Φέρετ: Το νέο κατοικίδιο που αγαπούν οι Αθηναίοι

Φέρετ: Το νέο κατοικίδιο που αγαπούν οι Αθηναίοι Facebook Twitter
Στην Αμερική είναι το τρίτο πιο δημοφιλές κατοικίδιο μετά τον σκύλο και τη γάτα, στην Αγγλία –που τα χρησιμοποιούσαν εδώ και αιώνες για το κυνήγι κυρίως κουνελιών– έχει φέρετ ακόμα και η βασίλισσα. Φωτό: Freddie F. / LIFO
22

Το φέρετ είναι ο εξημερωμένος συγγενής του κουναβιού και της νυφίτσας, ένα οικόσιτο είδος που υπάρχει εδώ και 2.500 χρόνια και ανήκει στην οικογένεια των μουστελιδών, που επιστημονικά αποκαλείται Mustela Putorius Furo. Είναι ένα ζώο που δεν ζει μόνο του στη φύση, η ζωή και η καλή κατάσταση της υγείας του εξαρτώνται αποκλειστικά από τον άνθρωπο που το φροντίζει. Κι αν το σκάσει από το σπίτι του, το πιο πιθανό είναι να πεθάνει από την ασιτία ή να το πατήσουν τα αυτοκίνητα.

Είναι αξιαγάπητα ζώα, στοργικά, με την ανεξαρτησία της γάτας και τη συμπεριφορά του σκύλου, που μαθαίνουν να ακούν το όνομά τους και έρχονται όταν τα καλέσεις, δένονται πολύ με τον ιδιοκτήτη τους, εκπαιδεύονται να πηγαίνουν τουαλέτα, μαθαίνουν κόλπα, τους αρέσουν πολύ τα χάδια κι έχουν διάθεση για παιχνίδι όσο και να γεράσουν

Στην Αμερική είναι το τρίτο πιο δημοφιλές κατοικίδιο μετά τον σκύλο και τη γάτα, στην Αγγλία –που τα χρησιμοποιούσαν εδώ και αιώνες για το κυνήγι κυρίως κουνελιών– έχει φέρετ ακόμα και η βασίλισσα. Στην Ελλάδα μπορεί να έχει καθιερωθεί πρόσφατα ως κατοικίδιο, αλλά η κοινότητα του Greek Ferret Club, που ιδρύθηκε πριν από μερικούς μήνες, όλο και μεγαλώνει. «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν καμιά 300αριά οικόσιτα φέρετ στην Ελλάδα» λένε ο Χρήστος, η Ελένη και η Έλενα, που ίδρυσαν το κλαμπ, τη σελίδα στο facebook και το site www.ferret.gr, που έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται όποιος σκοπεύει να υιοθετήσει ένα φέρετ. «Είναι αξιαγάπητα ζώα, στοργικά, με την ανεξαρτησία της γάτας και τη συμπεριφορά του σκύλου, που μαθαίνουν να ακούν το όνομά τους και έρχονται όταν τα καλέσεις, δένονται πολύ με τον ιδιοκτήτη τους, εκπαιδεύονται να πηγαίνουν τουαλέτα, μαθαίνουν κόλπα, τους αρέσουν πολύ τα χάδια κι έχουν διάθεση για παιχνίδι όσο και να γεράσουν. Κοιμούνται μέχρι και 18 ώρες το 24ωρο και τις υπόλοιπες ώρες τρέχουν και χοροπηδούν ασταμάτητα, βγάζοντας μικρές χαρούμενες κραυγές. Δεν γραντζουνάνε, δεν εκδικούνται, όπως οι γάτες, σε φιλούν στη μούρη και κοιμούνται δίπλα σου όλο το βράδυ».

