ADVERTORIAL
Το κρασί είναι η αγαπημένη επιλογή όλων για ένα ολοκληρωμένο τραπέζι, η οποία όταν γίνεται με μέτρο κάνει πάντα καλό στην υγεία! Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να το απολαμβάνουμε συχνά ώστε να δίνουμε στα γεύματά μας ιδιαίτερη γεύση, αξία και ατμόσφαιρα.
Σε αυτό το πνεύμα της βελτίωσης της γευστικής μας καθημερινότητας, τα 4 κρασιά MONOGRAPH της GAIA WINES, για να συνοδεύσουν άριστα κάθε λογής πιάτο. Και όλα αυτά σε πολύ λογικές τιμές ώστε να μην μας λείπουν ούτε μία μέρα!
Παρακάτω σας προτείνουμε 4 συνταγές που θα αναδείξουν με μοναδικό τρόπο τα αρώματα και τις εντάσεις τους.
1. Σαλάτα με κοτόπουλο
Οι λάτρεις της πράσινης σαλάτας και του κοτόπουλου, μπορούν να επιλέξουν το αρκαδικό MONOGRAPH ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ. Με τριανταφυλλένια αρώματα και ήπια ένταση στη γεύση του, μπορούν να το απολαύσουν τόσο ως απεριτίφ όσο και για να συνοδεύσουν εδέσματα μέσης μέχρι και υψηλής έντασης.
Υλικά
· 1 στήθος κοτόπουλου φιλεταρισμένο
· 200 γραμμάρια ντοματίνια
· 1 μαρούλι σαλάτα (μπορείτε να προσθέσετε και σπανάκι, ρόκα)
· 1 κόκκινη πιπεριά (αν έχετε και κίτρινη ή πορτοκαλί, δοκιμάζετε)
· 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη
· 1 πακέτο μείγμα ξηρών καρπών για σαλάτα
· 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και αντίστοιχα κρέμα βαλσαμικού
· Αλάτι – πιπέρι κατά βούληση
· Τριμμένο τυρί κατά βούληση
Υλοποίηση
Ψήνουμε το στήθος κοτόπουλου είτε στο grill, είτε σε αντικολλητικό τηγάνι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια-ροδέλες.
Πλένουμε και κόβουμε το μαρούλι και τις πιπεριές ενώ τα ντοματίνια τα κόβουμε στη μέση.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το μαρούλι, στη συνέχεια τις πιπεριές, το κοτόπουλο και μετά από πάνω την κάπαρη, τους ξηρούς καρπούς και το τριμμένο τυρί.
Τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο (ή/και το βαλσαμικό) και αλατοπίπερο ανάλογα με τα γούστα μας!
2. Πρασόπιτα
Εδώ μπορούμε να διαλέξουμε ένα διαφορετικό λευκό, το MONOGRAPH MULTI. Ένα πολυποικιλιακό, όπως λέει και τ' όνομά του που αποτελείται από Ροδίτη Αλεπού, Μοσχοφίλερο και Ασύρτικο. Οι τρεις αυτές ελληνικές ποικιλίες συνδυάζουν ιδανικά τα αρώματα της ηπειρωτικής Ελλάδας με την νησιώτικη καταγωγή του Ασύρτικου.
Και αυτό το κρασί προσφέρεται μόνο του σαν απεριτίφ, αλλά μπορούμε επίσης να το επιλέξουμε για πιάτα μέσης έως υψηλής γευστικής έντασης. Για αυτό συνδυάζεται υπέροχα με εξωτικές κουζίνες, όπως πάπια με ανανά αλλά και με πιο οικείες γεύσεις όπως μια παραδοσιακή πρασόπιτα.
Υλικά
· 10 μέτρια πράσα κομμένα σε ροδέλες
· 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
· 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
· 3 αυγά
· 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
· 70-80 ml αγνό παρθένο ελαιόλαδο
· 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
· 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
· 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
· 350 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη
· 6 χωριάτικα φύλλα
· Αλάτι-πιπέρι κατά βούληση
Υλοποίηση
Σε βραστό νερό ζεματάμε τα πράσα για 1 λεπτό και τα σουρώνουμε.
Στη συνέχεια σοτάρουμε τα φρέσκα και το ξερό κρεμμύδι. Μόλις πάρουν ξανθό χρώμα, προσθέτουμε τα πράσα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε τα αυγά, το αλεύρι, και στη συνέχεια τα μυρωδικά,
τη φέτα και το αλατοπίπερο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o
Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 3 φύλλα –επίσης λαδωμένα- στη βάση. Αδειάζουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα.
Δεν ξεχνάμε να τη χαράξουμε και να τη βρέξουμε λίγο πριν την ψήσουμε για 50 λεπτά.
