Ταξιδιωτική οδηγία των Βρετανών για τις μέδουσες στην Ελλάδα

Ταξιδιωτική οδηγία των Βρετανών για τις μέδουσες στην Ελλάδα Facebook Twitter
4

Ταξιδιωτική οδηγία για τις μέδουσες στην Ελλάδα εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, προειδοποιώντας για την αύξηση του πληθυσμού τους και καλώντας τους πολίτες να λάβουν σοβαρά υπ’ όψη τις οδηγίες. Αντίστοιχη οδηγία είχε εκδοθεί για τις μεσογειακές ακτές της Γαλλίας και για την Ιταλία.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εξωτερικών δήλωσε στο BBC News:

«Έχουμε ειδοποιηθεί για μεγάλο αριθμό  μεδουσών στη Μεσόγειο αυτό το καλοκαίρι, ειδικά σε μια σειρά από βασικούς προορισμούς διακοπών για τους τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου. Για αυτό έχουμε εκδώσει και μια σειρά οδηγιών για μεσογειακές χώρες.

Πάντως, όπως σημειώνει το BBC, ο Stefano Piraino - συντονιστής του έργου του μεσογειακού προγράμματος JellyRisk - λέει ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν υπερβολικά οι τουρίστες.


"Φυσικά, όπως σε οποιαδήποτε άλλο ωκεανό ή θάλασσα στον κόσμο, μπορεί να υπάρχουν κάποια προβλήματα», είπε, συμπληρώνοντας ότι «στην περιοχή της Μεσογείου είμαστε τυχεροί καθώς δεν υπάρχουν θανατηφόρες μέδουσες».


Ο καθηγητής Piraino, θαλάσσιος βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Salento στη νότια Ιταλία, δήλωσε ότι το πρόγραμμα JellyRisk συστάθηκε επειδή υπήρχε αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις του πληθυσμού των μεδουσών στις ανθρώπινες δραστηριότητες στην  περιοχή, όπως είναι η αλιεία, καθώς και ο τουρισμός.

Το πρόγραμμα ζητά από τουρίστες, ψαράδες, ναυτικούς και γενικώς όλους όσοι βρίσκονται στη θάλασσα να στέλνουν αναφορές μέσω smart phones  για ύπαρξη μεδουσών στην περιοχή τους. Παράλληλα, από το πρόγραμμα στέλνονται πληροφορίες και προς αυτούς για τον πληθυσμό των μεδουσών στην περιοχή τους.

Η ομάδα θα εγκαταστήσει επίσης ειδικά δίχτυα κατά των μεδουσών σε μια σειρά από δημοφιλείς παραλίες, προκειμένου να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά τους.

Ο καθηγητής Piraino είπε ότι είναιδύσκολο να εντοπίσουμε μία και μοναδική αιτία για την αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών.

"Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών αιτιών. Και αυτές οι αιτίες μπορεί να είναι διαφορετικές  από τόπο σε τόπο», είπε.


"Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει μια αυξημένη αφθονία, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας. "Αυτό σε συνδυασμό με άλλα πράγματα, όπως το γεγονός ότι αλλάζουμε το παράκτιο θαλάσσιο περιβάλλον, με τεχνητούς υφάλους π.χ. θεωρούνται κάποιες από τις; αιτίες", τόνισε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στην αύξηση του αριθμού των μεδουσών συμβάλει και η υπεραλίευση.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο ιστορικός δήμαρχος Τρικκαίων, Κωνσταντίνος Παπαστεργίου

Ελλάδα / Πέθανε ο ιστορικός δήμαρχος Τρικκαίων, Κωνσταντίνος Παπαστεργίου

Ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου είχε εκφράσει σε πρόσφατες αναρτήσεις του τη βαθιά αγάπη και τον σεβασμό του προς τον πατέρα του, μοιραζόμενος τις δυσκολίες της υγείας που αντιμετώπιζε
LIFO NEWSROOM