PERMACRISIS

Πολαρόιντς από την ταραγμένη ζωή ενός Έλληνα Gen Zer

Μια ματιά στα γεγονότα που στιγμάτισαν τον μέσο άνθρωπο της Gen Z στη χώρα μας την τελευταία εικοσαετία.

Του Νίκου Ευσταθίου
Εικονογράφηση: Μπιάνκα Σαμαρά

Γεννήθηκαν στα χρόνια της ψευδαίσθησης, της ευμάρειας και της αλματώδους ανάπτυξης. Μεγάλωσαν σε κλίμα ανασφάλειας, διχασμού και της σκληρής κοινωνικο-οικονομικής κατάρρευσης που επέφεραν η χρεοκοπία και η περίοδος της λιτότητας και των αλλεπάλληλων μνημονίων. Μπήκαν στην εφηβεία την ώρα που η δημοσιονομική κρίση έδινε αναπάντεχα τη θέση της στην κρίση δημόσιας υγείας, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού που κυρίευσε τον πλανήτη οδηγούσε στη λήψη πρωτοφανών μέτρων περιορισμού των ατομικών ελευθεριών με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του ιού. Κι ύστερα, ενηλικιώθηκαν παράλληλα με δεκάδες καταστροφές-υπενθύμιση της αυξανόμενης κλιματικής κρίσης, το ξέσπασμα ενός πολέμου που συνέβαλε στον ήδη καλπάζοντα υπερπληθωρισμό και πλέον ένα πολύνεκρο δυστύχημα που επιβεβαιώνει πως η αδιαφορία της πολιτείας και οι παθογένειες του κράτους ενδέχεται να είναι μέχρι και θανατηφόρες.

Υπάρχει λόγος που το κορυφαίο βρετανικό λεξικό Collins επέλεξε ως λέξη της περσινής χρονιάς τον τεχνητό όρο «permacrisis». Η ζοφερή αίσθηση του να ζει κανείς σε ένα καθεστώς ατέρμονων κρίσεων αντανακλά την ανησυχία μιας ολόκληρης γενιάς νέων ανθρώπων που έχει γαλουχηθεί στη βάση μιας τεράστιας αλυσίδας προκλήσεων και καταστροφών. Στο ήδη απαισιόδοξο μωσαϊκό της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, της πανδημίας, της ακρίβειας και του πολέμου, η χώρα μας έχει να προσθέσει επιπλέον προκλήσεις για τους εκπροσώπους της Generation Z: από τα απόνερα της οικονομικής κρίσης και τη δυσκολία να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά μέχρι την κατά καιρούς δαιμονοποίησή τους στον δημόσιο διάλογο και την πλήρη έλλειψη εκπροσώπησής τους στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Η τραγική και άδικη απώλεια πολλών νέων ανθρώπων στο δυστύχημα στα Τέμπη οδήγησε μαζικά τους συνομηλίκους τους στους δρόμους των πόλεων της Ελλάδας, λειτουργώντας ως καταλύτης για μια έκρηξη οργής που έχει συσσωρευτεί εδώ και πολλά χρόνια. Σε μια προσπάθεια να αφουγκραστεί τις ανησυχίες της γενιάς αυτής, η LiFO κατέγραψε μια σειρά από σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν την τελευταία εικοσαετία, πραγματοποιώντας παράλληλα τρεις ανώνυμες συνεντεύξεις με άτομα που ανήκουν στην Gen Z.

Ακολουθεί η σύνθεσή τους στο πορτρέτο του Χ, ενός 20χρονου αγοριού από τη Νέα Σμύρνη, η ζωή του οποίου έχει σημαδευτεί από μια σειρά διαδοχικών κρίσεων, συνταρακτικών γεγονότων και αδικιών. Η ιστορία του μπορεί να είναι προϊόν μυθοπλασίας, ωστόσο τα γεγονότα που την πλαισιώνουν καθώς και ο κυνισμός και η δικαιολογημένη οργή που προκαλούν είναι πέρα ως πέρα αληθινά. Είναι τα γεγονότα που έχουμε ζήσει λίγο πολύ όλοι μας, ωστόσο αξίζει να τα επανεξετάσουμε μέσα από τη ματιά ενός παιδιού.

