Διαγραφή για 180.000 αιώνιους φοιτητές

Διαγραφή για 180.000 αιώνιους φοιτητές Facebook Twitter
53

Προειδοποίηση προς τους αιώνιους φοιτητές απευθύνει το υπουργείο Παιδείας, καλώντας όσους έχουν εισαχθεί σε σχολές πριν το 2006, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ως τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το Έθνος, από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, οφείλουν να τους διαγράψουν από τα μητρώα τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, κοντά στα 180.000 άτομα θα απολέσουν οριστικά τη φοιτητική τους ιδιότητα, αφού ο νέος νόμος προβλέπει ότι όσοι είχαν εισαχθεί στα ΑΕΙ πριν από το 2006 και δεν πέρασαν τις εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα θα πρέπει τώρα να πάνε στα... σπίτια τους.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τους περίπου 180.000 που... εμπίπτουν στην κατηγορία της διαγραφής, βάσει της διάταξης του νόμου-πλαισίου που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, περίπου 70.000 υπολογίζεται ότι αφορούν σπουδαστές των ΤΕΙ.

Ηδη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοικήσεων έχουν αυξηθεί οι φοιτητές στα αμφιθέατρα που παρακολουθούν μαθήματα αλλά και αυτοί που παίρνουν πτυχίο, γεγονός που όπως λένε οι πρυτάνεις είναι εμφανές στις τελετές ορκωμοσίας.

Στοιχεία από τα πανεπιστήμια όλης της χώρας δείχνουν ότι οι τέσσερις στους δέκα φοιτητές καθυστερούν σημαντικά ή έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους, ενώ μόλις ο ένας στους δέκα καταφέρνει να αποκτήσει εγκαίρως το πτυχίο του.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όσοι φοιτητές εισάγονται από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και μετά θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα:

 

- για 12 εξάμηνα αν πρόκειται για σχολές με διάρκεια σπουδών τα 4 έτη.

- για 4 εξάμηνα αν η σχολή τους έχει διάρκεια σπουδών τα 10 εξάμηνα όπως συμβαίνει με τη γεωπονία και πολυτεχνικά τμήματα.

- για τμήματα με μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών, όπως η Ιατρική, το μέγιστο χρονικό διάστημα για τη διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας είναι τα 16 εξάμηνα.

53

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνηση στους δρόμους: Έπεσαν χώματα στον Κηφισό στη Ν. Φιλαδέλφεια - Ουρά χιλιομέτρων προς Λαμία

Ελλάδα / Κίνηση στους δρόμους: Έπεσαν χώματα στον Κηφισό στη Ν. Φιλαδέλφεια - Ουρά χιλιομέτρων προς Λαμία

