Σε τρία χρόνια το ταξίδι Αθήνα - Θεσσαλονίκη θα διαρκεί 3,5 ώρες

Σε τρία χρόνια το ταξίδι Αθήνα - Θεσσαλονίκη θα διαρκεί 3,5 ώρες Facebook Twitter
7

Τα ταξίδι από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη θα διαρκεί 3,5 ώρες σε λιγότερο από τρία χρόνια. Η νέα σύμβαση που υπεγράφη την Τρίτη για τη νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων στο τμήμα Τιθορέα-Δομοκός κλείνει την  «τρύπα» στο δίκτυο του άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη.

Το συγκεκριμένο έργο, όπως διαβάζουμε στα Νέα, αποτελεί τμήμα της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων του άξονα ΠΑΘΕΠ (Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη-Προμαχώνας) και υλοποιείται στο νομό Φθιώτιδας μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών Τιθορέας και Δομοκού. Η νέα χάραξη, μήκους 120 χλμ, έχει σχεδιασθεί για ταχύτητες 160-200 χλμ/ώρα και αντικαθιστά το ορεινό τμήμα της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής.

Στο πρώτο τμήμα μεταξύ Τιθορέας και Λιανοκλαδίου περιλαμβάνεται η δίδυμη σήραγγα Καλλιδρόμου μήκους 9,036 χλμ, ενώ το δεύτερο τμήμα, μεταξύ Λιανοκλαδίου και Δομοκού, διασχίζει το όρος Όθρυς με δίδυμη σήραγγα μήκους 6,38 χλμ.

Ανάδοχος για την κατασκευή του έργου είναι η Κοινοπραξία «Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.–J&P –ΑΒΑΞ Α.Ε.-ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» με συμβατικό οικονομικό αντικείμενο ύψους 374.242.810,48 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας», στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. περιόδου 2007-2013. Η ολοκλήρωση των εργασιών για το πρώτο τμήμα, Τιθορέα-Λιανοκλάδι προβλέπεται να γίνει σε 24 μήνες, ενώ το σύνολο του έργου θα είναι έτοιμο σε 32 μήνες, οπότε και η διάρκεια του ταξιδιού Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα μειωθεί στις 3,5 ώρες.

Σε τρία χρόνια το ταξίδι Αθήνα - Θεσσαλονίκη θα διαρκεί 3,5 ώρες Facebook Twitter
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM