Η CAR4CARE είναι μία εταιρία της ΑΝΑΜΕΤ -της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας ανακύκλωσης, επεξεργασίας και εμπορίας σκραπ σιδηρούχων και μη σιδηρούχων μετάλλων - και του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ που δημιουργήθηκε με σκοπό να συνδυάσει την ανακύκλωση οχημάτων με την μέγιστη κοινωνική δράση και προσφορά.
Ξεκίνησε τις εργασίες της το 1966 και λειτουργεί με τη σημερινή της μορφή από το 1974. Σήμερα δραστηριοποιείται σε τέσσερις χώρες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (ΕΛΛΑΔΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΣΕΡΒΙΑ, ΠΓΔΜ) προμηθεύοντας βιομηχανικούς πελάτες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η ολοκληρωμένη σειρά των υπηρεσιών της περιλαμβάνει:
- Ανακύκλωση μετάλλων
- Διαχείριση αποβλήτων
- Αποξήλωση ολόκληρων εργοστασίων και εργοταξίων
Η δράση της CAR4CARE με νούμερα:
Το 2013, διαχειρίστηκε 73.000 τόνους μετάλλων, από τους οποίους
- 54.000 τόνοι ήταν σίδηρος
- 8.000 τόνοι χαλκός
- 5.500 τόνοι αλουμίνιο και
- 5.500 τόνοι διάφορα άλλα μέταλλα
Η CAR4CARE εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή διαδικασία ανακύκλωσης του αυτοκινήτου για τη μέγιστη προστασία του περιβάλλοντος ενώ ταυτόχρονα στηρίζει ενεργά κοινωνικούς φορείς και εθελοντές (ΕΛΕΠΑΠ, Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, Ελπίδα - Σύλλογος παιδιών με καρκίνο, Anima, Αρκτούρος, Οργάνωση Γη, Silver Alert, Καταφύγιο Γυναίκας, ΚΕΘΕΑ, κ.α.). Παράλληλα έχει ιδιαίτερα αυξημένη ευαισθησία σε θέματα νομιμότητας και περιβαλλοντικής συμμόρφωσης:
- Πλήρης αδειοδότηση
- Πιστοποίηση κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2008
- Πιστοποίηση κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 14001:2004
Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα Ανακύκλωσης αυτοκινήτων της CAR4CARE:
Το πρόγραμμα CAR4CARE απευθύνεται σε ιδιώτες και εταιρείες που έχουν ένα αυτοκίνητο ή μικρό φορτηγό για απόσυρση ή ανακύκλωση και θέλουν να εξασφαλίσουν την ανακύκλωση του με τον καλύτερο τρόπο για το περιβάλλον και να το συνδυάσουν με μια «καλή πράξη».
Το πρόγραμμα αρχικά καλύπτει τις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και τους περισσότερους περιφερειακούς νομούς των δύο πόλεων.
Στόχος της εταιρείας είναι το πρόγραμμα να επεκτείνεται μέχρι την κάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσοστού της επικράτειας, πληθυσμιακά και γεωγραφικά.
Για κάθε αυτοκίνητο που ανακυκλώνεται μέσα από το πρόγραμμα CAR4CARE, η ΑΝΑΜΕΤ:
- Φροντίζει για τη δωρεάν παραλαβή του οχήματος από το σημείο που βρίσκεται.
- Προσφέρει 50 ευρώ στον κοινωνικό φορέα που επιλέγει ο ιδιοκτήτης του οχήματος
- Φροντίζει για την ανακύκλωση του οχήματος με τη βέλτιστη πρακτική, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, με αυστηρή προσήλωση στις περιβαλλοντικές διαδικασίες, από την απορρύπανση μέχρι την τελική διαχείριση του υπολείμματος του shredder και με απόλυτη διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές.
Η λειτουργία του προγράμματος είναι πολύ απλή:
- Ο ιδιοκτήτης του οχήματος επικοινωνεί με την εταιρεία, είτε μέσα από το site www.car4care.gr είτε τηλεφωνικά στο 21 3333 7777.
- Ακολουθώντας τις οδηγίες, επιλέγει υποχρεωτικά κοινωνικό φορέα από τη σχετική λίστα και συμπληρώνει τη σχετική φόρμα.
- Η ΑΝΑΜΕΤ θα οργανώσει την δωρεάν παραλαβή του οχήματος,
- και θα κάνει τις ενέργειες για την οριστική διαγραφή του, θα καταβάλει τη συνεισφορά στο φορέα που διάλεξε ο ιδιοκτήτης του οχήματος, στον οποίο θα στείλει όλα τα έγγραφα που τον αφορούν και τέλος, σε περίπτωση μεταβίβασης του δικαιώματος απόσυρσης, θα φροντίσει για την νόμιμη καταβολή των χρημάτων στον δικαιούχο.
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Ιστορικά Στοιχεία:
Η ανακύκλωση Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ) στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2004, σε εφαρμογή της Οδηγίας 2000/53/ΕΚ και του Π. Δ. 116/2003. Το μοναδικό εγκεκριμένο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων στην Ελλάδα μέχρι σήμερα είναι η ΕΔΟΕ.
Από το 2004 μέχρι το τέλος του 2013, έχουν ανακυκλωθεί περίπου 650.000 οχήματα με απότομες μεταβολές οφείλονται στην περιστασιακή εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης, το οποίο, εκτός από τη θετική του επίδραση στη μείωση του στόλου, δημιουργεί μεγάλες στρεβλώσεις στη λειτουργία της ανακύκλωσης.
Αντίστοιχα μεγάλες στρεβλώσεις δημιουργεί και το καθεστώς της προσωρινής ακινησίας που καθηλώνει σχεδόν 1.000.000 αυτοκίνητα μεταξύ κυκλο
φορίας και ανακύκλωσης.
Στόχοι της ανακύκλωσης ΟΤΚΖ:
Ο στόχος ανακύκλωσης ΟΤΚΖ για την Ευρώπη (και την Ελλάδα) μέχρι το τέλος του 2014 είναι στο 85% του βάρους των οχημάτων, από το οποίο μόνο ποσοστό έως 5% μπορεί να γίνει με ανάκτηση ενέργειας.
Από την 1/1/2015 το ποσοστό ανακύκλωσης ανεβαίνει στο 95%, από το οποίο το 85% πρέπει να προέρχεται από ανακύκλωση τμημάτων και υλικών και μόνο ποσοστό έως 10% επιτρέπεται να ανακτάται με τη μορφή ενέργειας.
Η επίτευξη του στόχου του 95% μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ανάκτηση των μεταλλικών στοιχείων από το shredder και την επεξεργασία του υπολείμματος (ASR) σε ειδικές μονάδες.
σχόλια