Η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 9°C, ο καιρός είναι συννεφιασμένος και εμείς βρισκόμαστε στα περίχωρα του Αγρινίου, μεσημέρι Σαββάτου, σε μια ανοιχτή έκταση, δίπλα στον μεγάλο αυτοκινητόδρομο της Ιονίας Οδού.
Σ' αυτή την αλάνα, λοιπόν, έχουν εδώ και μερικές μέρες εγκατασταθεί έμποροι από όλη την Ελλάδα για το παζάρι του Κουβαρά, μία από τα μεγαλύτερες και, δυστυχώς, τελευταίες παραδοσιακές εμποροπανηγύρεις στην Ελλάδα.
Στον χώρο επικρατεί σχετική ηρεμία. Όπως μας λένε έμποροι του παζαριού, θα αρχίζει να «βάζει κόσμο» από το απόγευμα και μετά, με αποκορύφωμα το βράδυ του Σαββάτου, όταν κάτω από την τσίγκινη κατασκευή θα τραγουδήσουν διάσημοι δημοτικοί τραγουδιστές.
Οι πάγκοι είναι γεμάτοι προϊόντα, από ρούχα, χαλιά και παιχνίδια μέχρι αγιορείτικα είδη. Ο μοναχός που στέκεται πίσω από τον πάγκο, κάθε άλλο παρά εσωστρεφής είναι. Πιάνουμε κουβέντα και φτάνουμε στο σημείο να δίνουμε στοιχήματα για τον νικητή των επόμενων εκλογών.
Μπαίνοντας στο παζάρι, ξεχωρίζει ο χαλβάς Φαρσάλων, εκείνο το γλύκισμα που έχει ταυτιστεί με τα παζάρια και αποτελεί δυσεύρετο προϊόν ακόμη και στην Αθήνα.
Οι πάγκοι είναι γεμάτοι προϊόντα, από ρούχα, χαλιά και παιχνίδια μέχρι αγιορείτικα είδη. Ο μοναχός που στέκεται πίσω από τον πάγκο κάθε άλλο παρά εσωστρεφής είναι. Πιάνουμε κουβέντα και φτάνουμε στο σημείο να δίνουμε στοιχήματα για τον νικητή των επόμενων εκλογών.
Οι έμποροι κάνουν πλάκα μεταξύ τους. Φαίνεται να γνωρίζει ο ένας τον άλλον πολύ καλά, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς γυρίζουν κάθε χρόνο μαζί όλα τα παζάρια της χώρας για να πουλήσουν την πραμάτειά τους.
Ο καιρός αρχίζει να αγριεύει. Έχει έρθει η ώρα να φύγουμε. Όλοι τους ετοιμάζονται για το αποψινό πανηγύρι, την τελετή λήξης, κατά κάποιο τρόπο, ενός απ' τα τελευταία παραδοσιακά παζάρια στη χώρα.
σχόλια