Χώματα που έπεσαν στο οδόστρωμα στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας, στο ρεύμα προς Λαμία, έχουν προκαλέσει κίνηση χιλιομέτρων, δυσχεραίνοντας την ήδη επιβαρυμένη κυκλοφορία
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
- για 4 εξάμηνα αν η σχολή τους έχει διάρκεια σπουδών τα 10 εξάμηνα όπως συμβαίνει με τη γεωπονία και πολυτεχνικά τμήματα.....μάλλον για 14 και όχι 4!
Από τη μία θα πω ότι καιρός ήταν από την άλλη όμως καλό θα ήταν να εξεταστεί ποιος είναι ενεργός και ποιος ανενεργός φοιτητής γιατί αν κάποιος δυσκολεύεται να περάσει κάποια μαθήματα αλλά το προσπαθεί θα ήταν άδικο να διαγραφεί.
Αν το προσπαθει και δεν τα καταφερνει δε νομιζεις οτι θα ταν καλυτερο να ασχοληθει με κατι αλλο ωστε να μην επιβαρυνει το συστημα αλλα να μην χανει ασκοπα και ο ιδιος το χρονο του; Δυο εξτρα χρονια ειναι εξι εξεταστικες περιθωριο. Αρκετο θεωρω. Εκεινο που θα πρεπε να προσεξουν πλεον ειναι τους κομπλεξικους καθηγητες που κοβουν σωρηδον φοιτητες για να δειξουν ποσο σπουδαιοι ειναι.
Φαντάζομαι ότι δεν λαμβάνετε υπόψη σας εκείνους που δεν τους τα "ακουμπάει" κανείς για να σπουδάσουν, αλλά δουλεύουν παράλληλα, εκείνους που μπορεί για χίλιους δυο λόγους να ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ να διακόψουν, όπως επίσης και εκείνους που καλώς ή κακώς χρειάστηκαν παραπάνω χρόνο και τον πήραν (όταν μάλιστα κατά την εισαγωγή και το μεγαλύτερο μέρος της φοίτησής τους γνώριζαν ότι μπορούν). Μάλλον τα πράγματα κατά τις σπουδές σας ήταν εύκολα, γιατί αλλιώς θα είχατε υπόψη σας ότι 6 εξεταστικές (αν επιτρέπεται από τη σχολή να δώσεις μαθήματα ανεξαρτήτως εξαμήνου στο οποίο ανήκουν, γιατί τότε δεν είναι 6, είναι 4) δεν είναι τόσες πολλές.... Ένας κομπλεξικός καθηγητής (και δυστυχώς είναι περισσότεροι) μπορεί να σε ταλαιπωρήσει για πολύ περισσότερες από 6...
Τα εκανα εγω ευκολα αγαπητε μου διαβαζοντας οπως εκαναν κι αλλοι τοσοι που ηταν συνεπεις στις υποχρεωσεις τους. Στην τελικη οι σπουδες ειναι προθαλαμος της αγορας εργασιας κι ειναι αδικο να τερματιζουν ολοι με τα ιδια προσοντα σε διαφορετικους χρονους. Γι αυτους που εργαζονται, στην Αγγλια υπηρχε και η δυνατοτητα των part time σπουδων οπου κι εκει ομως υπηρχε συγκεκριμμενος χρονος. Πληθως συμφοιτητων βεβαια τελειωσε σε full time χρονο εργαζομενο παραλληλα. Για τους κομπλεξικους καθηγητες το εθιξα πρωτος νομιζω. Και μεταξυ μας, 4 εξτρα εξεταστικες για ενα μαθημα υπο φυσιολογικες συνθηκες ειναι εξωφρενικα πολλες ευκαιριες. Δεν ειναι πολλες ευκαιριες ομως αν κουβαλας 30 μαθηματα, πραγμα που δε θα επρεπε να ειχε επιτραπει at first place. Νομιζω παντως οτι εδω στη lifo ενιοτε διατυπωνονται διαφορετικες αποψεις απλα σε δουλεια να βρισκομαστε. Μιλαμε για 180.000 αιωνιους φοιτητες, ελεος. Ας μας κανουν τη χαρη.
Deli μη συγκρίνεις Ελλαδα με Αγγλία. Κι εγω στην Αγγλία σπουδασα και τελείωσα τις σπουδές μου στην ώρα τους, αλλά δεν υπάρχουν εκεί τόσοι κομπλεξαρισμένοι καθηγητές οσο υπάρχουν στην Ελλάδα.
Συμφωνώ. Επίσης στα ΤΕΙ αν μείνεις πίσω σε κάθε επόμενο εξάμηνο μπορείς να πάρεις μόνο ένα επιπλέον μάθημα από αυτά που χρωστάς. Υπάρχει περιορισμός στις διδακτικές μονάδες μαθημάτων που μπορείς να δηλώσεις ανά εξάμηνο. Ακόμα και αν θέλεις να δώσεις όλα τα μαθήματα που χρωστάς σε μία εξεταστική είναι αδύνατο.
Εχμ... Μήπως στην 2η παυλίτσα, εννοείτε 14 εξάμηνα "αν η σχολή έχει διάρκεια σπουδών τα 10 εξάμηνα όπως συμβαίνει με την γεωπονία και πολυτεχνικά τμήματα"; Ειδάλως μου φαίνεται λίγο άδικο...