Ο Αλέξης κάνει τους νεκρούς όμορφους

Ο Αλέξης κάνει τους νεκρούς όμορφους Facebook Twitter
«Πολλοί όταν έρχεται η ώρα να αποχαιρετίσουν τους δικούς τους ανθρώπους τότε καταλαβαίνουν ότι τους έχουν χάσει για πάντα και όσο ζούσαν δεν τους φρόντισαν αρκετά και πιστεύουν ότι με μια διόρθωση, έναν καλλωπισμό έστω την τελευταία στιγμή θα κάνουν γ αυτόν όσα δεν μπόρεσαν όσο ζούσε» Φωτο: Γιώργος Στριφτάρης
8

 

Ο Αλέξης είναι ένας νέος που από τα 19 του, δουλεύοντας στο μεγαλύτερο γραφείο κηδειών της Ελλάδος, καλλωπίζει και φροντίζει με σεβασμό τους ανθρώπους πριν πάνε στην τελευταία τους κατοικία.

 

— Αλέξη πώς βρέθηκες να κάνεις αυτήν την δουλειά;

Τελείωσα το Λύκειο και είχα ανάγκη από δουλειά. Δεν είχα κάτι συγκεκριμένο το οποίο να ήθελα να κάνω. Ξεκίνησα να δουλεύω στην αίθουσα δεξιώσεων του κοιμητηρίου της Θέρμης ως σερβιτόρος. Εκεί γνώρισα ιδιοκτήτες που είχαν γραφεία κηδειών και κάποια στιγμή μου έγινε η πρόταση να δουλέψω γι' αυτούς - και δέχτηκα.

— Θέλει κάποια εκπαίδευση για να ξεκινήσεις να ασχολείσαι με τον καλλωπισμό νεκρών;

Πήγα αρχικά, είδα πώς είναι η δουλειά, πώς είναι τα πράγματα και το περιβάλλον. Έκανα κάποια σεμινάρια με εξειδικευμένους επαγγελματίες στο είδος στα οποία έπρεπε να μάθω τα υλικά, τον τρόπο χρήσης, τις ποσότητες που χρησιμοποιούμε στο μακιγιάζ. Υπάρχει δηλαδή διαφορά στο πως θα βάψεις τον νεκρό από το πώς θα το κάνεις σε κάποιον ζωντανό. Άλλη ποσότητα για παράδειγμα θέλει ο ζωντανός κι άλλη ο νεκρός. Ο  ζωντανός οργανισμός μπορεί να απορροφήσει κάποια ποσότητα τον υλικών, στον νεκρό κλείνουν οι πόροι, δεν είναι οι λειτουργίες του δέρματος  οι ίδιες, μπορεί σε μια ώρα να καταστραφεί το αποτέλεσμα πρέπει να ξέρεις πού πρέπει να βάλεις και ποιο υλικό. Να γνωρίζεις κάθε σημείο του προσώπου τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις του.

— Η πρώτη φορά που πήγες για να ξεκινήσεις να δουλεύεις πως ήταν;

Περίεργα, ένιωσα αρχικά μια κρυάδα, όμως δεν είχα φόβο, δεν έκανα αρνητικές σκέψεις. Μου δείξανε στην αρχή μερικά πράγματα και μετά ήρθε απλά η ώρα που έπρεπε να προσπαθήσω να τα κάνω και μόνος μου.

Ο Αλέξης κάνει τους νεκρούς όμορφους Facebook Twitter
Πέρα από τεχνογνωσία που σε μεγάλο βαθμό της αποκτάς με την εμπειρία χρειάζεται να έχεις δύναμη και αντοχές να το κάνεις... Φωτο: Γιώργος Στριφτάρης

— Τι χρειάζεται ένας καλός επαγγελματίας στην δουλειά σου;

Πέρα από τεχνογνωσία που σε μεγάλο βαθμό της αποκτάς με την εμπειρία χρειάζεται να έχεις δύναμη και αντοχές να το κάνεις.

— Εσύ δουλεύεις για τον Μπαμπούλα γνωστό και για τις ανατρεπτικές του ιδέες. Ποιες είναι οι υπηρεσίες που παρέχετε;

Παραλαμβάνουμε τη σορό, την πάμε στο χώρο μας και ξεκινάει η διαδικασία της ετοιμασίας. Το πιο συνηθισμένο είναι η απλή διαδικασία, ο στολισμός, η προετοιμασία δηλαδή για την επόμενη μέρα για την νεκρώσιμη ακολουθία. Όταν έρθει ο νεκρός τον πλένουμε και από εκεί και πέρα ανάλογα ποιες είναι οι ανάγκες ή οι απαιτήσεις των συγγενών έχουμε: μακιγιάζ, λούσιμο μαλλιών , πιστολάκι, βάψιμο μαλλιών, μπότοξ, βάψιμο νυχιών, αποτρίχωση. Επίσης όταν δεν μπορεί κάποιος να κηδευτεί άμεσα είτε γιατί περιμένουν κάποιον συγγενή του από μακριά είτε γιατί πρέπει η σορός να ταξιδέψει σε άλλη χώρα παρέχουμε την μερική ή ολική ταρίχευση. Η μερική είναι διάρκειας 4-5 ημερών και η ολική ενός  μήνα. Αυτό έχει να κάνει με το πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι να ενταφιαστεί η σορός. Συνήθως όταν είναι να ταξιδέψει η σορός κάνουμε ολική ταρίχευση για να κρατήσει παραπάνω ημέρες.

Θα ήταν μάλλον λίγο περίεργο να βάψω κάποιον ζωντανό διότι ο ζωντανός άνθρωπος μπορεί να αντιδράσει, μπορεί να μιλήσει την ώρα του καλλωπισμού και εγώ δεν έχω δουλέψει κάτω από τέτοιες συνθήκες.

— Πώς γίνεται η ταρίχευση;

Η μερική είναι ενέσιμή η ολική γίνεται με αφαίρεση αίματος και ενδοφλέβια χρήση φορμόλης. Βγαίνει το αίμα που είναι αυτό που συντηρεί όλο τον οργανισμό και στην θέση του μπαίνει το φάρμακο που τα κάνει όλα στάσιμα για να μην υπάρχουν αλλοιώσεις. Η απλή διαδικασία παίρνει περίπου μία ώρα.

— Τα υλικά που χρησιμοποιείς είναι τα ίδια που θα έβαζες και σε έναν ζωντανό;

Τα υλικά του μακιγιάζ κραγιόν σκιές κτλ είναι τα ίδια, υπάρχουν όμως και τα ειδικά εξειδικευμένα υλικά που χρησιμοποιούμε μόνο εμείς.

 

— Γιατί επιλέγουν οι συγγενείς να παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές στους νεκρούς τους;

Συνήθως για να είναι πιο εύκολη η παρουσίαση τους, όπως σε περιπτώσεις που το πρόσωπο μπορεί να είναι παραμορφωμένο και εκεί είναι και η πιο δύσκολη δουλειά όπου πρέπει να επέμβουμε με ειδικά υλικά τέτοια ώστε να επαναφέρουμε την παρουσία του ανθρώπου όπως ήταν πριν. Συνήθως αυτό συμβαίνει μετά από ατυχήματα ή αρρώστιες που αλλοιώνουν το δέρμα, το χρώμα του προσώπου. Υπάρχουν μορφές καρκίνου που φτάνει η αλλοίωση μέχρι το πρόσωπο, υπάρχουν τροχαία που οι άνθρωποι πρέπει…. μέχρι και να τους ράψεις.

— Εντάξει όλα αυτά, αλλά το Bottox γιατί να το ζητήσει κάποιος;

Γιατί θέλει να δει τον άνθρωπο του για τελευταία φορά όπως τον γνώριζε χωρίς ρυτίδες και αλλοιώσεις στο πρόσωπο. Η διαδικασία, ο τρόπος και ο λόγος είναι ο ίδιος που θα το έκανε και κάποιος ζωντανός.

