ADVERTORIAL
Λένε πως υπάρχουν κάποιες συνήθειες οι οποίες προδίδουν αυτό που είσαι ως προσωπικότητα. Το φαγητό είναι μια από αυτές, ίσως η πιο σημαντική αφού συνδυάζει την ανάγκη, την επιθυμία και την απόλαυση σε κάθε γεύμα και ταυτόχρονα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της παράδοσης αλλά και ολόκληρου του πολιτισμού μιας χώρας.
Στην Ελλάδα, ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με το παραδοσιακό φαγητό, τις οικογενειακές συνταγές και τα φρέσκα συστατικά που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική μας, αλλά και με συνταγές από άλλες χώρες που φημίζονται για τον γαστρονομικό τους πλούτο. Τι ακριβώς περιέχει, όμως κάθε γεύμα μας; Από που προέρχονται τα υλικά που χρησιμοποιούμε και πόσο ελεγμένα είναι τα τρόφιμα που βρίσκονται στο ψυγείο ή στο ντουλάπι μας; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελευταία χρόνια, εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα της διατροφής μας μέσα από ελέγχους που ξεκινούν από την κτηνοτροφία και τις αγροτικές καλλιέργειες και φτάνουν μέχρι το ράφι του super market όπου ο τελικός καταναλωτής επιλέγει τα προϊόντα που θα βάλει στο καλάθι του.
Η Πολιτική farm-to- table της Ευρωπαϊκής Ένωσης διασφαλίζει την ποιοτική καθημερινότητα μας σε σχέση με τα τρόφιμα έτσι όπως περιγράφεται στο #EUandME. Γιατί ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούμε να απολαμβάνουμε όλα εκείνα που ορίζουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους μας, η οποία ταυτόχρονα δημιουργείται πάνω σε μια βάση δικαίου. Εξάλλου, το φαγητό έχει καλύτερη γεύση όταν παράγεται με δίκαιο και ασφαλή τρόπο. Γι' αυτό, οι πολιτικές ασφάλειας της ΕΕ για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, το περιβάλλον και τα τρόφιμα μπορούν μας διαβεβαιώσουν ότι κάθε προϊόν παράγεται σε ένα υγιές, ελεγχόμενο περιβάλλον, με σεβασμό για τους ίδιους τους παραγωγούς και τις τοπικές παραδόσεις. Απ' την άλλη, η ΕΕ εφαρμόζει αυστηρές διαδικασίες σε όλη τη διαδρομή από το αγρόκτημα μέχρι την επεξεργασία και τη συσκευασία που προορίζεται για το super market ώστε να προστατέψει την ποιότητα του κάθε τροφίμου. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να απολαμβάνουμε ελεύθερα κάθε μας γεύμα αφού η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων εξετάζει προσεκτικά κάθε προϊόν που χρησιμοποιούμε είτε ως πρώτη ύλη, είτε ως φαγώσιμο.
Στο πλαίσιο του #EUandME το αίσθημα εμπιστοσύνης είναι αυτό που μας κάνει να απολαμβάνουμε κάθε φαγώσιμο, είτε είναι τα φρούτα εποχής, είτε τα γεύματα που ετοιμάζουμε στο σπίτι για το οικογενειακό τραπέζι, είτε ακόμα και τα πιάτα που δοκιμάζουμε σε κάποιο εστιατόριο. Γιατί οι κανονισμοί της ΕΕ διευκολύνουν τους αγρότες, τους μεταποιητές και τα σουπερμάρκετ να εγγυηθούν υψηλό επίπεδο ασφάλειας σε όλα τα τρόφιμα που παράγονται και τελικά όλους εμάς να ξέρουμε ότι το φαγητό μας είναι ασφαλές.
Εκτός από την ασφάλεια των προϊόντων υπάρχει το θέμα της αυθεντικότητας. Σε μια Ήπειρο όπου κάθε χώρα έχει να δώσει το δικό της στίγμα αγροτικών προϊόντων, η σήμανση ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) από την ΕΕ σημαίνει ότι παραδοσιακά εδέσματα, προέρχονται από την περιοχή που τα έκανε γνωστά, παρασκευάζονται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους. Το ιταλικό Prosciutto di Parma, το πολωνικό λουκάνικο Kiełbasa lisiecka, το ισπανικό τυρί Manchego, το ιρλανδέζικο ψωμί Blaa και φυσικά η Ελληνική φέτα είναι προϊόντα που χαρακτηρίζονται από τη χώρα παραγωγής. Το σήμα ΠΟΠ είναι η εγγύηση της καταγωγής τους και φυσικά της αυθεντικής τους γεύσης.
Η νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τα τρόφιμα αφορά και τις ετικέτες κάθε τροφίμου όπου αναγράφονται τα περιεχόμενα, τα αλλεργιογόνα συστατικά καθώς και τα διατροφικά στοιχεία ώστε να γνωρίζουμε πόση ζάχαρη, πρωτεΐνη και ενέργεια περιέχει κάθε προϊόν. Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε ακριβώς τι περιέχει κάθε τρόφιμο, ποιο είναι το ποσοστό διατροφικών στοιχείων που μας προσφέρει και φυσικά αν περιέχει κάποιο συστατικό στο οποίο είμαστε αλλεργικοί. Στη σχέση #EUandME είμαστε σίγουροι για κάθε μπουκιά που καταναλώνουμε και ενίοτε και για την ίδια τη διαδικασία παραγωγής ενός προϊόντος.
Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιο τρόφιμο χαρακτηρισθεί ως επικίνδυνο για την υγεία, η ΕΕ ενεργοποιεί το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης (RASFF) ώστε να απομακρύνει γρήγορα τα επικίνδυνα τρόφιμα από την αγορά. Ένας κρέας που μολύνθηκε από σαλμονέλα δεν φτάνει στον τελικό καταναλωτή, ενώ σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές της ΕΕ κατά της σαλμονέλας, ο αριθμός τέτοιων περιστατικών μειώθηκε κατά 60% μεταξύ 2007 και 2011.
Η βιομηχανία του φαγητού, ξεκινώντας από τον πρωτογενή τομέα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής αποτελεί για την ΕΕ ένα σημαντικό πλουτοπαραγωγικό πόρο, όπου απασχολείται ένα μεγάλο μέρος τους πληθυσμού της. Μέσα από τις πολιτικές προστασίας και ελέγχου αυτού του τομέα πετυχαίνει όχι μόνο τις κατάλληλες συνθήκες για υγιεινό και ασφαλές φαγητό προς όλους τους πολίτες εντός ΕΕ, αλλά και τη δημιουργία ποιοτικών standards σε όλη τη διαδικασία παραγωγής των τροφίμων που αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτόν τον κλάδο. Γιατί το φαγητό δεν είναι απλώς ανάγκη, είναι ένας ακόμα τρόπος έκφρασης μια ολόκληρης κοινωνίας που θα μπορούσε να συνοψίζεται στο μότο: «Η τροφή μου. Η ζωή μου».
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του #EUandME:
σχόλια