H METLEN σε 40 χώρες του κόσμου

H METLEN σε 40 χώρες του κόσμου Facebook Twitter
Φώτο.: METLEN
0

METLEN Energy & Metals δεν κατέχει απλώς ηγετική θέση στον κλάδο των Μετάλλων και της Ενέργειας αλλά αποτελεί και σημείο αναφοράς της ανταγωνιστικής πράσινης μεταλλουργίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ προσφέρει και ολοκληρωμένες ενεργειακές λύσεις. 

Με πυξίδα τις συνέργειες και άξονες τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία, είναι μια εταιρεία-πρότυπο, δυναμική, ευέλικτη και απόλυτα έτοιμη να ανταποκριθεί στις τρέχουσες προκλήσεις και σε όσες θα αναδυθούν μελλοντικά.

Σημείο-σταθμός στην εξωστρέφεια και τη διεθνοποίησή της αποτελεί η αλλαγή επωνυμίας της εταιρείας, που καταδεικνύει και συμβολίζει την εξέλιξη και μια ιστορική στροφή στην πολύχρονη πορεία της. Όπως επισήμανε σχετικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο LinkedΙn: «Η ΜETLEN βρίσκει τις ρίζες της στο 1908, όταν ιδρύθηκε ως οικογενειακή μεταλλουργική εταιρεία. Χρειάστηκε αρκετός χρόνος για μια μικρή επιχείρηση, αλλά, μετά από έναν αιώνα, η ΜETLEN είναι μια πολυεθνική εταιρεία που στέκεται στην πρώτη γραμμή της αλλαγής και πρωτοπορεί, σεβόμενη τις αξίες στις οποίες βασίστηκε. Ωστόσο, δεν πρέπει να καυχιόμαστε για το παρελθόν αλλά να γιορτάζουμε το μέλλον».

Στην επισήμανση αυτή έγκειται η κινητήριος δύναμη μιας καταξιωμένης εταιρείας που δεν εφησυχάζει και έχει τον τρόπο να μετεξελίσσεται, όχι απλώς ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής αλλά πρωτοπορώντας και ανοίγοντας δρόμους προς το βιώσιμο μέλλον μας. «Για να εμπνεύσει κανείς την αλλαγή, πρέπει πρώτα να αλλάξει. Η Μυτιληναίος Α.Ε. γίνεται METLEN Εnergy and Metals, μια εταιρεία που σέβεται το παρελθόν της, αλλά πάντα κατευθύνεται προς ένα καλύτερο μέλλον», συνεχίζει ο κ. Μυτιληναίος και συνοψίζει καταλήγοντας: «Η METLEN ανεβαίνει στα θεμέλια που έχτισε η Μυτιληναίος Α.Ε., αποδεικνύοντας ότι η αλλαγή δεν θα προέλθει από ένα μόνο όνομα αλλά από ένα ενιαίο μέτωπο που εστιάζει στη βιωσιμότητα και στην πράσινη ενέργεια».

Χρειάστηκε αρκετός χρόνος για μια μικρή επιχείρηση, αλλά, μετά από έναν αιώνα, η ΜETLEN είναι μια πολυεθνική εταιρεία που στέκεται στην πρώτη γραμμή της αλλαγής και πρωτοπορεί, σεβόμενη τις αξίες στις οποίες βασίστηκε.

Το 2024 το διεθνές χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) της METLEN, με έργα σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική και τις περιοχές Ασίας - Ειρηνικού που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ξεπερνά τα 11 GW. Από αυτά, τα λειτουργικά και ώριμα έργα ανέρχονται σε περίπου 4,9 GW, ενώ τα έργα σε πρώιμο και μεσαίο στάδιο ανάπτυξης ανέρχονται σε 6,2 GW. Η METLEN διαθέτει επίσης έργα αποθήκευσης ενέργειας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, με μέγιστη ισχύ 1,1 GW.

Η είσοδος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και το κορυφαίο έργο διασύνδεσης στη Μεγάλη Βρετανία

Την εξωστρέφεια και διεθνοποίηση της METLEN σφραγίζει η πρόθεση για είσοδό της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, μια κίνηση που ενισχύει τη θέση της εταιρείας τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς. 

