Νάξος: Με το χέρι στην καρδιά Facebook Twitter

Νάξος: Με το χέρι στην καρδιά

0

Στη Νάξο πρώτη φορά βρέθηκα το 1999, φοιτήτρια ακόμα, με την τότε παρέα μου από το πανεπιστήμιο. Δεν πέρασα καλά και δυστυχώς την πλήρωσε το έρμο το νησί. Για χρόνια έλεγα σε όλους πόσο χάλια είναι, ότι είναι μόνο για οικογένειες, ότι δεν είναι καθόλου γραφική(;) και να μην επιχειρήσουν να πάνε ποτέ. Κάθε φορά που κάποιος μου πρότεινε τη Νάξο για διακοπές, ήμουν κάθετα αντίθετη. Μέχρι πρόσφατα, που λύγισα και πήγα.


Αρχικά πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν είχε καμία σχέση με ό,τι θυμόμουν. Εκτός, βέβαια, από τις παραλίες, που ήταν όπως τις άφησα. Ατελείωτες υπέροχες αμμουδιές, με καταγάλανα δροσερά νερά. Κολυμπήστε οπωσδήποτε στη Μικρή Βίγλα, προτιμώντας τη δεξιά πλευρά της παραλίας με τα εντυπωσιακά άσπρα βράχια και τα διάφανα νερά, κυρίως μέρες με δυνατό αέρα. Αν είστε λάτρεις των extreme θαλάσσιων σπορ, στον Ορκό θα βρείτε πολύ κόσμο που μοιράζεται το ίδιο πάθος μ' εσάς. Αγαπημένη επιλογή, επίσης, ο Άγιος Προκόπιος. Ακολουθήστε τη συμβουλή μου και προσπεράστε το θορυβώθες κομμάτι με τα άπειρα beach bars, συνεχίστε μέχρι να συναντήσετε τις αλυκές, μην πτοηθείτε από τη δυσάρεστη μυρωδιά και κατεβείτε να κάνετε άνετα το μπάνιο σας ακριβώς από κάτω. Για πιο άγριες παραλίες, αλλά σίγουρα με λιγότερο κόσμο, προτιμήστε τις Αλυκό, Μικρό Αλυκό, Κέδρος και Χαβάη, αν και τα μελτέμια του Αυγούστου δεν ευνοούν την τοποθεσία. Επισκεφτήκαμε και την Αγιασσό, που είναι από τις πιο παρθένες παραλίες του νησιού, αλλά οι δυνατοί άνεμοι κατέστρεψαν πολύ γρήγορα την ομπρέλα μας κι έτσι χρειάστηκε να την εγκαταλείψουμε – οπότε επιλέξτε τη όταν φυσάει νοτιάς. Τέλος, αν είστε οπαδοί του γυμνισμού, τα βραχάκια μεταξύ Αγίας Άννας και Πλάκας είναι το μέρος όπου θα ευχαριστηθείτε το μπάνιο σας.

Νάξος: Με το χέρι στην καρδιά Facebook Twitter
Αν είστε λάτρεις των extreme θαλάσσιων σπορ, στον Ορκό θα βρείτε πολύ κόσμο που μοιράζεται το ίδιο πάθος μ' εσάς.


Όσον αφορά τα χωριά της Νάξου, εκτός από την Απείρανθο, δεν γνωρίζαμε κάποιο άλλο, αλλά φροντίσαμε να μάθουμε κάποια από αυτά. Η πρώτη μας εξόρμηση έγινε ένα πρωί στο Αγερσανί, όπου, εκτός από εμάς και κάποια αδέσποτα γατιά, δεν κυκλοφορούσε ψυχή. Ύστερα κατευθυνθήκαμε προς τη Χώρα, την οποία συνιστώ να επισκεφτείτε όλες τις ώρες της μέρας, διότι καθεμιά έχει την ομορφιά της. Επισκεφτείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο έχει πολύ οικονομικό εισιτήριο και αξίζει τη βόλτα. Αν είστε, γενικώς, θαυμαστής των αρχαιολογικών μνημείων, τότε σίγουρα να πάτε μέχρι την περιοχή Γύρουλας, νότια του χωριού Σαγκρί, για να δείτε το αρχαίο ιερό του Απόλλωνα και της Δήμητρας, το οποίο είναι ανοιχτό για το κοινό όλο το εικοσιτετράωρο. Αφιερώστε κάποιο πρωινό για να φτάσετε μέχρι την Απείρανθο, να βολτάρετε στα στενά της, να πιείτε καφέ κάτω από τον κεντρικό πλάτανο και, αν πεινάσετε, να φάτε στον Λευτέρη. Στον δρόμο της επιστροφής, αν σας αρέσουν οι πεζοπορίες, κάντε μια μικρή παράκαμψη και ανεβείτε στη Σπηλιά του Ζα. Προς Θεού, μην το επιχειρήσετε όπως εμείς, που ανεβήκαμε με σαγιονάρες και χωρίς νερό, ενώ οι σούπερ εξοπλισμένοι τουρίστες μάς κοιτούσαν σαν εξωγήινους. Γυρνώντας θα συναντήσετε πρώτα το Φιλώτι και λίγο πιο κάτω το προσωπικό μου αγαπημένο, Χαλκί. Μπαίνοντας στο χωριό, στο δεξί σας χέρι, έχει ένα καφενείο με γαλάζια πορτοπαράθυρα, στο οποίο φάγαμε το ωραιότερο γαλακτομπούρεκο της ζωής μας. Δεν θυμάμαι να σας πω όνομα, αλλά αναζητήστε το και δεν θα χάσετε. Επισκεφτείτε, επίσης, την ιστορική ποτοποιία Βαλληνδρά, δημιουργό του περίφημου κίτρου της Νάξου. Μην ξεχνάτε ακόμη ότι στο νησί υπάρχουν πολλοί πύργοι, όπως για παράδειγμα ο Πύργος Μπελόνια, λίγο έξω από το Γαλανάδο, ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους πύργους της Νάξου. Την πρώτη μέρα των διακοπών σας στο νησί ενημερωθείτε για τυχόν εκδηλώσεις στον Πύργο Μπαζαίου που φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι πληθώρα συναυλιών και παραστάσεων. Μην παραλείψετε, τέλος, να δείτε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα από την Πορτάρα στο λιμάνι.

Νάξος: Με το χέρι στην καρδιά Facebook Twitter
Στα λευκά βράχια της Μικρής Βίγλας.
Νάξος: Με το χέρι στην καρδιά Facebook Twitter
Το ηλιοβασίλεμα στην Πορτάρα.
Νάξος: Με το χέρι στην καρδιά Facebook Twitter
Η θέα από τη Σπηλιά του Ζα.


Η χάρη μας έφτασε μέχρι την Κόρωνο, που η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ εντυπωσιακή χάρη στον αμφιθεατρικό τρόπο που είναι χτισμένη. Η άλλη αλήθεια είναι ότι φτάσαμε μέχρι εκεί για να φάμε φαγητό από τα χεράκια της Ματίνας που διατηρεί και την ομώνυμη ταβέρνα. Μπορεί να μην απολαύσαμε την αυλή της λόγω μιας ξαφνικής, δυνατής μπόρας, αλλά τα φαγητά είχαν την ίδια υπέροχη γεύση και στα μέσα τραπέζια. Σε γενικές γραμμές, στη Νάξο πολύ δύσκολα δεν θα φάτε καλά. Όποιον και να ρωτήσετε, θα σας πει να φάτε στην Αξιώτισσα κι εγώ δεν θα αποτελέσω εξαίρεση. Κάντε οπωσδήποτε κράτηση, διαφορετικά δύσκολα θα βρείτε διαθέσιμο τραπέζι.


Αν, λοιπόν, φέτος το καλοκαίρι σάς βγάλει ο δρόμος σας στο αγαπημένο μου, πλέον, κυκλαδονήσι, φροντίστε να το εξερευνήσετε, ώστε να ανακαλύψετε δικά σας μέρη και μυστικά, γιατί η αλήθεια είναι ότι μόνο έτσι μαθαίνεις ένα μέρος και μπορείς να πεις με το χέρι στην καρδιά αν το αγάπησες πραγματικά.

Νάξος: Με το χέρι στην καρδιά Facebook Twitter
Ο Πύργος Μπελόνια είναι ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους πύργους της Νάξου.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Ταξίδια
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια οικογένεια, τρεις πιλότοι: Η τελευταία ημέρα ενός κυβερνήτη μετά από 21.000 ώρες στον αέρα

Ταξίδια / Μια οικογένεια, τρεις πιλότοι: Η τελευταία ημέρα ενός κυβερνήτη μετά από 21.000 ώρες στον αέρα

Το 1989, ο Τηλέμαχος Σινιόρος πέρασε τις εξετάσεις για να γίνει πιλότος στην τότε  Ολυμπιακή. Τριάντα πέντε χρόνια μετά, η AEGEAN τού επιφύλασσε μια ξεχωριστή έκπληξη για τη συνταξιοδότησή του, ενώ πλέον μπορεί να καμαρώνει τον γιο του ως κυβερνήτη της εταιρείας.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ινδία, Νεπάλ, Μπουτάν: Καταγράφοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την τεχνητή νοημοσύνη και όσα πρεσβεύει η «γκουρού» Βαντάνα Σίβα

Οθόνες / Δύο Έλληνες κινηματογραφιστές ψάχνουν στην Ινδία μια απάντηση για το μέλλον του πλανήτη

Ο Χρόνης Πεχλιβανίδης και η Μαρία Γιαννούλη ξεκίνησαν μια έρευνα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την «έξυπνη γεωργία», ταξίδεψαν σε Ινδία, Νεπάλ και Μπουτάν και συζήτησαν με τη διάσημη περιβαλλοντική ακτιβίστρια, Βαντάνα Σίβα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης: Ο τόπος μου, οι Σέρρες

Γειτονιές της Ελλάδας / Τρία πράγματα οφείλεις να δοκιμάσεις στις Σέρρες: Μπουγάτσα, σουβλάκι και ακανέ

Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης μένει στις Σέρρες από τότε που γεννήθηκε, με ένα μικρό διάλειμμα για σπουδές, και περιγράφει τα θετικά και τα αρνητικά της περιοχής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Ταξίδια / Πώς η ανάβαση στο Έβερεστ κατέληξε από ηρωικό κατόρθωμα σε μαζική μπίζνα

Η συντριπτική πλειονότητα των αναβατών είναι πελάτες που πληρώνουν εξαψήφια ποσά και μεταξύ αυτών που ανέβηκαν πρόσφατα στην «κορυφή του κόσμου» ήταν κάποιοι τυφλοί, δύο 13χρονοι, αρκετοί εβδομηντάρηδες, ακόμη και άτομα που είχαν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό.
THE LIFO TEAM
«Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Το χωριό μου, ο Δεσύλλας Μεσσηνίας, είναι ένας μικρός κρυφός παράδεισος»

Ο Μάριος Γκρόγκος μιλά για τον τόπο του με την ανεμπόδιστη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο, για ένα μέρος που πια έχει όλα κι όλα δύο μαγαζιά – έχει όμως και μια ομάδα κατοίκων που στήνει φεστιβάλ και εκθέσεις φωτογραφίας και ανανεώνει εθελοντικά την όψη του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Αβινιόν/Αρλ

Ταξίδια / Ένα road trip στην Αβινιόν των επτά Παπών και στην Αρλ του Βαν Γκογκ

Γοτθική αρχιτεκτονική, μια «δεύτερη Ρώμη», πολλά δωρεάν μουσεία, φοιτητές να πίνουν μπύρες σε ζωντανές πλατείες και φιλότεχνοι που αναζητούν την αύρα που ενέπνευσε τον Ολλανδό ζωγράφο, αλλά και τον Πικάσο και τον Γκογκέν. Δυο πόλεις που σε κάνουν να ξεχνάς με το ιστορικό τους κέντρο όλα τα βάσανα του ταξιδιού.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, σε ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Γειτονιές της Ελλάδας / Όλα από την αρχή στο Σκαμνέλι, ένα Ζαγοροχώρι 25 κατοίκων

Ο Φίλιππος Φραγκούλης άφησε πίσω του μια πολυετή καριέρα στις τράπεζες προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες του, στην Τύμφη. Αντικατέστησε τα meetings με τα πυκνά δάση που αποτελούν πλέον το φόντο της νέας του πορείας στη ζωή, έχοντας όμως να αντιμετωπίσει πια τις δυσκολίες ενός ορεινού τόπου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Γειτονιές της Ελλάδας / Πώς είναι η καθημερινότητα ενός τριαντάρη στο ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων;

Ο Άρης Αβέλλας περιγράφει τη ζωή του στη Σαμαρίνα, σε ένα μέρος που τραβάει την προσοχή ξένων αλπινιστών, σε έναν τόπο όπου όταν λιώνουν τα χιόνια μπορεί κανείς να βολτάρει σε καταρράκτες, να θαυμάσει άγρια ζώα, να δροσιστεί σε βάθρες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