Το οκτάωρο στην εργασία δεν έχει αλλάξει πολύ από τότε που ο Henry Ford πειραματίστηκε στην Αμερική με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιό του.
Μήπως όμως ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε τις (πολλές) ώρες που περνάμε στο γραφείο; Στη Σουηδία, οι έξι ώρες εργασίας γίνονται πλέον κανόνας.
«Νομίζω ότι το οκτάωρο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο θα νόμιζε κανείς» λέει ο Linus Feldt, Διευθύνων Σύμβουλος της Filimundus με έδρα τη Στοκχόλμη. «Το να παραμείνει ένας εργαζόμενος εστιασμένος σε ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ για οκτώ ώρες, είναι μια τεράστια πρόκληση. Για να είναι το ωράριο αυτό πιο υποφερτό οι εργαζόμενοι, κάνουμε παράλληλα και άλλα πράγματα όπως και αρκετά διαλείμματα. Την ίδια στιγμή, δυσκολευόμαστε όλο και περισσότερο να διαχειριστούμε την προσωπική μας ζωή έξω από τη δουλειά. Θέλουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές μας, θέλουμε να μαθαίνουμε νέα πράγματα ή να γυμναζόμαστε περισσότερο. Ήθελα να δω αν θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος τρόπος ώστε να συνδυάσουμε αυτά τα πράγματα».
Η Filimundus τον περασμένο χρόνο μείωσε το οκτάωρο σε εξάωρο και όπως λέει η αλλαγή δεν έκανε μεγάλη διαφορά στο πώς λειτουργούν οι άνθρωποι. Η ηγετική ομάδα ζήτησε από τους υπαλλήλους να μείνουν μακριά από τα social media και τους προσωπικούς περισπασμούς, αλλά και να σταματήσουν τις τυπικές εβδομαδιαίες συναντήσεις.
«Η εντύπωσή μου είναι ότι τώρα είναι πιο εύκολο να επικεντρωθούν και να είναι απερίσπαστοι στο έργο που πρέπει να γίνει, να έχουν τη δύναμη να το κάνουν, αλλά και να συνεχίζουν να έχουν ενέργεια φεύγοντας από το γραφείο» λέει ο Feldt.
Δεν είναι όμως μόνο η Filimundus που μείωσε το ωράριο. Τα κεντρικά της Toyota στο Γκέτεμποργκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, έκαναν την αλλαγή αυτή πριν από 13 χρόνια, με την εταιρεία να αναφέρει πιο ευτυχισμένο προσωπικό και αύξηση των κερδών σε αυτό το διάστημα.
Η Brath, μια τεχνολογική start up, έκανε την ίδια κίνηση πριν από τρία χρόνια. Για την εταιρεία αυτή ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα είναι ότι προσλαμβάνει και διατηρεί στις θέσεις τους πιο εύκολα τους εργαζομένους.
Και στον δημόσιο τομέα όμως, σε ένα πρόσφατο πείραμα, νοσοκόμες σε οίκο ευγηρίας ξεκίνησαν να εργάζονται έξι ώρες για την ίδια αμοιβή. Οι δαπάνες αντισταθμίστηκαν από την καλύτερη περίθαλψη των ασθενών, επειδή οι νοσηλευτές στο οκτάωρο ήταν εξαντλημένοι.
Στη Filimundus, δεν υπήρξε καμία αρνητική επίπτωση στην αλλαγή με την εταιρεία να λαμβάνει το ίδιο ποσοστό παραγωγικότητας από τους εργαζόμενους κάθε ημέρα.
«Σίγουρα, υπήρξαν φορές που χρειαστήκαμε έναν υπάλληλο ο οποίος δεν ήταν διαθέσιμος, επειδή είχε φύγει από το γραφείο. Αυτό όμως θα μπορούσε να συμβεί ακόμη κι αν κάποιος δούλευε οκτάωρο» λέει ο Feldt. «Μερικοί άνθρωποι θα υποστήριζαν ότι πρόκειται για ένα δαπανηρό μέτρο για την εταιρεία, αλλά αυτό βασίζεται στη συμβατική αντίληψη ότι οι άνθρωποι είναι αποτελεσματικοί 100% και τις οκτώ ώρες».
«Πιστεύω ότι σήμερα εκτιμούμε τον χρόνο περισσότερο από τα χρήματα» συνεχίζει ο Feldt. «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα επιλέγουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο από ότι έναν πιο υψηλό μισθό. Η μετάβαση από μια εργάσιμη ημέρα οκτώ ωρών σε έξι, μας βοήθησε να διαδώσουμε το μήνυμα ότι έχουμε επενδύσει στο προσωπικό μας. Πιστεύουμε ότι το ευτυχισμένο προσωπικό είναι η απόλυτη προτεραιότητα για μια επιτυχημένη επιχείρηση. Αν το προσωπικό σας είναι ευτυχισμένο, η εταιρεία σας είναι ευτυχισμένη».