«Είναι νυχτόβια ζώα, αλλά προσαρμόζονται στο πρόγραμμά σου, κάνουν ό,τι τα μάθεις». Τα φέρετ είναι σαρκοφάγα ζώα και το πιο σημαντικό για την επιβίωσή τους είναι η σωστή διατροφή, χρειάζονται ειδική τροφή (όχι αυτή για σκύλους και γάτες) για να μην καταστραφούν τα όργανά τους, χρειάζονται φρέσκο κρέας –αποστειρωμένο, για να μην κολλήσουν αρρώστιες–, εμβόλια, καθαριότητα, καλές συνθήκες υγιεινής. Το πόσα χρόνια θα ζήσουν εξαρτάται από τη φροντίδα που θα λάβουν. Συνήθως ζουν από 6 έως 12 χρόνια. «Τα pet shops τα πουλούν μέχρι και 250 ευρώ», λένε, «οι ιδιώτες γύρω στα 80, αλλά γι' αυτά που δίνονται για υιοθεσία μέσω του Greek Ferret Club πληρώνεις μόνο τα εμβόλια και τη στείρωσή τους, 30-50 ευρώ». Τα στειρωμένα φέρετ δεν μυρίζουν και είναι πιο φρόνιμα. «Μπορούν να συμβιώσουν με άλλα κατοικίδια, όχι ερπετά, τρωκτικά και πουλιά, αλλά μπορούν άνετα να μάθουν να ζουν με σκύλους και γάτες».

Φέρετ: Το νέο κατοικίδιο που αγαπούν οι Αθηναίοι Facebook Twitter
Τα μέλη του Greek Ferret Club πήραν πριν από λίγο καιρό την επίσημη άδεια του American Ferret Association, του ομίλου φέρετ της Αμερικής, να μεταφράζουν υλικό για το site τους. Εκτός από την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για τα φέρετ και όλες τις πληροφορίες που παρέχουν, φροντίζουν και όσα φέρετ φτάνουν στο προσωρινό καταφύγιό τους, το οποίο σκοπεύουν να κάνουν μόνιμο σύντομα και είναι σε αναζήτηση βοήθειας, κυρίως οικονομικής. Φωτό: Freddie F. / LIFO

Τα μέλη του Greek Ferret Club πήραν πριν από λίγο καιρό την επίσημη άδεια του American Ferret Association, του ομίλου φέρετ της Αμερικής, να μεταφράζουν υλικό για το site τους. Εκτός από την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για τα φέρετ και όλες τις πληροφορίες που παρέχουν, φροντίζουν και όσα φέρετ φτάνουν στο προσωρινό καταφύγιό τους, το οποίο σκοπεύουν να κάνουν μόνιμο σύντομα και είναι σε αναζήτηση βοήθειας, κυρίως οικονομικής. «Πριν από λίγες μέρες ένα φέρετ το έσκασε από το σπίτι του και περιφερόταν σε δρόμο στο Πέραμα. Ούτε ξέρουμε πόσες μέρες. Πήρε από πίσω έναν κύριο και μπλέχτηκε στα πόδια του γιατί αναζητούσε συντροφιά, αυτός δεν μπορούσε να το κρατήσει και το πήγε σε ένα pet shop. Όταν βρέθηκε ο ιδιοκτήτης του, δεν το ήθελε κι έτσι κατέληξε σ' εμάς, ταλαιπωρημένο και φοβισμένο. Η δικαιολογία που μας είπε ήταν ότι είναι επιθετικό και δάγκωνε. Προφανώς το βαρέθηκε ή δεν τα πήγαινε καλά με κάποιο άλλο κατοικίδιό του. 

Φέρετ: Το νέο κατοικίδιο που αγαπούν οι Αθηναίοι Facebook Twitter
Φωτό: Freddie F. / LIFO
Φέρετ: Το νέο κατοικίδιο που αγαπούν οι Αθηναίοι Facebook Twitter
Φωτό: Freddie F. / LIFO
Φέρετ: Το νέο κατοικίδιο που αγαπούν οι Αθηναίοι Facebook Twitter
Φωτό: Freddie F. / LIFO
Φέρετ: Το νέο κατοικίδιο που αγαπούν οι Αθηναίοι Facebook Twitter
Ελλάδα
22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι του Allou Fun Park καταγγέλλουν απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα

Ελλάδα / Allou Fun Park: Απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα καταγγέλλουν σωματεία

«Το Σωματείο προειδοποίησε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια» τονίζουν οι εργαζόμενοι - Η ανακοίνωσή του και το κείμενο του Σωματείου Εμποροϋπαλληλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ελλάδα / Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ποιοι και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - «Η σύσταση μας είναι ισχυρή, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών» τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

11 σχόλια
Τα ζωάκια δεν τα έχουμε (κι εγώ προσωπικά) στο σπίτι μας λόγω κάποιας μόδας και όταν "περάσει" θα τους δείξουμε την έξοδο, είναι στο σπίτι μας( εντός αυτού) γιατί πολύ απλά θέλουμε να βρίσκονται εκεί. Μόδα δεν είναι να ανοίγει κάποιος το σπίτι του σε ένα ζωάκι που το εχει ανάγκη ούτε ειναι μόδα να το φροντίζει και να το αγαπά, γιατί ακόμα κι αν περάσει αυτή (" η μόδα") τα ζωάκια μας θα είναι ακόμη δίπλα μας κι εμείς δίπλα σ' αυτά.Επίσης δε νομίζω ότι τα ζωάκια αποτελούν βόλεμα, με τι ακριβώς βολευόμαστε;Για την συντροφικότητα μεταξύ των ανθρώπων δε φταίνε τα ζωάκια, ούτε το ότι τα έχουμε αγκαλιά ούτε το ότι κοιμόμαστε μαζί τους, φταίει ο ίδιος ο άνθρωπος και οι συνθήκες ζωής του.
Ωραία τα ζωάκια δεν λεω αλλα μήπως έχει γινει λίγο μόδα και έχουμε βολευτεί όλοι με ενα ζωάκι και ξεχνάμε λίγο την συντροφικότητα μεταξύ μας....Εχουμε φτάσει να κυκλοφορούμε με ενα ζωακι αγκαλια και να κοιμομαστε μαζι και ξεχασαμε τα υπολοιπα...και ξαναλεω καλα τα ζωακια εχω και εγω εκτος σπιτιου αλλα προβληματιστειτε λιγο αυτη η μοδα μας κανει κακο....οποιος καταλαβε καταλαβε....
Είναι πανέμορφο, αλλά θα προτιμούσα να ζει στη φύση ελεύθερο, πέρα από μόδες.Δηλαδή τέτοια ζωάκια ή θα τα γδέρνουμε και θα τα κάνουμε γούνες ή θα τα φυλακίζουμε σε ένα διαμέρισμα;Χώρια που θέλει ειδική τροφή(το κρέας να είναι φρέσκο κι αποστειρωμένο παρακαλώ),και σίγουρα ειδική μεταχείριση. Στην Αμερική έχουν μετατρέψει από καιρό και τα γουρουνάκια σε κατοικίδια (και ποιός ξέρει τι άλλο θα δούμε ακόμα...)Όσο για την "εκδικητικότα"της γάτας, προτιμώ να το αφήσω ασχολίαστο.
Γλυκούλι το Φέρετ αλλά προσωπικά στέκομαι στην ομοιότητά μου με την κοπέλα με το καφέ πουλόβερ...Έδειξα το άρθρο στην μητέρα μου και η ατάκα της ήταν "Νομίζω ότι πρέπει να κάνω μερικές ερωτήσεις στον πατέρα σου!"
Τα νεύρα μου να βλέπω ανθρωπους να ασχολούνται με τα θέλω τον άλλον και να λογοκρινουν!! Ζώα είναι και αυτά και μάλιστα απτα καλύτερα! Το οτι κάποιοι δεν τα είχατε και στα χωριά σας δεν σημαίνει κατι!! Φιλιααα!! ;)