Ο Αλέξης κάνει τους νεκρούς όμορφους Facebook Twitter
Είναι μια πολύ υπεύθυνη και σοβαρή εργασία που πρέπει να φέρεις σε πέρας. Από εκεί και πέρα είμαστε άνθρωποι έχουμε στιγμές αδυναμίας θα στεναχωρηθούμε για ένα συμβάν, όμως η συνήθεια και το καθήκον σε κάνουν να είσαι λίγο πιο ψυχρός και πάνω από όλα επαγγελματίας.... Φωτο: Γιώργος Στριφτάρης

— Ποιοι παράγοντες βοηθούν στο να είναι καλύτερο και ευκολότερο το αποτέλεσμα;

Αν κάποιος είναι νεότερος είναι πολύ πιο εύκολη η διαδικασία γιατί δεν έχει σπασίματα  στο δέρμα και ρυτίδες.

 

— Δουλεύεις μόνος σου; Είναι μια μοναχική εργασία;

Όχι, είμαι μαζί με έναν συνάδελφο. Ξεκινάμε αρχικά μαζί και στην πορεία ο καθένας έχει τον τομέα του: αυτός κάνει τον στολισμό εγώ κάνω το μακιγιάζ. 

— Την ώρα που δουλεύετε πώς είναι η μεταξύ σας ατμόσφαιρα; Μιλάτε, είστε σιωπηλοί;

Μιλάμε κανονικά, λέμε συνηθισμένα πράγματα που θα έλεγε ο οποιοσδήποτε με έναν συνάδελφό του, μιλάμε για την δουλειά και σκεφτόμαστε πως θα γίνει πιο σωστά με σεβασμό στο νεκρό. Είναι μια πολύ υπεύθυνη και σοβαρή εργασία που πρέπει να φέρεις σε πέρας. Από εκεί και πέρα είμαστε άνθρωποι έχουμε στιγμές αδυναμίας θα στεναχωρηθούμε για ένα συμβάν, όμως η συνήθεια και το καθήκον σε κάνουν να είσαι λίγο πιο ψυχρός και πάνω από όλα επαγγελματίας.

— Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο που ακούς και σου λένε οι συγγενείς ενός νεκρού;

Την φράση «να τον προσέχετε», εννοούν να είμαστε ήπιοι, να τον ετοιμάσουμε με σεβασμό.

 

— Το πιο ασυνήθιστο που σου έχουν ζητήσει;

Όταν σου δίνουν μια φωτογραφία και ζητάνε μια κυρία που είναι 80ετών να την κάνεις όπως ήταν στην φωτογραφία δηλαδή 35 -40 χρόνια νεότερη.

 

— Είναι θέμα ματαιοδοξίας;

Θα μπορούσε να είναι και θέμα ματαιοδοξίας αλλά και τύψεων. Πολλοί όταν έρχεται η ώρα να αποχαιρετίσουν τους δικούς τους ανθρώπους τότε καταλαβαίνουν ότι τους έχουν χάσει για πάντα και όσο ζούσαν δεν τους φρόντισαν αρκετά και πιστεύουν ότι με μια διόρθωση, έναν καλλωπισμό έστω την τελευταία στιγμή θα κάνουν γ αυτόν όσα δεν μπόρεσαν όσο ζούσε.

Ο Αλέξης κάνει τους νεκρούς όμορφους Facebook Twitter
Είναι σκληρή δουλειά, μπορεί να σου τύχει ένα μικρό παιδί, ένας νεαρός, πρέπει να είσαι εξοικειωμένος με το νεκρό σώμα και με όλες τις καταστάσεις.... Φωτο: Γιώργος Στριφτάρης

— Ποιος σε κατευθύνει για το αποτέλεσμα;

Οι συγγενείς μας λένε κάντε ελαφρύ η πιο βαρύ μακιγιάζ, σου δίνουν κατευθύνσεις είναι ενημερωμένοι, ξέρουν τι παρέχουμε, φέρνουν μια φωτογραφία και μας εξηγούν τι περίπου θέλουνε.

 

— Οι συγγενείς βλέπουνε το νεκρό πριν τον φτιάξετε ή μόνο αφού ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα;

Σύμφωνα με τον νόμο σε πολλές περιπτώσεις σου ζητάνε να κάνεις αναγνώριση άρα είναι αναγκασμένοι να τον δούμε σε όσο άσχημη κατάσταση και αν είναι. Μετά όταν θα δούνε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα που προέρχεται από εμάς και μας το λένε αυτό μας χαροποιεί και εμάς ότι έμειναν ευχαριστημένοι. 

— Έχεις κάνει το ίδιο σε ζωντανό άνθρωπο;

Όχι ποτέ. Θα ήταν μάλλον λίγο περίεργο για μένα διότι ο ζωντανός άνθρωπος μπορεί να αντιδράσει, μπορεί να μιλήσει την ώρα του καλλωπισμού και εγώ δεν έχω δουλέψει κάτω από τέτοιες συνθήκες.

— Πώς νιώθεις που επεμβαίνεις σε ένα σώμα το οποίο δεν μπορεί να δει και να εγκρίνει το αποτέλεσμα;

Το εγκρίνουν οι συγγενείς και αυτό φέρνει ικανοποίηση.

 

— Έχει τύχει να μην τους αρέσει;

Ναι, εκεί κάνεις τις αλλαγές και όλα αυτά που σου ζητάνε, βλέπουν τη σορό πριν φύγει από το χώρο μας και αν την εγκρίνουν βγαίνει για προσκύνημα στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Αλέξης κάνει τους νεκρούς όμορφους Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Στριφτάρης

— Υπάρχει καλλωπισμός και για τους άντρες;

Κάτι ελαφρύ, πούδρα συνήθως και αν χρειαστεί βάζουμε και ένα μέικ-απ σε κάποιες περιπτώσεις.

 

— Υπάρχει υλικό που αλλάζει το χρώμα του δέρματος;

Ναι αυτό που το ροδίζει το φέρνει πιο κοντά στο φυσικό χρώμα του δέρματος. Όσοι είναι από ασθένειες στο ήπαρ, τα νεφρά, είναι πολύ κίτρινοι και με αυτό το υλικό έρχονται στο κανονικό  χρώμα. Υπάρχουν και άλλα υλικά στερεωτικά, αποφρακτικά. Όταν το σώμα πεθαίνει και ο αποβιώσας ήταν υπο φαρμακευτική αγωγή όπως συμβαίνει συνήθως, γίνεται ένας αναβρασμός, μια χημική  σύνθεση μες στο σώμα που προκαλεί υγρά, αφρούς και βγαίνουν από τις κοιλότητες , από το στόμα, από την μύτη από παντού. Υπάρχουν ειδικά φάρμακα που φράζουν λάρυγγα, μύτη για να μην έχεις αυτά τα προβλήματα.

 

— Το κόστος ποιο είναι για όλα αυτά;

Εμείς επειδή είμαστε από τα καλύτερα γραφεία, δείχνουμε πάντα σεβασμό στη δουλειά μας, από μόνοι μας βλέπουμε αν έχει ο νεκρός κάποιες ανάγκες και επεμβαίνουμε. Δεν χρεώνουμε κάτι επιπλέον γ αυτό εκτός αν υπάρχουν απαιτήσεις όπως, ένας κομμωτής, ένας εξωτερικός συνεργάτης που θα πληρωθεί ή μια εξειδικευμένη υπηρεσία που θα την ζητήσει ο συγγενείς.

 

— Έχει κάποια διαφορά ο τρόπος που δουλεύετε σύμφωνα με την εποχή;

Βεβαίως. Το καλοκαίρι πρέπει οι διαδικασίες να γίνονται λίγο πιο γρήγορα, να σταθεροποιούνται καλά τα υλικά, να φροντίζουμε να μην λιώνουν. Πρέπει να δουλεύουμε στην κατάλληλη θερμοκρασία να μην έχει ζέστη στο χώρο και μετά να μπαίνει η σωρός σε ψυκτικούς θαλάμους συντηρήσεως. Πρέπει να γνωρίζεις πως θα δουλέψεις επάνω στο σώμα μιας και ξέρεις ότι σε λίγη ώρα θα ζεσταθεί και θα ιδρώσει.

 

— Ιδρώνει ο νεκρός;

Ναι φυσικά δημιουργεί υγροποίηση, βγάζει τα υγρά που έχει στο δέρμα του.

Κάθε μέρα μαθαίνεις και από κάτι άλλο σ' αυτήν την δουλειά και βλέπεις όλη την ανθρώπινη απελπισία δίπλα σου, το πώς είναι ο άνθρωπος. Παρ όλα αυτά ζεις αισιόδοξα.

— Είναι ψυχοφθόρα σαν διαδικασία η δουλειά σας;

Είναι σκληρή δουλειά, μπορεί να σου τύχει ένα μικρό παιδί, ένας νεαρός, πρέπει να είσαι εξοικειωμένος με το νεκρό σώμα και με όλες τις καταστάσεις. Σε κάνει πιο ρεαλιστή η δουλειά αυτή. Σκέφτεσαι ότι αύριο μπορεί να είσαι εσύ σ αυτήν την θέση. Ο θάνατος δεν κοιτάζει ηλικία, αν είσαι φτωχός η πλούσιος , όμορφος η άσχημος δεν ξεχωρίζει κανέναν ο θάνατος. Έχεις να αντιμετωπίσεις κάθε μέρα περιστατικά νεκρών, αλλά πρέπει να αποβάλλεις την θλίψη. Ο νεκρός δεν γίνεται να ζωντανέψει, όμως σκέφτεσαι αισιόδοξα ότι έκανες κάτι έστω και για τις τελευταίες αυτές στιγμές του. Είμαστε οι τελευταίοι με τους οποίους θα συναναστραφεί ένα νεκρό σώμα. Επεμβαίνεις για τελευταία φορά σε κάποιον πριν τον παραδώσεις. Υπάρχει πάντα μια τρυφερότητα που αντιμετωπίζεις τον κάθε νεκρό.

— Φοβάσαι τον θάνατο;

Όχι.

 

— Καθόλου;

Όχι καθόλου.

 

— Πώς θα ήθελες να πεθάνεις;

Χωρίς να ταλαιπωρηθώ, να είμαι άρρωστος, να τρέχω σε γιατρούς, να παίρνω φάρμακα και να πονάω.

 

— Πώς θα ήθελες να είναι η δική σου η κηδεία;

Την φαντάζομαι εντυπωσιακή, θα ήθελα να με φροντίσουν αλλά αυτό θα το αποφασίσουν οι συνεργάτες μου οι οποίοι θα με παραλάβουν. Θα ήθελα θρησκευτική κηδεία μου αρέσει η τελετή και η διαδικασία θα προτιμούσα αυτόν τον τρόπο.

 

Ο Αλέξης κάνει τους νεκρούς όμορφους Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Στριφτάρης

 

— Τι σου έμαθε η δουλειά σου;

Κάθε μέρα μαθαίνεις και από κάτι άλλο σ' αυτήν την δουλειά και βλέπεις όλη την ανθρώπινη απελπισία δίπλα σου, το πώς είναι ο άνθρωπος. Παρ όλα αυτά ζεις αισιόδοξα. Η αισιοδοξία είναι το όπλο μας γιατί πρέπει να δώσουμε κουράγιο στους συγγενείς, πρέπει να τους ανεβάσουμε το ηθικό. Η ψυχολογία ο τρόπος που θα χειριστείς τον συγγενή είναι μεγάλο προσόν. Μπορεί να χρειαστεί να τον παρηγορήσεις, να του αποβάλεις το άγχος, να τον ηρεμήσεις, να τον κάνεις να νιώσει όμορφα.

— Ποια είναι η φιλοσοφία ζωής σου;

Ζήσε το σήμερα γιατί δεν ξέρεις τι σε περιμένει αύριο. Μας το έχει εμπεδώσει η δουλειά αυτό. «Κάνεις σχέδια και ο Θεός γελάει» δεν λένε; Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια τελικά.  

Φωτο: Γιώργος Στριφτάρης

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπείρα πουλούσε ανύπαρκτα αυτοκίνητα: Έβγαλαν σχεδόν 3 εκατ. ευρώ - Πώς δρούσαν

Ελλάδα / Σπείρα πουλούσε ανύπαρκτα αυτοκίνητα: Έβγαλαν σχεδόν 3 εκατ. ευρώ - Πώς δρούσαν

Τα θύματα έβλεπαν ευκαιρία για να αποκτήσουν το ΙΧ της αρεσκείας τους σε τιμές κάτω του κόστους ενώ οι δράστες εκμεταλλεύονταν κυβερνητικές εξαγγελίες για επιδοτήσεις ή οικονομικές ενισχύσεις, ώστε να προσελκύσουν κι άλλα θύματα
LIFO NEWSROOM