Στην Ήπειρο του Πολυγώνου για μαστόρικο μπιφτέκι και χειροποίητο γύρο

Στην Ήπειρο του Πολυγώνου για μαστόρικο μπιφτέκι και χειροποίητο γύρο Facebook Twitter
Έχουν ξεκινήσει από τη Βάρη και την Πεντέλη, από τον Γέρακα, την Άνοιξη και την Κηφισιά, από το Χαϊδάρι και τους Αγίους Αναργύρους για να το δοκιμάσουν. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Είναι δύσκολη πίστα η γειτονιά του Πολυγώνου για να την εξερευνήσει κανείς και σας το λέω εγώ που έχω μεγαλώσει σε περιοχή με απότομες ανηφόρες και γενικά έχω μια τάση να πιάνω σπίτια σε τέτοια σημεία. Με τα πόδια θέλει κουράγιο να φτάσετε σε ένα ψητοπωλείο-διαμάντι, ίσως γι’ αυτό παραμένει τόσο αυθεντικό και μυστικό ακόμα – θα κάνετε δεκαοκτώ λεπτά από το μετρό των Αμπελοκήπων. Αν πάλι έχετε μεταφορικό, αναζητήστε την οδό Μπαταριά και τον αριθμό 23 στους χάρτες και ξεκινήστε για εκεί. Γιατί θα βρείτε μπιφτέκι φοβερό και γύρο χειροποίητο, όπως λίγοι πια τον κάνουν στην πόλη.

Όπως πολλοί από τους ψήστες που έκαναν μαγαζί στην Αθήνα, έτσι και ο Γιώργος Μπόνος του έδωσε όνομα που σχετίζεται με τον τόπο καταγωγής του. Έχοντας μεγαλώσει σε ένα χωριό της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, φτάνει στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του '70 και έναν χρόνο μετά πιάνει δουλειά τα πρωινά σε μια έκθεση επίπλων και τα απογεύματά του, που δεν ήθελε να τα αφήνει ανεκμετάλλευτα, όπως λέει, έκανε βάρδια σε ψησταριές – έτσι έμαθε την τέχνη. Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να ανάψει τα δικά του κάρβουνα μεταξύ Γκύζη και Πολυγώνου –όπου ζει όλη αυτή την περίοδο– στο δικό του ψητοπωλείο πια, σε ένα σημείο που μοιάζει σαν να μην είναι τόσο κοντά στο κέντρο και τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ο γύρος του χτίζεται φιλέτο-φιλέτο, μπαίνει μόνο μία μικρή σούβλα τη μέρα, που είναι έτοιμη από τις πέντε το απόγευμα και μετά, και δεν τον μαρινάρει με τίποτε άλλο πέρα από αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.

Είναι Αύγουστος του 2002 όταν η Ήπειρος αρχίζει να λειτουργεί. Από τότε και μέχρι σήμερα παραμένει οικογενειακή υπόθεση, δουλεύει εκεί η σύζυγός του, Χρυσαυγή, και τα παιδιά τους, η Κωνσταντίνα και ο Παναγιώτης, ενώ η μοναδική διακόσμηση του μαγαζιού είναι μια γαλατσίδα δίχρωμη στην είσοδο. Ο κ. Γιώργος είναι στο ψήσιμο, στήνει και τα λίγα τραπέζια που βγάζει κυριολεκτικά στον δρόμο, σερβίρει, κάνει και τις παραδόσεις που γίνονται μόνο σε περιορισμένη ακτίνα, «θέλω να πηγαίνω μέχρι εκεί που και το φαγητό φτάνει ζεστό», θα πει.

Στην Ήπειρο του Πολυγώνου για μαστόρικο μπιφτέκι και χειροποίητο γύρο Facebook Twitter
Με τα πόδια θέλει κουράγιο για να φτάσετε σε ένα ψητοπωλείο διαμάντι, και ίσως γι’ αυτό παραμένει τόσο αυθεντικό και μυστικό ακόμα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στην Ήπειρο του Πολυγώνου για μαστόρικο μπιφτέκι και χειροποίητο γύρο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αν είστε από αυτούς που υποκλίνονται στη μαστοριά και στη νοστιμιά του viral πλέον χειροποίητου γύρου του Αχιλλέα στον Νέο Κόσμο, αυτός της Ηπείρου στο Πολύγωνο είναι ανάλογου επιπέδου. Ο γύρος του χτίζεται φιλέτο-φιλέτο, μπαίνει μόνο μια μικρή σούβλα τη μέρα, που είναι έτοιμη από τις πέντε το απόγευμα και μετά, και δεν τον μαρινάρει με τίποτε άλλο πέρα από αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Τα κρέατα που χρησιμοποιεί είναι ντόπια, τις πίτες του, που είναι το μόνο πράγμα που δεν γίνεται μέσα στο μαγαζί, τις προμηθεύεται από ένα μικρό εργαστήριο στο Περιστέρι· και τις κάνει άψογες, αλάδωτες και τόσο-όσο τραγανές.