Στο πλαίσιο αυτό, έχει υποβάλει προσχέδιο προσφοράς στη Financial Conduct Authority του Ηνωμένου Βασιλείου προς αξιολόγηση για την εισαγωγή των μετοχών της νεοσύστατης βρετανικής εταιρείας METLEN Energy & Metals Limited και αυτό είναι το πρώτο βήμα προς την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, που αναμένεται εντός του 2025. Πρόκειται για την υλοποίηση μιας στρατηγικής απόφασης, μετά την ολοκλήρωση της οποίας η εταιρεία θα διατηρήσει τη δευτερεύουσα συμμετοχή της και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Άλλωστε, η METLEN δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο για πάνω από 10 χρόνια, με 82 ολοκληρωμένα έργα συνολικής αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα της στην Αγγλία είναι η υπογραφή σύμβασης ύψους 1 δισ. λιρών για την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση στην ανατολική ακτή της χώρας σε κοινοπραξία με τη GE Vernova. Η διασύνδεση αυτή, γνωστή πλέον ως Eastern Green Link 1 (EGL1), θεωρείται ένα έργο που αναδεικνύει τη στρατηγική εστίαση της METLEN στην ανάπτυξη δικτύων και αποτελεί βασικό μέρος της υποδομής υποστήριξης της μετάβασης του Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο την απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα.

H METLEN σε 40 χώρες του κόσμου Facebook Twitter
Φώτο.: METLEN

Ιταλία, Βαλκάνια, Πολωνία, Καναδάς, Χιλή: δραστηριότητα που εκτείνεται σε 40 χώρες

Με περισσότερα από 180 έργα συνολικής δυναμικότητας 3,59 GW η METLEN εμβαθύνει στη δραστηριότητά της στην Ιταλία με κεντρικά γραφεία στο Μιλάνο και χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει επενδύσεις και στην ηλιακή ενέργεια και στην αποθήκευση ενέργειας. Στη γειτονική χώρα δραστηριοποιείται με έργα σε διάφορες περιοχές της, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, του σταθμού αποθήκευσης ενέργειας 8 MW στη Χερεμούλε της Σαρδηνίας και μονάδας πράσινου υδρογόνου 35 MW στον Τάραντα. Επιπλέον, σε συμφωνία-πλαίσιο με τον Όμιλο της ΔΕΗ, η METLEN αναπτύσσει χαρτοφυλάκιο ενεργειακών έργων έως 2.000 MW τόσο σε Ιταλία όσο και σε Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία. Η συμφωνία αφορά περίπου σε 90 έργα αξίας έως €2 δισ., τα οποία σήμερα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, με ξεκάθαρο πλάνο υλοποίησης σε βάθος τριετίας. Πρόκειται για έργα πράσινης ενέργειας που στοχεύουν να καλύψουν τις ανάγκες 320.000 νοικοκυριών και να εκτοπίσουν από την ατμόσφαιρα 3,4 εκατ. τόνους ρύπων CO₂.

Όσο για τον Καναδά, η METLEN έχει εισέλθει στη συγκεκριμένη αγορά ήδη από το 2023, αναπτύσσοντας έργα ΑΠΕ σε όλη την επαρχία της Αλμπέρτα. Πρόκειται για επένδυση ύψους 2,2 δισ. καναδικών δολαρίων (CAD), με στόχο την εξαγορά έργων ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 1,4 GW, τα οποία και τώρα διαχειρίζεται στον Καναδά.

Στην Πολωνία, η METLEN κατασκευάζει ένα CCGT 560 MW για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας σε συνεργασία με τη Siemens Energy, μια επένδυση συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής απόδοσης σε τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου (CCGT) ισχύος 560 MW και κατασκευής εγκατάστασης φυσικού αερίου στην περιοχή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με συνοδευτική υποδομή. Είναι, μάλιστα, το δεύτερο ενεργειακό έργο της εταιρείας στην Πολωνία, καθώς ήδη κατασκευάζει επί του παρόντος ένα έργο CCGT 560 MW στο Grudziadz, και πάλι σε κοινοπραξία με τη Siemens Energy. Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο έργο ενεργειακής απόδοσης και ασφάλειας είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας, καθώς το φυσικό αέριο αναμένεται να παραμείνει μακροπρόθεσμα ως μεταβατικό καύσιμο. Η METLEN, άλλωστε, κατέχει ένα ισχυρό, μακροχρόνιο και επιτυχημένο χαρτοφυλάκιο κατασκευής θερμικών έργων στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική και θεωρείται παγκοσμίως ως κορυφαία εταιρεία και στον τομέα αυτό.

Στην Ιρλανδία, συγκεκριμένα στο Δουβλίνο, η METLEN υπέγραψε δύο δεκαετή PPAs με την Keppel DC REIT για τα Data Centers της, όπου θα παρέχει πράσινη ενέργεια η οποία θα παράγεται από φωτοβολταϊκά πάρκα, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 6.250 τόνους CO₂ ετησίως.
Στη Χιλή ολοκλήρωσε τη διαδικασία χρηματοδότησης φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 588 MW, τα οποία αναμένεται να παράγουν ετησίως περίπου 1,6 TWh πράσινης ενέργειας, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 600.000 τόνους CO2 ετησίως.

