ADVERTORIAL
Η οικονομική κρίση που ζούμε τα τελευταία χρόνια έχει αναλυθεί και σχολιαστεί σε κάθε επίπεδο και με κάθε δυνατό τρόπο, τόσο από οικονομικής, πολιτικής όσο και κοινωνικής πλευράς. Αλλά πάνω και πέρα από όλες τις αναλύσεις, οι οποίες καταλήγουν τελικά σε μια ακόμα θεωρητική προσέγγιση, που δύσκολα μπορεί να παρακολουθήσει ο μέσος άνθρωπος, υπάρχει μια αλήθεια που επιβεβαιώνεται καθημερινά και έχει παγιωθεί στην ελληνική κοινωνία. Ο κόσμος έχει χωριστεί σε δύο κατηγορίες: σε εκείνους που χρωστάνε και αδιαφορούν και σε εκείνους που χρωστάνε και αγωνιούν.
Κατηγορία που δεν χρωστάει νομίζω ότι είναι υπό εξαφάνιση. Αν παλιότερα σου ξέφευγε μια δόση στην Τράπεζα για λίγες μέρες, ντρεπόσουν να το πεις, ενώ τώρα το συζητάς ανοιχτά, πολύ απλά γιατί οι περισσότεροι ζούμε μέσα στη δυσκολία αποπληρωμής αυτών των υποχρεώσεων.
Άσχετα με τις πολιτικές που ακολουθούνται μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, το ερώτημα είναι ένα, απλό και κοινό για τους περισσότερους από εμάς: «πώς θα πληρώσω τη δόση του δανείου, της κάρτας μου;». Το ερώτημα βασανίζει κυρίως τους δανειολήπτες, οι οποίοι μέχρι να ξεσπάσει η κρίση, ήταν ενήμεροι και τυπικοί έχοντας δημιουργήσει τα έξοδα, τα οποία μπορούσαν να αντέξουν, σύμφωνα με τα έσοδα που είχαν. Σήμερα που τα έσοδα μειώθηκαν τόσο ενώ οι δανειακές οφειλές, που μπορούσαν στο παρελθόν να εξυπηρετηθούν, πλέον φαντάζουν δυσβάσταχτες, τι γίνεται; Η απάντηση μάλλον πρέπει να έρθει από τον πιστωτή, γιατί τελικά μόνο αυτός μπορεί να δώσει κάποια λύση άμεσα και κυρίως αποτελεσματικά.
Η Εθνική Τράπεζα τώρα, όπως οφείλει, αφουγκράζεται την αγωνία της κοινωνίας και προχωρά σε ανοιχτό διάλογο με όσους αδυνατούν. «Στην επίλυση των "κόκκινων δανείων" και στην επανένταξη των δανειοληπτών σε δυσκολία στο παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας, βρισκόμαστε στην ίδια μεριά, και μόνο δουλεύοντας μαζί μπορούμε να βρούμε λύσεις που θα επιτύχουν. Η επιτυχία είναι αμοιβαία επωφελής για όλους», αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.
Η πρώτη κίνηση έχει γίνει. Η επόμενη ανήκει στο δανειολήπτη της Εθνικής που βρίσκεται σε αδυναμία αποπληρωμής της δόσης του. Μπορεί λοιπόν να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε Κατάστημα της Τράπεζας και να συζητήσει ανοιχτά με τα εξειδικευμένα στελέχη του, τα οποία βρίσκονται εκεί για να τον ακούσουν και να σχεδιάσουν εξατομικευμένες λύσεις που θα τον εξυπηρετούν. Δείτε αναλυτικά τις λύσεις εδώ.
Κάποιες από τις βασικές προτάσεις που κάνει η Εθνική, προσπαθώντας να δώσει ανάσα σε όσους αγωνιούν για τις υποχρεώσεις τους είναι:
1.
Επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου.
Έτσι παρατείνεται ο χρόνος αποπληρωμής και το πιο βασικό, μειώνεται σημαντικά η μηνιαία δόση.
2.
Δυνατότητα καταβολής μόνο των τόκων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Αυτή η λύση μπορεί να συνδυαστεί και με την επιμήκυνση αποπληρωμής και να δώσει πραγματική διέξοδο στους οφειλέτες που δυσκολεύονται να καταβάλουν τη δόση του δανείου τους.
3.
Καταβολή ποσοστού δόσης (μειωμένη δόση) για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Σε αυτή την περίπτωση η δόση προσαρμόζεται στο εισόδημα του οφειλέτη και για 3 χρόνια μπορεί να πληρώνει ένα μικρότερο ποσό. Η εμπρόθεσμη καταβολή της δόσης, μάλιστα, επιβραβεύεται και η επιλογή αυτή σε συνδυασμό με την επιμήκυνση του δανείου δημιουργεί μια λύση βιώσιμη για τον οφειλέτη.
4.
Συγκέντρωση καταναλωτικών οφειλών σε νέο δάνειο.
Η Εθνική Τράπεζα δίνει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει κάποιος τις οφειλές του από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες σε ένα νέο δάνειο, με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις αυτή η επιλογή προσφέρει μειωμένο επιτόκιο και δυνατότητα παράτασης της διάρκειας αποπληρωμής.
Αυτές οι λύσεις μπορούν να απαντήσουν όχι μόνο στο ερώτημα του «πώς θα πληρώσω;» αλλά και σε ένα ακόμα πιο βασικό «πώς θα κάνω τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό εισοδήματος και υποχρεώσεών μου για να βελτιώσω την κατάστασή μου;»
Παράλληλα, η Εθνική καινοτομεί παρέχοντας τη δυνατότητα να υποβάλετε αίτηση συμπληρώνοντας ηλεκτρονικά τη σχετική φόρμα.
Η πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας δίνει όχι μόνο μια ανάσα για τους περισσότερους από εμάς, αλλά και μια ελπίδα ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας μπορεί να δείξει ένα κοινωνικό πρόσωπο και να προσφέρει κατανόηση και αξιοπιστία σε μια συγκεκριμένη τάξη ανθρώπων, με τρόπο που μέχρι τώρα καμία κοινωνική πολιτική δεν το έχει καταφέρει. Αυτό θα φανεί στο αποτέλεσμα. Μέχρι τότε μπορούμε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της Εθνικής: «Ελάτε να βρούμε τη λύση!»
σχόλια