουλα στα τοιχώματα του κάδου, προσθέτουμε το αλάτι, τη βανίλια και την κανέλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για ένα περίπου λεπτό, μέχρι η κρέμα μας να γίνει αφράτη, λεία και βελούδινη. Προσοχή, δεν χτυπάμε την κρέμα πολύ. Μόλις τα υλικά ενωθούν και χτυπηθούν για ένα λεπτό, είναι έτοιμη.


Σε μια πιατέλα, τοποθετούμε τον πρώτο δίσκο του κέικ μας και αν το θέλουμε, ραντίζουμε με λίγο ρούμι ή κονιάκ. Απλώνουμε το 1/3 περίπου της κρέμας/frosting και τοποθετούμε και τον δεύτερο δίσκο, ακολουθώντας πάλι τη διαδικασία του ραντίσματος με το αλκοόλ. Με την υπόλοιπη κρέμα, «τυλίγουμε» το κέικ μας. Πασπαλίζουμε από πάνω με πέκαν ή καρύδια και είναι έτοιμο.


Αν δεν καταναλωθεί άμεσα, το διατηρούμε για μία με δύο ημέρες στο ψυγείο.


(Στην αγορά κυκλοφορούν ιδιαίτερα αρωματικά ρούμια με μπαχαρικά που θα δώσουν στο γλυκό μια ξεχωριστή χειμωνιάτικη νότα)


Choc O' Rock Pastry Lab, Βουτσινά 105, Χολαργός, Τηλέφωνο: 21 1012 2512 (παραγγελίες και μέσω wolt ή efood)

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα, κέικ και μπακλαβάς: Τρεις γλυκές συνταγές με μήλο

Γεύση / Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα, κέικ και μπακλαβάς: Τρεις γλυκές συνταγές με μήλο

Ο pastry chef Μάρκος Κωνσταντινίδης μας προτείνει τρεις γλυκές παρασκευές με μήλο που είναι ό,τι πρέπει, τόσο για καθημερινή απόλαυση όσο και για πρωταγωνιστικό γλυκό στο τραπέζι των γιορτών.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
«Σουit»: Δοκιμάζουμε τα εξαιρετικά γλυκά του νέου ζαχαροπλαστείου στο Παλαιό Φάληρο

Γεύση / «Σουit»: Δοκιμάζουμε τα εξαιρετικά γλυκά του νέου ζαχαροπλαστείου στο Παλαιό Φάληρο

Μέλος της dream team των Ελλήνων ζαχαροπλαστών, με πορεία σε εστιατόρια όπως το Funky Gourmet και το Opso του Λονδίνου, ο Μπάμπης Ζιντίλης μόλις άνοιξε τον δικό του χώρο στα νότια προάστια.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούν να μας ταΐσουν οι σεφ

Γεύση / «Αχ, τα φασολάκια»: Όσα ανυπομονούμε να μας ταΐσουν οι σεφ

Πήραμε τηλέφωνο τις αγαπημένες μας μαγείρισσες και τους μάγειρες της Αθήνας (και όχι μόνο), τους πετύχαμε στη λαϊκή, τους ρωτήσαμε τι βρήκαν ωραίο, τι ήταν μάπα και τι καλό θα μας μαγειρέψουν τους επόμενους μήνες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