Στην Γκάνα, η METLEN απέκτησε άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων βωξίτη, ένα έργο που εντάχθηκε στα εμβληματικά έργα του Global Gateway 2025 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία του και επιβεβαιώνει τον ρόλο της εταιρείας ως καταλύτη για την προώθηση διεθνών συνεργασιών και βιώσιμων επενδύσεων.
Με το βλέμμα στραμμένο σε ένα βιώσιμο αύριο, η ελληνική εταιρεία ηγείται των εξελίξεων, προσβλέποντας στην ενεργειακή επάρκεια με στόχο το πράσινο μέλλον της ανθρωπότητας. Με δραστηριότητα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, με ηγετική θέση στα μέταλλα και στην ενέργεια, η METLEN και οι δράσεις της αποτελούν σημείο αναφοράς σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην ειδική έκδοση της LiFO, [ΜΕ].

Το ειδικό τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Κοιμάμαι μ’ ένα πρόβλημα, ξυπνώ με μια λύση»

[ME] ΜΕΤΑΛΛΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ / Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Κοιμάμαι μ’ ένα πρόβλημα, ξυπνώ με μια λύση»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της METLEN Energy & Metals αφηγείται τους σταθμούς μιας διαδρομής αφιερωμένης στο επιχειρείν και εξηγεί ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας για να κατακτάς συνεχώς νέες κορυφές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
48 ώρες στο στρατηγείο της METLEN Energy & Metals

[ME] ΜΕΤΑΛΛΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ / 48 ώρες στο στρατηγείο της METLEN Energy & Metals

Μια ξενάγηση στο εργοστάσιο και στους χώρους όπου η METLEN χαράσσει τη στρατηγική της, αναπτύσσει τις γενικές κατευθύνσεις της και υιοθετεί μια διαφορετική διοικητική προσέγγιση που εστιάζει στο ανθρώπινο δυναμικό και στις ανάγκες του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έγκλημα - μυστήριο μέσα σε ταξί στα Ταμπούρια

Αληθινά εγκλήματα / Ένα έγκλημα - μυστήριο σε ταξί στα Ταμπούρια

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τον βίο και την πολιτεία ενός από τους παλαιότερους κρατουμένους των ελληνικών φυλακών, του οποίου η ιστορία ξεκίνησε με μια δολοφονία στη Δραπετσώνα, τον Ιούλιο του 1989.
Η σκληρή αλήθεια για την Λίζυ Λασηθιωτάκη και την 17 Νοέμβρη

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τη Λίζυ Λασηθιωτάκη και τη 17 Νοέμβρη

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για τη συναρπαστική, άγνωστη ιστορία μιας σημαντικής καθηγήτριας Φιλοσοφίας, που στοχοποιήθηκε ως τρομοκράτισσα και συναρχηγός της 17 Νοέμβρη
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Νίκος Παντελής: «Αφού χώρισα και έμεινα άνεργος, αποφάσισα να ασχοληθώ με την κωμωδία»

Lifo Videos / «Αφού χώρισα και έμεινα άνεργος, αποφάσισα να ασχοληθώ με την κωμωδία»

Ο stand-up comedian Νίκος Παντελής μιλά στα βίντεο της LiFO για το πώς και πότε πήρε την απόφαση να αφήσει μια ζωή που είχε χτίσει με κόπο στο εξωτερικό και να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ασχοληθεί με την «κωμωδία της παρατήρησης».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πώς διεκδικεί την πολιτιστική ηγεμονία η ακροδεξιά;

LiFO politics / Πώς διεκδικεί την πολιτιστική ηγεμονία η ακροδεξιά;

«Υπάρχει μια δυναμική στην ακροδεξιά που πρεπει να τη λάβουμε υπόψιν μας» λέει στη Βασιλική Σιούτη η συγγραφέας και καθηγήτρια Ιστορίας και Πολιτισμού, Αννα Καρακατσούλη, η οποία επισημαίνει τους κινδύνους και τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι συμβαίνει αυτό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Υπόθεση Μπίντου: Ο δικομανής μακελάρης των Ιωαννίνων

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Μπίντου: Ο δικομανής μακελάρης των Ιωαννίνων

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται το μακελειό που συγκλόνισε τα Ιωάννινα ένα φθινοπωρινό πρωινό του 1994, όταν ο 42χρονος εργολάβος Κωνσταντίνος Μπίντος μπήκε οπλισμένος με καραμπίνα στα δικαστήρια της πόλης.
THE LIFO TEAM
H σκληρή για τον Δημήτρη Μητροπάνο

Μικροπράγματα / H σκληρή αλήθεια για τον Δημήτρη Μητροπάνο

Ο Άρης Δημοκίδης, στο σημερινό ηχητικό ντοκιμαντέρ, ξετυλίγει τη ζωή και την καριέρα του, μιλά για τη σκληρή αλήθεια που τον καθόρισε, τα υλικά που τον έκαναν τόσο αγαπητό, διαχρονικά παρόντα και λαϊκό είδωλο. Μιλούν φίλοι και συνεργάτες του που μοιράζονται ιστορίες, χαρακτηριστικά του και φωτίζουν το βαθύ πηγάδι απ’ το οποίο έβγαινε η φωνή του στο «Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν αγάπησαν» και έσπαγε ψυχές και σώματα. 
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Γάτα με λουρί: Αποστολή (όχι και τόσο) ακατόρθωτη!