3. Σπαγγέτι με μανιτάρια σε πικάντικη κόκκινη σάλτσα
Επειδή στην καθημερινότητά μας υπάρχει και το γρήγορο φαγητό, την επόμενη φορά που θα έχουμε μακαρονάδα με πικάντικη σάλτσα, σουβλάκια, πίτσες ή μπέργκερ αφήνουμε τα αναψυκτικά στην άκρη και ανοίγουμε ένα MONOGRAPH ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ.
Η κόκκινη αυτή επιλογή είναι ένα κρασί από τη Νεμέα, λαμπερό και σχετικά σύνθετο για τη νεαρή του ηλικία. Ως προς τη γεύση του, θα ανακαλύψουμε νότες φραγκοστάφυλου, ροδιού και καραμέλας βουτύρου! Το ενδιαφέρον με το MONOGRAPH ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ είναι ότι πίνεται πολύ ευχάριστα και δροσερό (8οC - 10οC), που σημαίνει ότι είναι ιδανικό και το καλοκαίρι.
Υλικά
·1 πακέτο σπαγγέτι (500 γρ)
·500 γρ μανιτάρια
·5-6 κουταλιές ελαιόλαδο
·1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
·1 μέτρια πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά
·1/2 φλιτζάνι τσαγιού λευκό κρασί
·4-5 ντομάτες ώριμες φρέσκες ή 250-300 γραμμάρια πολτό ντομάτας
·2 καυτερές πιπερίτσες
·Ένα σκόρδο ψιλοκομμένο ή σκόρδο σε σκόνη
·Αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι κατά βούληση
·Προαιρετικά τριμμένη παρμεζάνα
Υλοποίηση
Βράζουμε τα μακαρόνια al dente (δηλαδή όχι πολύ βρασμένα), στον χρόνο που αναγράφει η συσκευασία.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι ώστε να κάψει λίγο. Βάζουμε τα μανιτάρια, τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις καυτερές πιπερίτσες να σωταριστούν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρασί και σε 5 λεπτά χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν για άλλα περίπου 5 λεπτά.
Ρίχνουμε τον πολτό ντομάτας/ή τις φρέσκες που έχουμε πολτοποιήσει ( προσθέτουμε και λίγη ζάχαρη) και αφήνουμε να βράσουν για αλλά 15 λεπτά. Τέλος, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
Τέλος, όταν σερβίρουμε μπορεί ο καθένας να συμπληρώσει φρέσκο πιπέρι και τριμμένη παρμεζάνα.
4. Αρνίσια παϊδάκια με θυμάρι στα κάρβουνα
Οι λάτρεις του κόκκινου κρασιού και του barbeque θα επιλέξουν σίγουρα ένα MONOGRAPH ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ/SYRAH. Σε αυτή την ετικέτα θα αναγνωρίσουμε την εξαιρετική συνεργασία δυο ποικιλιών που δεσπόζουν στο μεσογειακό νότο. Αυτές οι δύο συμπληρωματικές ποικιλίες καλλιεργούνται για αρκετά χρόνια από τη GAIA WINES στους αμπελώνες της στο Κούτσι Νεμέας.
Η δυνατή του γεύση, με έντονο φρούτο και μαλακές τανίνες από τη μία πλευρά και ο πικάντικος χαρακτήρας από την άλλη, μπορούν να συμπληρώσουν άριστα ένα κυριακάτικο bbq με φίλους. Αν θέλουμε κάτι πιο εύκολο, μπορούμε να απολαύσουμε το MONOGRAPH ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ/SYRAH με ένα πλατώ αλλαντικών και κίτρινων τυριών αλλά και με μια υπέροχη και αυθεντική bucatini all' amatriciana.
Υλικά
· 8-10 (μπαμπάτσικα) παϊδάκια
· 2-3 πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδου
· 2 κλωνάρια ξερό θυμάρι
· Μπούκοβο όσο αντέχετε
· 2 κουταλιές της σούπας Worcestershire sauce
· 2 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
Υλοποίηση
Φτιάχνουμε τη μαρινάδα με όλα τα παραπάνω υλικά και βάζουμε τα παϊδάκια μας μέσα για όσο χρόνο ετοιμάζουμε τη φωτιά στην ψησταριά μας. Ανάβουμε τα κάρβουνα και προετοιμάζουμε την ψησταριά. Λαδώνουμε τη σχάρα, και ψήνουμε περίπου 6-7 λεπτά από κάθε πλευρά εάν τα θέλουμε μέτρια ψημένα (αλλιώς τα αφήνουμε περισσότερο).
Όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχει καμιά γεύση που να μην μπορεί να τη συνοδεύσει αλλά και να την αναδείξει ένα καλό κρασί. Ειδικότερα δε όταν αυτό είναι προσιτό σε όλους, συντροφεύει ιδανικά κάθε μας γεύμα, κάθε στιγμή της ημέρας και της νύχτας!
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα MONOGRAPH της GAIA WINES μπείτε στο gaiawines.gr.