15 Αυγούστου 2003

Έναν χρόνο προτού η Ελλάδα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς, ένα αγόρι γεννιέται

Ηλικία: βρέφος

 

Στις 15 Αυγούστου του 2003 μια ιδιοκτήτρια καταστήματος και ένας δημόσιος υπάλληλος φέρνουν στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι, τον Χ. Στο γιορτινό κλίμα που επικρατεί στην οικογένεια συμβάλλει το ευρύτερο ευφορικό κλίμα σε μια Ελλάδα που μοιάζει να έχει μπει σε μια ασταμάτητη τροχιά ευημερίας. Περήφανες κυβερνητικές δηλώσεις για τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αμέτρητα κοινοτικά κονδύλια που υπόσχονται πως θα αλλάξουν ριζικά τις υποδομές της χώρας, πυρετώδεις προετοιμασίες για τη διοργάνωση του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στον πλανήτη. Προς στιγμήν, μοιάζει σαν να μην υπάρχει καλύτερος τόπος για να μεγαλώσει ο Χ από τούτη τη μικρή ηλιόλουστη χώρα της Ανατολικής Μεσογείου.

6 Δεκεμβρίου 2008

Δολοφονία Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η Αθήνα φλέγεται

Ηλικία: 5 ετών

 

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, λίγα λεπτά προτού οι δείκτες του ρολογιού στο σπίτι της οικογένειας δείξουν 9 μ.μ. και η μητέρα του Χ τον βάλει για ύπνο, ένα περιπολικό της αστυνομίας που διέσχιζε την περιοχή των Εξαρχείων δέχεται αποδοκιμασίες από μια ομάδα νεαρών. Μερικές στιγμές αργότερα, την ώρα που ο Χ έκλεινε τα μάτια του για να κοιμηθεί, ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός στη διασταύρωση των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ο θάνατος του εφήβου ήταν ακαριαίος, καθώς, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση που ακολούθησε, η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον δέκατο θωρακικό σπόνδυλο, ενώ στη συνέχεια ο αστυνομικός και ο συνεργάτης του περπάτησαν μέχρι το περιπολικό τους και απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Ευθύς αμέσως η είδηση της δολοφονίας του μαθητή διαδίδεται σε ολόκληρη την Ελλάδα και ένα αυθόρμητο και μαζικό κίνημα διαδηλώσεων ξεσπά στη χώρα, καθώς δεκάδες χιλιάδες άτομα κατακλύζουν τους δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων για να εκδηλώσουν την οργή τους. Σημειώνονται έντονες ταραχές, φωτιές και εμπρησμοί. Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκονται και αμέτρητοι μαθητές που προέβησαν σε συμβολικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, προσφέροντας λουλούδια σε αστυνομικούς και ξαπλώνοντας γυμνοί στα σκαλοπάτια της ΓΑΔΑ, σαν να ήταν πτώματα. «Όλα αυτά τα κάνουμε γιατί το κράτος δολοφονεί τα παιδιά του», εξηγεί, μερικές μέρες αργότερα, ο μεγάλος ξάδελφος του Χ, ο οποίος συμμετέχει στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήριά των φοιτητικών συλλόγων, των μαθητών, της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.

23 Απριλίου 2010

Ανακοίνωση Γιώργου Παπανδρέου από Καστελόριζο, έναρξη της εποχής των μνημονίων

Ηλικία: 7 ετών

 

Ήταν Παρασκευή 23 Απριλίου του 2010, λίγα λεπτά αφότου ο Χ είχε επιστρέψει από το σχολείο, όταν η οικογένειά του μαζεύτηκε στο σαλόνι για να παρακολουθήσει από την τηλεόραση τις αιφνιδιαστικές ειδήσεις. Με φόντο το γραφικό λιμάνι του ακριτικού Καστελόριζου και φορώντας γραβάτα σε έντονο μοβ, ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει την υπαγωγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωζώνης ώστε η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία. Παρατηρώντας το φωτεινό και ευχάριστο σκηνικό και διακρίνοντας λέξεις όπως «στήριξη», «βοήθεια», «έμπνευση», «οξυγόνο» και «απελευθέρωση», ο Χ αδυνατεί να καταλάβει γιατί οι γονείς του παρακολουθούν έντρομοι το συγκεκριμένο διάγγελμα. Δεν έχει ακόμα την παραμικρή ιδέα πως η ομιλία που παρακολούθησε θα σηματοδοτούσε την έναρξη μιας δεκαετίας ασταμάτητων προκλήσεων που θα δοκίμαζε τις οικονομικές, πολιτικές, θεσμικές και κοινωνικές αντοχές της χώρας.