ενώ οι ιδρυτές του club ιδιοκτητών ferrets που αναπαράγουν τα κλασσικά στερεότυπα για τις γάτες είναι καλύτεροι.το κάθε ζώο έχει την προσωπικότητα του και αντιδρά ανάλογα με την αντιμετώπιση που λαμβάνει.και έπειδη ακριβώς έιχα και στο χωριό μου γατες,i will stick to them
Εμείς είμαστε από χωριά και νιώθουμε ευλογημένοι που έχουμε χωριό. Εσύ που είσαι από την πόλη (μάλλον για 'Αθηναία' σε κόβω), φρόντισε να τα βγάλεις πέρα πρώτα με τα δίποδα αγρίμια που κυκλοφορούν στις πόλεις και άσε τα φέρετ και τα πέλετ για μετά.
Εξαρτάται τα ζώα... Αν μεγάλωσες με σκυλάκια, γατάκια, κατσικούλες και προβατάκια, τότε δεν θα παθαινες κάτι.Τα φέρετ για μένα είναι προϊόντα εργαστηρίου με αμφιλεγόμενη συμπεριφορά.
Το γεγονός ότι είναι διασταύρωση κουναβιού και νυφίτσας δεν το καθιστά ζώο με αμφιλεγόμενη συμπεριφορά, οποιοδήποτε ζωάκι μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον με κάποιους που το αγαπούν και το φροντίζουν θα αναπτύξει την ανάλογη συμπεριφορά. Επίσης το ότι το δημιούργησε ο άνθρωπος δεν το καθιστά προϊόν, έχει κι αυτό συναισθήματα και ανάγκες, είναι έμβιο ον και όχι άβιο.
Σε λίγα χρόνια θα δούμε και εξημερωμένο κροκόδειλο..Θα σταθώ και θα πιστέψω την μαρτυρία του κυρίου που το άφησε να φύγει, ότι δηλαδή ήταν επιθετικό και δάγκωνε.Αν αυτή η κουναβονυφίτσα δεν τα πάει καλά με τα άλλα κατοικίδια μπορεί να μην τα πάει καλά και με τα μωρά του εκάστοτε ιδιοκτήτη και να τα δαγκώνει.Δεν θα ήθελα να το διαπιστώσω στα δικά μου παιδιά. Όποιος θέλει δοκιμάζει.
απο το σαιτ τους :"Σημειωτέον πως ο νέος ιδιοκτήτης καλείται να διαθέσει τα χρήματα για την στείρωση του ζώου και για τον εμβολιασμό του. Εάν ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να συνεργαστούμε με κάποιον συγκεκριμένο γιατρό, δέν μας κάνει διαφορά αρκεί ο γιατρός να είναι κατάλληλος. Τα χρήματα αυτά είναι:110-130 ευρώ για στείρωση αρσενικών και 130-150 ευρώ για στείρωση θηλυκών.70-120 ευρώ για εμβολιασμό (2 εμβόλια σε 2 ραντεβού με τον γιατρό με απόσταση 20 ημερών μεταξύ τους)"που το ειδατε οτι το κοστος ειναι 30-50??
η συνεντευξη εγινε απο κοντα και τα 30-50 ευρώ είναι η τιμή που μου ειπαν ότι χρεωνει ο σύλλογος για τα εξοδα του κάθε ζώου. το τσεκαρα ξανα στην ηχογραφηση και ειναι 30-50 ξεκαθαρα.
«οι ιδιώτες γύρω στα 80, αλλά γι' αυτά που δίνονται για υιοθεσία μέσω του Greek Ferret Club πληρώνεις μόνο τα εμβόλια και τη στείρωσή τους, 30-50 ευρώ» Πηγή: www.lifo.grΑρα σε εσας ειπαν πως τα εμβολια και η στειρωση ειναι στα 30-50 ενω στο σαιτ τους λενε τα 5πλασια τουλαχιστον. Καλο θα ηταν να μας διευκρινισουν, και συγγνωμη που επιμενω, αλλα πολλοι μπορει να σκεφτουν οτι θελουν να υιοθετησουν ενα αδεσποτο ζωακι και να πιστεψουν πως προκειται για ενα οικονομικο ζωακι και τελικα να βρεθουν εγκλωβισμενοι σ ενα τεραστιο κοστος.