Για όλους και για όλα μίλησε ο Γιάννης Μπουτάρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό “Εξώστης” που κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη.
«Δεν μπορώ να μας χαρακτηρίσω Ευρωπαίους. Είμαστε κομπλεξικοί με την πρωτεύουσα και χωριάτες σε σχέση με την πόλη μας”, λέει μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μπουτάρης που αναφέρεται και στην κριτική της αντιπολίτευσης αλλά και στο έργο του και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
Λέει μεταξύ άλλων:
Για τους δημότες:
«Δεν μπορώ να μας χαρακτηρίσω Ευρωπαίους. Είμαστε κομπλεξικοί με την πρωτεύουσα και χωριάτες σε σχέση με την πόλη μας. Η αποθέωση της Θεσσαλονίκης θα είναι να έχει ο κόσμος αρνιά στα μπαλκόνια του. Το τραγικό χαρακτηριστικό αυτής της πόλης είναι η εσωτερική μετανάστευση, που από το 1960 και μετά έφερε μη αστικές οικογένειες, οι οποίες, όχι μόνο δεν αφομοιώθηκαν σ’ αυτήν, αλλά και μετά από τόσες δεκαετίες δεν κατάφεραν να εξισωθούν με τη νοοτροπία του σύγχρονου αστικού τρόπου ζωής. Βέβαια, δεν βοήθησε καθόλου σ’ αυτό και η επαρχιώτικη νοοτροπία που είχε η προηγούμενη διοίκηση με τη συστηματική αντιπαράθεση με την πρωτεύουσα, με την γκρίνια, κτλ».
Για την κριτική για τον στολισμό της πόλης:
«Ακόμα και σήμερα, με τα χιλιάδες προβλήματα και αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, υπάρχει κόσμος που μου χρεώνει την έλλειψη στολισμού της πόλης. Ο Δήμος δεν έχει χρήματα, και θεωρώ τραγική πρόκληση, όταν δεν μπορούμε να συντηρήσουμε τα συσσίτια, να ασχοληθώ με στολισμούς, λαμπάκια και έλατα — και απορώ πώς εξακολουθούν και υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν να αποζητούν τα πανηγύρια. Αναγνωρίζουμε φυσικά ότι ο στολισμός της πόλης στηρίζει την εορταστική αγοραστική κίνηση, αλλά θα μπορούσαν οι πολίτες να συνεισφέρουν, στολίζοντας ο καθένας σχεδόν ανέξοδα τον χώρο μπροστά στο μαγαζί του ή το μπαλκόνι του και συμμετέχοντας έτσι ενεργά σ’ όλη την ιστορία του εορτασμού».
Για τη ΔΕΘ και τον “τουρκόφιλο” Μπουτάρη
«Ο Δήμος δεν έχει τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει την εχθρική στάση του κράτους απέναντι στη βιομηχανία και τη γενικευμένη έλλειψη στρατηγικής. Βλέπουμε και τη σταδιακή κατάρρευση της Διεθνούς Εκθεσης. Μόνο κάτι ταλαίπωροι πάνε πλέον για μαζέψουν φυλλάδια. Είμαστε σε συζητήσεις για πλήρη αναδιάρθρωση της Έκθεσης. Για μένα ο κυριότερος τρόπος να φέρουμε χρήματα στην πόλη, και μετά να μπορούμε να μιλήσουμε και για ευμάρεια, είναι ο τουρισμός. Να αναπτύξουμε, για παράδειγμα, τον θρησκευτικό και τον φυσιολατρικό τουρισμό. Όπως πάνε στην Τήνο, έτσι θα πρέπει να έρχονται κι εδώ. Επιβάλλεται να αξιοποιήσουμε τον Όλυμπο, που τον έχουμε απέναντί μας και τον γνωρίζει όλος ο κόσμος. Επίσης κάνουμε πολύ σημαντικές επαφές με τις αδελφοποιημένες με εμάς πόλεις σε όλο τον κόσμο. Θεωρώ μεγάλη επιτυχία που φέραμε εδώ Τούρκους και Εβραίους που διαθέτουν χρήμα. Σας πληροφορώ πως δουλέψαμε πάρα πολύ για να προσελκύσουμε όλους αυτούς τους τουρίστες που επισκέφτηκαν τα τελευταία δύο χρόνια την Θεσσαλονίκη, με μηδαμινά κόστη στην ουσία, αλλά με πάρα πολλή προσωπική έκθεση και κούραση. Και φυσικά με τη δημιουργία αντιπάθειας προς το πρόσωπό μου από πολλούς συμπολίτες μου, αντιπάθειας προς τον δήθεν "τουρκόφιλο Μπουτάρη"».
Για το κυκλοφοριακό στη Θεσσαλονίκη:
«Η δική μου πρόταση για το κυκλοφοριακό είναι να εφαρμόσουμε τα μονά-ζυγά. Είναι μια σκέψη που θα ήθελα να δοκιμάσουμε, έστω και για 15 μόνο μέρες. Είμαι βέβαιος πως θα έχει θετικά αποτελέσματα σε μια πόλη με τη δομή της Θεσσαλονίκης. Είναι επιτακτική ανάγκη οι κάτοικοι της πόλης να μάθουν να χρησιμοποιούν τα λεωφορεία, τα ποδήλατά τους, τα πόδια τους. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε…».
Για τις δημοτικές εκλογές:
«Είμαι της λογικής ότι οι αντιδήμαρχοι δεν πρέπει να είναι σ’ αυτή τη θέση παραπάνω από μια θητεία, κι ο δήμαρχος όχι παραπάνω από δύο. Στο σχήμα θα είναι άνθρωποι ανεξάρτητου πολιτικού χώρου που συμφωνούν με το πρόγραμμά μας κι έχουν διάθεση για δουλειά. Όλοι οι συνεργάτες μου έχουν δώσει σαφή δείγματα γραφής, και ξέρω από τώρα ποια άτομα δεν θα ήθελα στο ψηφοδέλτιο. Τους στηρίζω φυσικά όλους, και δίνω χώρο για να αποδώσουν, αλλά είμαι και άνθρωπος που θέτω όρια».
σχόλια