5 Μαΐου 2010

Ο εμπρησμός της τράπεζας Marfin

Ηλικία: 7 ετών

 

«Δεν μπορώ να το πιστέψω, οι άνθρωποι αυτοί κάηκαν ζωντανοί!» θυμάται ο Χ να φωνάζει η μητέρα του αναστατωμένη καθώς άνοιγε διάπλατα την πόρτα του σπιτιού της. Είναι μεσημέρι της 5ης Μαΐου του 2010 και η γυναίκα έχει μόλις επιστρέψει από το κατάστημα εστίασης του οποίου είναι συνιδιοκτήτρια, και βρίσκεται στην οδό Σταδίου, λίγα μέτρα από το υποκατάστημα της τράπεζας Marfin.

Είχαν προηγηθεί τα τρομακτικά επεισόδια που έγιναν στη μαζική πορεία, κατά τη διάρκεια των οποίων μια ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε στην τράπεζα σπάζοντας με μένος τα τζάμια και πετώντας διαδοχικά μία μολότοφ και ένα μπουκάλι γεμάτο βενζίνη. Σύντομα πυκνός καπνός τύλιξε το υποκατάστημα και οι υπάλληλοι στοιβάχτηκαν στον μικρό φωταγωγό ώστε να αναρριχηθούν στη στέγη και να πηδήξουν στο διπλανό κτίριο, την ώρα που από το συγκεντρωμένο πλήθος ακούγονταν εμπρηστικά συνθήματα όπως «κάψτε τους πλούσιους».

Μερικά λεπτά αργότερα η επιχείρηση της Πυροσβεστικής επιβεβαιώνει τα λόγια της μητέρας: νεκροί ανασύρθηκαν η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών (έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών, και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών. Την επόμενη ημέρα ψηφίζεται από τη Βουλή το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης.

2 Αυγούστου 2011

Η εποχή των αλλεπάλληλων μνημονίων και η απόλυση του πατέρα

Ηλικία: 8 ετών

 

Έχει συμπληρωθεί πλέον ένας χρόνος από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, και το μνημόνιο δεν φαίνεται να φέρνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η ύφεση επιδεινώνεται, οι κοινωνικές αναταραχές συνεχίζουν, η πιστωτική ασφυξία συνεχίζεται ακάθεκτη και το δημοσιο-οικονομικό πρόγραμμα εκτροχιάζεται, κάνοντας αδύνατη την επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές. Στην τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος τον Ιούλιο του 2011 γίνεται πλέον εμφανές πως η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάταξη του χρέους με παράταση της προθεσμίας λήξης των ομολόγων Ε.Δ. και πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 71 δισ. ευρώ.

Τον ίδιο μήνα η κυβέρνηση ψηφίζει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο προβλέπει ένα ακόμα βάναυσο κύμα λιτότητας, μεταξύ άλλων μειώνοντας στο ήμισυ τους συμβασιούχους εντός του 2011. Λίγο αργότερα, ο πατέρας του Χ, ο οποίος εργαζόταν με σύμβαση αορίστου χρόνου σε υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού, μαθαίνει πως απολύεται και πως δεν θα επιστρέψει στο γραφείο του μετά τη λήξη των θερινών διακοπών. Η ήδη σκληρή οικονομική πραγματικότητα γίνεται πλέον αβάσταχτη για την οικογένεια του Χ.

18 Σεπτεμβρίου 2013

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής

Ηλικία: 10 ετών

 

Τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013 η αστυνομία δέχεται μια κλήση που προειδοποιούσε πως ένας όχλος με ρόπαλα κατευθυνόταν απειλητικά προς την οδό Παναγή Τσαλδάρη, έξω από καφετέρια του Κερατσινίου. Με το που φτάνουν στο σημείο οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ συναντούν ένα σοκαριστικό θέαμα. Ο αντιφασίστας μουσικός Παύλος Φύσσας κείτεται στη μέση του δρόμου, αιμόφυρτος και ετοιμοθάνατος, φέροντας τρεις μαχαιριές στο στήθος. Προτού αφήσει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο της Νίκαιας ο 34χρονος ράπερ καταφέρνει να αρθρώσει το όνομα του δολοφόνου του: δεν ήταν άλλος από τον χρυσαυγίτη και ταμία της τοπικής οργάνωσης του νεοναζιστικού κόμματος, Γιώργο Ρουπακιά. Το επόμενο πρωί, η οικογένεια του Χ παρακολουθεί έντρομη τις εξελίξεις από το σαλόνι της, ενώ ο μικρός γιος αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν ένας τραγουδιστής, το όνομα του οποίου είχε ακούσει ήδη από τους μεγαλύτερους συμμαθητές του, να είναι νεκρός.

5 Ιουλίου 2015

Το δημοψήφισμα διχάζει, η οικογένεια χωρίζεται

Ηλικία: 12 ετών

 

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 27ης Ιουνίου, με ένα δραματικό διάγγελμα ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γνωστοποιεί την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και κηρύσσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, μεταφέροντας στον ελληνικό λαό την ευθύνη της αποδοχής του σχεδίου συμφωνίας που είχαν καταθέσει οι εταίροι. Αμέσως χιλιάδες άνθρωποι πλημμυρίζουν τους δρόμους της Αθήνας, αναζητώντας πανικόβλητοι βενζινάδικα και ΑΤΜ για να εξασφαλίσουν τα μετρητά και τη βενζίνη τους. Διαδοχικά, όλες οι κυβερνήσεις των ισχυρών κρατών της Ευρώπης προειδοποιούν πως το ουσιαστικό τίμημα του δημοψηφίσματος θα είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Έτσι η Ελλάδα βρίσκεται ξαφνικά στα πρόθυρα μιας κατακλυσμιαίας καταστροφής και μέσα σε ένα μόλις εικοσιτετράωρο η κοινωνία της οχυρώνεται σε δύο αντίπαλα και σχεδόν εμφυλιοπολεμικά στρατόπεδα.

Στο σπίτι του Χ επικρατεί μια πρωτοφανής ένταση. Η μητέρα, προερχόμενη από δεξιά οικογένεια, στηρίζει αδιαπραγμάτευτα την καμπάνια του «ΝΑΙ», ενώ ο πατέρας, παραδοσιακά αριστερών καταβολών, ενστερνίζεται την άποψη του «ΟΧΙ». Οι δυο τους συμμετέχουν τακτικά στις πορείες και στις διαδηλώσεις του στρατοπέδου που υποστηρίζουν και έρχονται σχεδόν καθημερινά σε αντιπαράθεση, μέχρι τις παραμονές του δημοψηφίσματος που ένας ακόμα καβγάς οδηγεί τον πατέρα σε προσωρινή μετακόμιση από το σπίτι.

11 Σεπτεμβρίου 2016

Οι πρώτες έξοδοι με capital controls

Ηλικία: 13 ετών

 

Μία ακόμη σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει και καθώς ο Χ βρίσκεται πια στη Β’ Γυμνασίου, αρχίζει δειλά-δειλά τις πρώτες του απογευματινές εξόδους παρέα με τους συμμαθητές του στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης. Φυσικά, η εξωσχολική του κοινωνικοποίηση ξεκινάει από τις ουρές των ATM της γειτονιάς, καθώς η μητέρα του τού έχει ζητήσει να πηγαίνει κάθε δεύτερη μέρα στην τράπεζα και να τραβάει το ανώτατο ποσό που επέτρεπε το όριο ημερήσιας ανάληψης, δηλαδή 60 ευρώ, ώστε τα μετρητά να μπορούν καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της οικογένειας.

23 Ιουλίου 2018

Η πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι

Ηλικία: 15 ετών

 

Στα μέσα του καλοκαιριού του 2018, δύο γιγάντιες πυρκαγιές ξεσπούν στην Αττική, σε Κινέτα και Νταού Πεντέλης, την ώρα που η οικογένεια του Χ ετοίμαζε τις βαλίτσες της για τις καλοκαιρινές διακοπές. Το δεύτερο μέτωπο επεκτείνεται ανεξέλεγκτα, μέχρι που διασχίζει τους οικισμούς Νέος Βουτζάς και Μάτι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 103 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες ακόμα. Το επόμενο πρωί η οικογένεια παρακολουθεί σαστισμένη τον τραγικό απολογισμό της καταστροφής, που την τοποθετεί στην κορυφή της λίστας των φονικότερων αστικών πυρκαγιών στην ιστορία του νεότερου και σύγχρονου ελληνικού κράτους, και στη δεύτερη θέση παγκοσμίως.

Λίγο αργότερα, ο Χ λαμβάνει στο κινητό του ένα μήνυμα από μια συμμαθήτριά του που βρισκόταν στο εξοχικό της στην περιοχή: «Ευτυχώς γλιτώσαμε, μα το σπίτι μας έγινε στάχτες».

21 Σεπτεμβρίου 2018

Η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Ηλικία: 15 ετών

 

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018 ο Ζακ Κωστόπουλος βρίσκεται παγιδευμένος μέσα σε κοσμηματοπωλείο επί της οδού Γλάδστωνος υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ξυλοκοπείται άγρια από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και έναν παριστάμενο μεσίτη και στη συνέχεια ο αιμόφυρτος άντρας συλλαμβάνεται από τουλάχιστον οκτώ αστυνομικούς που έσπευσαν στον τόπο του αιματηρού συμβάντος. Ο Ζακ εκπνέει κατά τη διακομιδή του με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Παρότι τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης αρχικά πλέκουν ένα αφήγημα περί ληστείας και ενός θανάτου προερχόμενου από χρήση ναρκωτικών ουσιών, ο Χ δικαίως παραμένει επιφυλακτικός. Αναζητώντας εναλλακτικές πηγές ενημέρωσης στο διαδίκτυο, πετυχαίνει ένα βίντεο στο Instagram το οποίο δείχνει δύο άνδρες να επιτίθενται στον Ζακ με κλοτσιές, καθώς εκείνος προσπαθεί να διαφύγει μέσα από τη σπασμένη τζαμαρία, με τους περαστικούς να παρακολουθούν αμέτοχοι το περιστατικό. Ένα ακόμη βίντεο απεικονίζει τον Ζακ να δέχεται κλοτσιές στην πλάτη από τρίτο άτομο την ώρα που του προσφέρονταν οι πρώτες βοήθειες· αντιδρά, αλλά ακινητοποιείται βιαίως από τους αστυνομικούς. Η εξοργιστική εντύπωση που σχηματίζει από τα ντοκουμέντα, πως δηλαδή πρόκειται περί ξεκάθαρης ανθρωποκτονίας, θα επιβεβαιωνόταν και δικαστικά, αλλά αρκετά χρόνια αργότερα.

3 Φεβρουαρίου 2019

Το κίνημα για το περιβάλλον

Ηλικία: 16 ετών

 

«Για να σας δώσουμε ένα μάθημα, χάνουμε τα δικά μας». Αυτές οι λέξεις αναγράφονταν στο πανό που κρατούσε ο Χ στην πρώτη του διαδήλωση στο Σύνταγμα, απαντώντας στο κάλεσμα που έστειλαν μέσω των social media η Αριάδνη και η Μαρία Παπαθεοδώρου. Επηρεασμένες από τις δράσεις της πρωτεργάτριας του κινήματος Fridays For Future, Γκρέτα Τούνμπεργκ, οι δυο αδελφές οργάνωσαν την πρώτη αντίστοιχη μαθητική κινητοποίηση στη χώρα μας, καλώντας τους Έλληνες μαθητές να αφήσουν για λίγο τις σχολικές αίθουσες και να διαδηλώσουν έξω από το Κοινοβούλιο, απαιτώντας περιβαλλοντική δικαιοσύνη από τις κυβερνήσεις, ώστε να αναχαιτιστεί το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Ύστερα από ένα ακόμα πρωτοφανές κύμα καύσωνα στην Ελλάδα, μετά τις απανωτές πυρκαγιές και τις αλλεπάλληλες πλημμύρες και έπειτα από την ομόφωνη άποψη των καθηγητών του σχολείου πως η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή απειλεί την ασφάλεια πλανήτη, ο Χ είναι πλέον πεπεισμένος πως αν η γενιά του δεν απαιτήσει τώρα την αλλαγή, ο κόσμος θα οδεύσει προς την καταστροφή.

