Σαν πικ-νικ με κρασί: Νέο wine bar σε ένα «κρυφό» παρκάκι στην Ακρόπολη

Σαν πικ-νικ με κρασί: Νέο wine bar σε ένα «κρυφό» παρκάκι στην Ακρόπολη Facebook Twitter
Tο Wine with Eleni είναι ένα διαφορετικό wine bar, όσο πιο απλό και χαλαρό μπορείς να φανταστείς.
0



ΣΕ ΕΝΑ ΔΡΟΣΕΡΟ, «κρυμμένο» παρκάκι, δύο βήματα από το Μουσείο της Ακρόπολης, άνοιξε πριν λίγες εβδομάδες το Wine with Eleni, ένα διαφορετικό wine bar, όσο πιο απλό και χαλαρό μπορείς να φανταστείς. Μέσω της αφαίρεσης, χωρίς φωτογενή σερβίτσια, φώτα ή δυνατή μουσική, επιλέγει να εστιάσει στο κρασί – κυρίως σε ελληνικές ποικιλίες που σερβίρονται στα ελάχιστα τραπέζια και στο πέτρινο πεζούλι, κάτω από τα δέντρα.

Η Ελένη του ονόματος είναι η Ελένη Κεφαλοπούλου, δημοσιογράφος (Οινοχόος, Gourmet, Insider) και συγγραφέας που ασχολείται με το κρασί τα τελευταία 15 χρόνια. Κάτοικος του Κουκακίου και η ίδια, είχε εντοπίσει το μικρό, παραμελημένο παρκάκι που περνούσε απαρατήρητο.

«Το σημείο μας έχει μερικές ιδιαιτερότητες. Είναι ένα πολύ μικρό μαγαζί που βγάζει μπροστά σε ένα παρκάκι. Δεν ήθελα να υπάρξει καμία αλλοίωση στον χώρο, το παρκάκι μένει ανέπαφο. Κάποια στιγμή το βράδυ βάζουμε πολύ λίγα τραπέζια και καρέκλες. Δεν έχουμε φώτα, δεν έχουμε ταμπέλες, ούτε δυνατή μουσική, ώστε ο κόσμος να επικοινωνεί. Είναι όλα πολύ ήπια και πάρα πολύ απλά. Δεν υπάρχουν τραπεζομάντιλα, δεν υπάρχουν φοβερά σερβίτσια. Ήθελα τον πρώτο ρόλο να τον έχει το κρασί και τίποτε άλλο. Άλλωστε δεν σερβίρουμε τίποτα άλλο, μόνο νερό και κρασί. Ούτε αναψυκτικό, ούτε σόδα» λέει η ίδια.

Το κρασί συνοδεύεται μόνο από ένα πιάτο με τυριά και αλλαντικά, και αυτά όμως ψαγμένα, όπως και τα κρασιά, από μικρούς παραγωγούς και από ιδιαίτερα μέρη. 

Στο νέο wine bar της Ακρόπολης δεν θα βρεις κρασιά του σούπερ μάρκετ, ούτε κρασιά από μεγάλες εταιρείες. Είναι όλα από μικρούς παραγωγούς, μόνο ελληνικά, και κυρίως από ελληνικές ποικιλίες. «Το σκέφτηκα λιγάκι σαν ένα σχολείο κρασιού όπου ο επισκέπτης έρχεται, δοκιμάζει, μαθαίνει, μιλάει μαζί μου. Θέλω να μεταδώσω όλα αυτά τα μαγικά πράγματα που έχω ζήσει εγώ μέσα από το κρασί αυτά τα 15 χρόνια» συνεχίζει η ιδιοκτήτρια.

Σαν πικ-νικ με κρασί: Νέο wine bar σε ένα «κρυφό» παρκάκι στην Ακρόπολη Facebook Twitter
Στο νέο wine bar της Ακρόπολης δεν θα βρεις κρασιά του σούπερ μάρκετ, ούτε κρασιά από μεγάλες εταιρείες. Είναι όλα από μικρούς παραγωγούς, μόνο ελληνικά, και κυρίως από ελληνικές ποικιλίες.

Το κρασί συνοδεύεται μόνο από ένα πιάτο με τυριά και αλλαντικά, και αυτά όμως ψαγμένα, όπως και τα κρασιά, από μικρούς παραγωγούς και από ιδιαίτερα μέρη.

Για τώρα ο κατάλογος περιλαμβάνει 11 κρασιά σε ποτήρι, που ξεκινούν από τα 4,5 ευρώ, και αρκετά ακόμα σε φιάλη, ενώ σίγα-σιγά η λίστα θα διευρύνεται. Ενδεικτικά στο Wine with Eleni αυτήν τη στιγμή θα βρεις: Κυδωνίτσα, την ντόπια ποικιλία της Λακωνίας, από την Οινοποιητική Μονεμβασίας (μια οικογένεια τη σταθερή δουλειά της οποίας έχει γνωρίσει από κοντά η Ελένη Κεφαλοπούλου), Μαλβαζία απ' το κτήμα Διαμαντή στην ορεινή Χαλκιδική, που τώρα κυκλοφόρησε μόλις 1.200 φιάλες, αλλά και κάτι ακόμα πολύ ιδιαίτερο: δυσεύρετα κρασιά από το Άγιο Όρος.

«Έβγαλα πέρσι ένα βιβλίο, το "Άθως και οίνος" το οποίο είναι μια μελέτη πάνω στην οινοποιητική παράδοση του Αγίου Όρους. Επειδή έχω πολύ καλή σχέση με τις μονές, έχω καταφέρει να φέρω κρασιά από κάποιες από αυτές» λέει η Ελένη.  

Στον κατάλογο θα βρεις ακόμα μερικά προσεκτικά επιλεγμένα, ελληνικά αφρώδη κρασιά όπως ο «Βεγορίτης» από το Αμύνταιο. «Θέλω να προωθήσω το αφρώδες. Είναι ένα κρασί που αγαπάω πάρα πολύ και που ο κόσμος δεν το ξέρει και το φοβάται. Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα έχει εκπληκτικά αφρώδη».  

Στη «σπιτική» της αυλή κουβεντιάζει με τους πελάτες και κατευθύνει όποιον το επιθυμεί. «Δεν θέλω να ανταγωνιστώ τα πολύ ωραία στημένα wine bar, εμείς είμαστε κάτι απλό, δοσμένο στο κρασί. Δίνω ένα μαξιλαράκι για το πεζούλι, βγάζουμε και 5-6 τραπέζια, είναι λίγο σαν πικ-νικ με κρασί.»

Wine with Eleni, Μισαραλιώτου 20, Ακρόπολη Τηλ. 6934125839

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM