«Χοροπηδάει, αυτοδιαμελίζεται κι έχει ακόρεστη όρεξη»: Συναγερμός στην Καλιφόρνια με το ξενικό είδος σκουληκιού

«Χοροπηδάει, αυτοδιαμελίζεται κι έχει ακόρεστη όρεξη»: Συναγερμός στην Καλιφόρνια με το ξενικό είδος σκουληκιού Facebook Twitter
Φωτ.: Cornell University
0

Ένα χωροκατακτητικό είδος σκουληκιού, γνωστού για την «ακόρεστη όρεξή του» και την ικανότητά του να πηδά σε ύψος τριάντα εκατοστών, έχει προκαλέσει συναγερμό στην Καλιφόρνια. 

Το Amynthas agrestis, γνωστό και ως ασιατικό πηδηχτό σκουλήκι, έχει καταγραφεί αρκετά τους τελευταίους μήνες στην Καλιφόρνια, με τους επιστήμονες να εκφράζουν φόβους για την απειλή που συνιστά στα δασικά οικοσυστήματα. 

Ο εισβλητικός αυτός γαιοσκώληκας, που ενδημεί στην ανατολική Ασία, ιδίως σε Ιαπωνία και κορεατική χερσόνησο, έφτασε στη βόρεια Αμερική μέσω διαφόρων φυτών τοπίου που εισήχθησαν από την περιοχή. 

Αρχικά καταγράφηκε στο Γουισκόνσιν και τη Νέα Αγγλία το 2013, ωστόσο σύντομα το σκουλήκι εξαπλώθηκε δυτικά, σε δεκάδες πολιτείες. 

Τα σκουλήκια που φτάνουν έως τα 20 εκατοστά σε μήκος και έχουν ένα γαλακτερό «δαχτυλίδι» γύρω από το σκούρο σώμα τους, ξεχωρίζουν για τη θεατρική συμπεριφορά τους -τις απότομες κινήσεις, ακόμη και τον «αυτοδιαμελισμό» τους. Επιπλέον, είναι ερμαφρόδιτα και μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς γονιμοποίηση. 

«Οι γαιοσκώληκες αυτοί είναι εξαιρετικά δραστήριοι, επιθετικοί και με ακόρεστη όρεξη. Συνεπείς στο όνομά τους, πηδούν και προωθούνται αμέσως μόλις πιαστούν, συμπεριφέρονται όταν απειλούνται περισσότερο σαν φίδια απ'ό,τι ως σκουλήκια, κάποιες φορές σπάνε και αποσπούν την ουρά τους όταν τα πιάσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Τροφίμων και Γεωργίας της Καλιφόρνια (CDFA). 


Γιατί συνιστούν απειλή

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ανησυχία των επιστημόνων εστιάζεται στο περιβάλλον. Τα σκουλήκια που εκσφενδονίζονται στον αέρα, μπορούν να καταστρέψουν το δασικό οικοσύστημα μασουλώντας τα πεσμένα φύλλα και αλλοιώνοντας το επάνω στρώμα του εδάφους από το οποίο εξαρτώνται πολλοί οργανισμοί και φυτά. 

«Είναι καταστροφικά και προκαλούν σοβαρές ζημιές στα δάση δέντρων, ιδίως εκείνα με σφενδάμους, φιλύρες, βελανιδιές, λεύκες και είδη σημύδας που βασίζονται στα λεπτά στρώματα των πεσμένων φύλλων που λειτουργούν ως μέσα ριζοβολίας» σύμφωνα με την έκθεση του CDFA που σημειώνει πως τα «ακόρεστα» αυτά πλάσματα μπορούν να φάνε ένα κάλυμμα οργανικής ύλης σε «δύο με πέντε χρόνια».

«Το έδαφος είναι η βάση της ζωής - και τα ασιατική πηδηχτά σκουλήκια αλλάζουν αυτή τη συνθήκη» σημειώνει ο Μακ Κάλαχαμ, ερευνητής της Υπηρεσίας Δασών που ειδικεύεται στα εδάφη.  

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Περιβάλλον / Σεκάνια στη Ζάκυνθο: Μία από τις σημαντικότερες παραλίες στον κόσμο

Είναι σπάνιο προνόμιο πια στην Ελλάδα να επισκεφθεί κανείς μια απάτητη παραλία. Η LiFO είχε αυτή την ευκαιρία. Βρέθηκε στα «απάτητα» Σεκάνια της Ζάκυνθου, ακολουθώντας την επιστημονική ομάδα του WWF Ελλάς και είδε από κοντά πώς προετοιμάζεται η μοναδική αυτή παραλία για να φιλοξενήσει τις νέες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας καρέτα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Περιβάλλον / Στους 50 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο νότιο Πακιστάν – Θάνατοι από θερμοπληξία στην Ινδία

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες – από καύσωνα ως ακραίο καύσωνα—θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου, όπως και στα βόρεια κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα
NEWSROOM
«Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Περιβάλλον / «Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Η Μπέλλα ασφυκτιά μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο, που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ - «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο», δήλωσε βιολόγος θαλάσσιας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