Radio Lifo / Γάτα με λουρί: Αποστολή ακατόρθωτη; Όχι και τόσο

Μήπως πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τις γάτες και την επαφή τους με τον έξω κόσμο; Οι γάτες είναι από τη φύση τους κυνηγοί και εξερευνητές. Το να τις κρατάμε μόνιμα μέσα σε έναν περιορισμένο χώρο μπορεί να τις προστατεύει, αλλά περιορίζει τη φυσική τους συμπεριφορά. Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την θετική εκπαιδεύτρια κατοικιδίων Πολυτίμη Πυργολιού.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Αντώνης Καραμπατζός: «Σήμερα στην Ελλάδα βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση»

Άκου την επιστήμη / «Στην Ελλάδα βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση»

Είναι η Ελλάδα σήμερα ένα κράτος δικαίου; Γιατί οι θεσμοί καταρρέουν στη συνείδηση των πολιτών; Ποιοι λόγοι εξηγούν το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τη Δικαιοσύνη; Και γιατί η αλήθεια μοιάζει να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα; Ο καθηγητής του αστικού δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αντώνης Καραμπατζός, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άδα Σταματάτου: «Είναι λάθος την φροντίδα των ατόμων με βαριές αναπηρίες να την επωμίζεται η οικογένεια»

Ζούμε, ρε! / «Είναι λάθος η οικογένεια να επωμίζεται τη φροντίδα των ατόμων με βαριές αναπηρίες»

Πόσο δύσκολη (ή εύκολη) είναι για ένα γονέα η απόφαση να εξασφαλίσει μια θέση για το αυτιστικό παιδί του σε ένα οικοτροφείο; Γιατί να πάρει αυτή την απόφαση; Και τι κάνει τη μετάβαση αυτή πιο ομαλή; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν με την Άδα Σταματάτου, πρόεδρο του Race for Autism Gr και δημιουργό της σελίδας στο FB «Η ζωή μου με τον Γιάννη».
THE LIFO TEAM
Mόνο οι πλούσιοι μπορούν να τρώνε υγιεινά;

Radio Lifo / Mόνο οι πλούσιοι μπορούν να τρώνε υγιεινά;

Πόσο ταξική είναι η διατροφή στην εποχή των superfoods και της gourmet γαστρονομίας; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τη διατροφολόγο και Ειδικό Σύμβουλο Διαχείρισης Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων Αντωνία Πανανάκη, για το πώς η διατροφή ενισχύει τις ταξικές διαφοροποιήσεις και γιατί, από βιολογική ανάγκη, είναι πια ένας τρόπος προβολής της κοινωνικής μας ταυτότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Νίκος Βατόπουλος: «Κανένας δήμαρχος δεν αγάπησε βαθιά την Αθήνα»

Lifo Videos / Νίκος Βατόπουλος: «Κανένας δήμαρχος δεν αγάπησε βαθιά την Αθήνα»

Είναι η Αθήνα μια πόλη μόνο για τουρίστες; Πόσο κακοί πολίτες είμαστε; Πού οφείλεται η αποκαρδιωτική εικόνα του ιστορικού κέντρου; Γιατί κυριαρχεί η έλλειψη φροντίδας δημόσιων χώρων; Και πώς θα μοιάζει η Αθήνα της επόμενης δεκαετίας; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκο Βατόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πρώτη φορά μαμά στα 50

Ψυχή & Σώμα / Πρώτη φορά μαμά στα 50

Η δημοσιογράφος Μία Κόλλια μοιράζεται με την Τζούλη Αγοράκη την εμπειρία της σε σχέση με τις βασικές προκλήσεις της μητρότητας σε μεγαλύτερη ηλικία. Ποιες ήταν οι δυσκολίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη και πώς κατάφερε να παρακάμψει πικρόχολα σχόλια και να εστιάσει στα βαθύτερα «θέλω» της;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε το Καππαδοκικό

Αληθινά εγκλήματα / Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε το Καππαδοκικό

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση που έμεινε γνωστή ως το «μακελειό του Καππαδοκικού». Στις 14 Αυγούστου 2001, ο 36χρονος οικοδόμος Ηρακλής Μισαηλίδης, οπλισμένος με κυνηγετική καραμπίνα, πλησίασε το καφενείο του χωριού και άνοιξε πυρ εναντίον των παρευρισκομένων.