Το άλλο του δυνατό χαρτί, το μπιφτέκι, θέλει λίγη υπομονή μέχρι να γίνει –θα σας τη ζητήσει και ο κ. Γιώργος, δηλαδή, όταν το παραγγείλετε–, αλλά θα σας ανταμείψει, είναι από καθαρό μοσχάρι, το πλάθει με κρεμμύδι, μαϊντανό και σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. 

Το κοντοσούβλι του τα σπάει, το κρέας του είναι τρυφερό, του βάζει λίγη μουστάρδα και το απογειώνει στο ψήσιμο, απλώς πρέπει να τον πάρετε ένα τηλέφωνο και να το κάνετε παραγγελία. Έχουν ξεκινήσει από τη Βάρη και την Πεντέλη, από τον Γέρακα, την Άνοιξη και την Κηφισιά, από το Χαϊδάρι και τους Αγίους Αναργύρους για να το δοκιμάσουν. Μπορεί να πετύχετε και τον Γιοκαρίνη εκεί – είχε βολευτεί σε ένα μόνο τραπέζι για να απολαύσει το τυλιχτό του όπως προτείνει ο κ. Γιώργος, «το φαγητό θέλει ηρεμία για να το ευχαριστηθείς», και βολεύει όσο περισσότερους μπορεί στον περιορισμένο του χώρο.

Στην Ήπειρο του Πολυγώνου για μαστόρικο μπιφτέκι και χειροποίητο γύρο Facebook Twitter
Είναι Αύγουστος του 2002 όταν η Ήπειρος αρχίζει να λειτουργεί. Από τότε μέχρι σήμερα παραμένει οικογενειακή υπόθεση. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τα πιο παραδοσιακά σουβλατζίδικα της πόλης, που κρατάνε απαράλλαχτη εδώ και δεκαετίες τη συνταγή της επιτυχίας τους (αλλά και τα νέα, που ακολουθούν τον δρόμο που χάραξαν οι παλαιότεροι), δεν τη θέλουν την πατάτα στο τυλιχτό, που η αλήθεια είναι πως καλύπτει τη γεύση του ποιοτικού τους κρέατος – κάποια δεν την περιλαμβάνουν στο «απ’ όλα» τους και πρέπει να τη ζητήσετε έξτρα και άλλα δεν φτιάχνουν καν, ούτε σε μερίδα δεν δίνουν.

«Από ανάγκη προέκυψε η πατάτα στο σουβλάκι, ο κόσμος ζητάει να φάει κάτι να χορτάσει, αλλά εμένα δεν μου αρέσει και δεν θα σ' την προτείνω, μόνο αν θες θα σ' τη βάλω, για μένα τα βασικά συστατικά είναι ντομάτα, κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, άντε και τζατζίκι, επειδή το φτιάχνουμε εδώ». Το τζατζίκι του είναι ελαφρύ, αλλά όχι εντελώς γιαούρτι, και η τυροκαυτερή του είναι σπιτική και ωραία, για να τη βάλετε στο τραπέζι.

Στην Ήπειρο του Πολυγώνου για μαστόρικο μπιφτέκι και χειροποίητο γύρο Facebook Twitter
Ο κ. Γιώργος είναι στο ψήσιμο, στήνει και τα λίγα τραπέζια που βγάζει κυριολεκτικά στον δρόμο, σερβίρει, κάνει και τις παραδόσεις που γίνονται μόνο σε περιορισμένη ακτίνα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στην Ήπειρο του Πολυγώνου για μαστόρικο μπιφτέκι και χειροποίητο γύρο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τρώγοντας στην Ήπειρο μαζί με τον Μπάμπη Δούκα, που ήταν από τους πρώτους foodies (και σίγουρα ο πρώτος δημοσιογράφος γεύσης) που δοκίμασαν την καλή ψησταριά του Πολυγώνου και την εκτίμησαν, τον ρώτησα ποιο θεωρεί το τέλειο σουβλάκι. «Η τελειότητα δεν υπάρχει πουθενά, αλλά είναι αλήθεια πως προσεγγίζεται. Αυτό ισχύει και για το πιτόγυρο. Καταλήγω, λοιπόν, πως το σωστό είναι εκείνο που είναι έντονο, αλλά δεν σου κάθεται βαριά στο στομάχι. Αυτό που περιέχει καλό κρέας από έμπιστο χασάπη, που το κόψιμο της ντομάτας και το κρεμμύδι δείχνει φροντίδα, συνήθως από κάποιον μερακλή τύπο που νοιάζεται. Το τέλειο σουβλάκι έχει τέτοιο μέγεθος που μπορείς να γευτείς όλα του τα υλικά σε μία μπουκιά. Είναι αυτό που σου ενεργοποιεί τους σιελογόνους αδένες κάθε φορά που το σκέφτεσαι.

Εκείνο που εκτιμώ σε μέρη σαν την Ήπειρο είναι πως το κρατάνε αληθινό, όπως θα έλεγε κάποιος από τη γενιά μου. Έχω ένα πολύ βασικό και απόλυτα προσωπικό κριτήριο: ακόμα θυμάμαι την πρώτη φορά που έφαγα τυλιχτό, εκείνη την πρώτη μπουκιά στην ψησταριά του Μπαλαώρα, στην Ιθάκη: πίτα, γύρος, ντομάτα, κρεμμύδι, τζατζίκι. Ε, αυτή την αίσθηση, εκείνου ακριβώς του πρώτου καλού τυλιχτού, με το σωστό κρέας, το ανάλαφρο πλην σκαμπρόζικο τζατζίκι και το φροντισμένο ντοματοκρέμμυδο, μου τη θυμίζουν μέρη όπως η Ήπειρος ή ο Αχιλλέας στον Νέο Κόσμο. Και, καλώς ή κακώς, θα είναι ένα από τα βασικά μέτρα σύγκρισης για μένα. Και έχω και κάτι αντίστοιχο για το καλαμάκι χοιρινό, να ξέρεις, έπειτα από μπόλικες δοκιμές: το πιο ζουμερό, λαχταριστό και τέλειο απ' όλα το βρίσκεις στον Αστακό και στη Γωνία».

Στην Ήπειρο του Πολυγώνου για μαστόρικο μπιφτέκι και χειροποίητο γύρο Facebook Twitter
Το τέλειο σουβλάκι έχει τέτοιο μέγεθος που μπορείς να γευτείς όλα του τα υλικά σε μία μπουκιά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στην Ήπειρο του Πολυγώνου για μαστόρικο μπιφτέκι και χειροποίητο γύρο Facebook Twitter
Τρώγοντας στην Ήπειρο μαζί με τον Μπάμπη Δούκα που ήταν από τους πρώτους foodies που δοκίμασε την καλή ψησταριά του Πολυγώνου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μπαταριά 23, Πολύγωνο, από 3,20 το τυλιχτό

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα

Γεύση / Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα

Ο Γιάννης Μούσιος από τις Σεϋχέλλες και ο Γιώργος Κοντορίζος που έχει κάνει σομελιέ στη Σπονδή και στο VeriTable πήραν μια παλιά ταβέρνα και την ανανέωσαν διακριτικά. Κάτω από γιασεμιά προσφέρουν μια κουζίνα γαστροκαφενείου και προσιτά ελληνικά κρασιά, ενώ από τα ηχεία τους ακούγεται Πάνος Γαβαλάς και Μελίνα Κανά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ortsag: To νέο ποιοτικό στριτφουντάδικο της Αθήνας άνοιξε από τον μισελενάτο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Γεύση / Ortsag: To νέο ποιοτικό στριτφουντάδικο της Αθήνας άνοιξε από τον μισελενάτο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Στον Κεραμεικό, λίγα βήματα πιο κάτω από το αστεράτο του εστιατόριο, ο βραβευμένος σεφ μαζί με τον Κώστα Μπαρούτη και τον Χρήστο Ρήγα θα δοκιμαστούν στις γεύσεις του δρόμου, σερβίροντας εναλλακτικά μπέργκερ και αναβαθμισμένο «βρόμικο» φαγητό στο οποίο θα αξιοποιούν τη φύρα που προκύπτει από τις πρώτες ύλες του CTC.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τρώγοντας στα πιο φημισμένα σουβλατζίδικα του Κορυδαλλού

Γεύση / Τρώγοντας στα πιο φημισμένα σουβλατζίδικα του Κορυδαλλού

Μαζί με τον Ζώη Χαλκιόπουλο, που γράφει πολλά χιλιόμετρα με το ινσταγκραμικό πρότζεκτ «searching for the perfect souvlaki», κάναμε μια βόλτα για να δοκιμάσουμε σουβλάκια με ιστορία, με κόκκινες σάλτσες που κρύβουν μυστικά και μπιφτέκια που πλάθονται το ίδιο εδώ και δεκαετίες, και ονομαστά τυλιχτά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