12 Σεπτεμβρίου 2020

Έρχεται η πανδημία του Covid, και μαζί ομοβροντία δηλώσεων για τις ευθύνες νέων

Ηλικία: 17 ετών

 

«Κάνω για ακόμα μία φορά έκκληση στη νεολαία που δεν τηρεί τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες, κανόνες υγιεινής, αποστάσεις ασφαλείας) να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στις ευπαθείς ομάδες, στους υπόλοιπους συμπολίτες μας και στη χώρα», προειδοποίησε με αυστηρό ύφος ο υπουργός Υγείας λίγο πριν από το ξεκίνημα της τελευταίας σχολικής χρονιάς του Χ. Ήταν η πρώτη από τις αμέτρητες αναφορές που θα ακολουθούσαν εκείνη την αβάσταχτη, πρώτη πανδημική χρονιά και θα δαιμονοποιούσαν συλλήβδην τους νέους της χώρας, μετατοπίζοντας σε αυτούς το βάρος της ευθύνης για την επιδημιολογική πορεία.

Ήταν ήδη ένα αφόρητο έτος για τον Χ και τους συμμαθητές του που κλήθηκαν να ζήσουν με τη μάσκα και τα αντισηπτικά, να περιορίσουν τα πρώτα τους φλερτ στο Snapchat και στο WhatsApp, να παρακολουθήσουν με απίστευτη δυσκολία τις βαρετές παραδόσεις των δασκάλων τους μέσω δυσλειτουργικών τηλεκλήσεων στο Zoom και να ζήσουν απομονωμένοι από φίλους και συγγενείς, μονίμως περικυκλωμένοι από τζάμια και οθόνες. Όταν όμως στην ήδη υπάρχουσα πρωτοφανή κατάσταση άρχισε να προστίθεται και μια ομοβροντία δηλώσεων κατά των νέων, τη στιγμή μάλιστα που οι πολιτικοί εκπρόσωποι της χώρας δεν είχαν κανένα πρόβλημα να κυκλοφορούν δίχως μάσκα και να γευματίζουν ελεύθερα σε γραφικά νησιά, το συσσωρευμένο άγχος και η πίεση άρχισαν να μετατρέπονται σε βαθιά οργή.

8 Μαρτίου 2021

Το κρεσέντο αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη

Ηλικία: 17 ετών

 

Ήταν μία ακόμα Κυριακή στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, η οποία ήταν γεμάτη οικογένειες, καρότσια και παρέες που έκαναν τη βόλτα τους, τηρώντας παράλληλα τα περιοριστικά μέτρα που είχαν καθοριστεί από την πολιτεία. Έχοντας στείλει πρώτα τον ανάλογο κωδικό μετακίνησης, ο Χ είχε βγει να περπατήσει για να σπάσει τη μονοτονία του ασταμάτητου διαβάσματος για τις Πανελλήνιες, όταν με την άκρη του ματιού του είδε τρεις αστυνομικούς που προσπαθούσαν να κόψουν πρόστιμο σε μια πενταμελή οικογένεια που καθόταν σε ένα γωνιακό παγκάκι. Την ώρα που προσπαθούσαν να εξηγήσουν πως είχαν στείλει τους απαραίτητους κωδικούς, ο κόσμος ξεκίνησε να διαμαρτύρεται για την άδικη αντιμετώπιση. Δίχως δισταγμό, οι αστυνομικοί αντέδρασαν με ωμή βία, ξυλοκοπώντας έναν νεαρό με πτυσσόμενο κλομπ και καλώντας άμεσα ενισχύσεις.

Ο Χ δεν θα ξεχάσει ποτέ τις εφιαλτικές εικόνες που ακολούθησαν, καθώς παραπάνω από πενήντα αστυνομικοί κατέφθασαν στην πλατεία, ξεκινώντας ένα απίθανο και αδικαιολόγητο κρεσέντο βίας και καταστολής. Από τη μια η υπέρμετρη βία και η απρόκλητη τρομοκρατία των αστυνομικών οργάνων, από την άλλη τα εξωφρενικά ψέματα που διακίνησε η ΕΛ.ΑΣ., υποστηρίζοντας πως αντέδρασε σε επιθέσεις ταραχοποιών στοιχείων με μπουκάλια (για να διαψευστεί αμέσως από δεκάδες κατοίκους της περιοχής), η Κυριακή της 8ης Μαρτίου του 2021 ήταν ένα βαθύ πλήγμα στην ήδη κλονισμένη εμπιστοσύνη του Χ στο κράτος δικαίου και τους θεσμούς της πολιτείας.

12 Ιουνίου 2022

Πόλεμος, ακρίβεια, ενοίκια στα ύψη και μισθοί στα τάρταρα

Ηλικία: 18 ετών

 

Το πρώτο έτος του Χ ως ενήλικα δεν θύμιζε σε πολλά τη μετά το σχολείο πραγματικότητα όπως την είχε οραματιστεί. Μπορεί να είχε καταφέρει να περάσει από τους πρώτους στη Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, ωστόσο ήταν τέτοια η έλλειψη προσιτών διαμερισμάτων ‒αποτέλεσμα της ακρίβειας και της διαρκούς παράτασης της τουριστικής σεζόν‒ που αναγκάστηκε να αναβάλει τη μετακόμισή του στα Χανιά για ένα ολόκληρο εξάμηνο, ώστε να μαζέψει το απαραίτητο ποσό. Η προσωρινή δουλειά του σε καφετέρια της Νέας Σμύρνης, δυστυχώς, μάλλον δεν θα τον βοηθούσε. Ο μισθός του μετά βίας αρκούσε για να καλύψει το μελλοντικό του ενοίκιο και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το πρώτο εξάμηνο στη σχολή έμελλε να συμπέσει με τη βίαιη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που δεν θα αργούσε να συμβάλει καθοριστικά στο ευρύτερο φαινόμενο του υπερπληθωρισμού, στέλνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου σε πρωτοφανή ύψη. Έπειτα από ένα ανυπόφορο καλοκαίρι, κατά το οποίο εργάστηκε σκληρά σε δομές εστίασης στην Πάρο, κάνοντας αμέτρητες υπερωρίες που τελικά ο εργοδότης δεν του πλήρωσε ποτέ, ο Χ ξεκινά να αναρωτιέται αν η μόνη λύση για να ξεφύγει από το καθεστώς της μόνιμης κρίσης και εκμετάλλευσης είναι η μετανάστευση στο εξωτερικό.

1 Μαρτίου 2023

Σύγκρουση στο σιδηροδρομικό δίκτυο, συμφοιτητής τραυματίζεται

Ηλικία: 19 ετών

 

Η σοκαριστική είδηση που ξεκινά να μεταδίδεται τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου του 2023 συγκλονίζει τη χώρα. O επιβατικός συρμός Intercity 62 που μετέφερε περισσότερους από 350 επιβάτες και εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη συγκρούεται με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503, αφού πρώτα τα δύο τρένα είχαν κινηθεί για πολλά λεπτά στην ίδια γραμμή, σε αντίθετες κατευθύνσεις, με την επιτήρησή τους να είναι ευθύνη ενός μονάχα ανθρώπου. Η σύγκρουση, η ανάφλεξη και ο εκτροχιασμός των συρμών επιφέρει τον θάνατο τουλάχιστον 57 ανθρώπων, προκαλώντας το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους βρίσκονται και δεκάδες νέοι άνθρωποι, καθώς το τρένο μετέφερε σε μεγάλο ποσοστό φοιτητές που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Ανάμεσα στους επιβάτες τυχαίνει να βρίσκεται και ένας παλιός συμμαθητής του Χ, που ευτυχώς, σχεδόν από θαύμα, κατάφερε να επιβιώσει με ελάχιστους τραυματισμούς. Μέσω της ανάρτησής του στο TikTok, ο Χ μαθαίνει για το χάος που επικρατούσε στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, την περίφημη ατάκα «πάμε και όπου μας βγάλει» και την απίθανη κρατική υποκρισία του αρχικού κυβερνητικού αφηγήματος που αποδίδει την ευθύνη για το τραγικό δυστύχημα αποκλειστικά στον σταθμάρχη και όχι στην παντελή έλλειψη σύγχρονων υποδομών και δικλίδων ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Καθώς στα social media συναντά δεκάδες εκκλήσεις για μαζικές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες και ετοιμάζεται να κατέβει και ο ίδιος στις διαδηλώσεις, θυμάται ξαφνικά τη φράση που είχε πει κάποτε ο ξάδελφός του: «Όλα αυτά τα κάνουμε γιατί το κράτος δολοφονεί τα παιδιά του».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon