Επίθεση Φίλη σε Τσίπρα: Το «20» έγινε μη προβιβάσιμος βαθμός

Επίθεση Φίλη σε Τσίπρα: Το «20» έγινε μη προβιβάσιμος βαθμός Facebook Twitter
SOOC
22

Εμφανώς συγκινημένος, αλλά και φανερά ενοχλημένος για την απομάκρυνσή του Τσίπρα εμφανίστηκε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στον Κωνσταντίνο Γιαβρόγλου, εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό και αφήνοντας σαφείς αιχμές για το ρόλο της Εκκλησίας.


«Το ερώτημα για την απομάκρυνσή μου αιωρείται στο χώρο της δημόσιας σφαίρας και απασχολεί κάθε δημοκρατικό πολίτη» δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, τονίζοντας ότι ποτέ δεν του επισημάνθηκαν προβλήματα στη λειτουργία του υπουργείου. «Το αντίθετο αν κρίνω από τις θετικές αναφορές στο έργο της παιδείας που έγιναν χθες (σ.σ. στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου)».

Αφήνοντας ποικίλες αιχμές για αυταρχισμό, ο κ. Φίλης είπε ότι «στα νιάτα μας βγάζαμε τη γλώσσα στα χρηστά συντηρητικά ήθη μας κατηγορούσαν για μιάσματα. Αυτά είναι που δεν θα αποκτήσουν ποτέ οι πολιτικοί της τηλεοπτικής σαπουνόπερας, οι απόντες, οι αδιάφοροι, οι δοτοί, οι κυνικοί, οι άδειοι από ζωή με όσους τίτλους σπουδών κι αν κατάφεραν να αποκτήσουν με το πορτοφόλι του μπαμπά τους. Κι αυτό το μέταλλο που έχει ανυπολόγιστη αξία αλλά δεν έχει τιμή δεν αγοράζεται και δεν ανταλλάσσεται . Ακόμη και αν το αντίτιμο είναι η υπουργική ή όποια άλλη καρέκλα».

«Υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν αντίτιμο, δεν αγοράζονται» ανέφερε στη συνέχεια ο Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας όσα γράφονται για την απομάκρυνσή του.

Ο κ. Φίλης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υποκίνησε σε μεγάλο βαθμό την απομάκρυνσή του και έκανε λόγο για συμβόλαιο θανάτου. «Την εβδομάδα που μας πέρασε και παρά την βεβαιωθείσα προ ολίγου καιρού "άρση των παρεξηγήσεων" δια στόματος του ίδιου του Αρχιεπισκόπου μετά την σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, οργανώθηκε και εκτελέστηκε ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου σε βάρος μου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ με τη γνωστή σε όλους συνέντευξη του κυρίου Ιερώνυμου στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά. Εκεί ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας εν όψει του ανασχηματισμού η καθαίρεση του «προβληματικού» υπουργού Παιδείας. Στη συνέχεια της εκπομπής μάλιστα, με την αναφορά σε πλευρές της συζήτησης στο πρωθυπουργικό γραφείο, εκτοξεύτηκε η από κάθε άποψη "προβληματική" απειλή περί προθύμων πολιτικών παραγόντων να ρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση αρκεί να το ζητήσει η Εκκλησία.»

Σημείωσε μάλιστα ότι η συμπεριφορά της Εκκλησίας απέναντι στο πρόσωπό του καταδεικνύει την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεων κράτους-εκκλησίας ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο κύριος Φίλης κατηγόρησε την ηγεσία της εκκλησίας για αλλαγή στάσης σε μία σειρά θεμάτων και την υιοθέτηση ατζέντας που γυρίζει τη χώρα στο παρελθόν, και έκανε λόγο για ευθεία αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος.

«Είναι κρίμα οι εκκρεμότητες στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας να αντιμετωπίζεται με αφορισμούς και αναθέματα ή ακόμη χειρότερα με λογιστικούς υπολογισμούς για το «παγκάρι», τα οικόπεδα, τα στρέμματα και τα χρυσόβουλα. Πρόκειται για αντιλήψεις και ιδιοτέλειες που λίγο πριν την κρίση είχαν οδηγήσει στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, Είναι λογικό λοιπόν να μας διατρέχει ανατριχίλα όταν ακούμε από τα χείλη του κ. Ιερώνυμου τέτοιου είδους τοποθετήσεις την ώρα που ο λαός μας ταλαιπωρείται και υποφέρει. Πρόκειται για εξουσιαστικές αντιλήψεις (αναγκάζομαι να το πω ανοιχτά) που μετατρέπουν τον «Οίκο του Πατρός σε Οίκο Εμπορίου». Και αυτό δεν αναιρεί σε τίποτα την αξία της κοινωνικής προσφοράς πολλών ανθρώπων του λαϊκού κλήρου, ο οποίος συχνά αισθάνεται την αυθαιρεσία του καθεστώτος της δεσποτοκρατίας στη χώρα μας».

Ο πρώην υπουργός, μάλιστα, δάκρυσε όταν αναφέρθηκε στο στενό του συνεργάτη Τάκη Κατσαρό χάρη στον οποίο όπως είπε δεν θα υπήρχε αυτός ο απολογισμός, «τον διευθυντή του γραφείου μου που είναι για 40χρόνια σύντροφος και αδελφός».

 

22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