Διαφημίζοντας την εθνική μας βλαχιά. Από την Ηλέκτρα Κοτσώνη

Διαφημίζοντας την εθνική μας βλαχιά. Από την Ηλέκτρα Κοτσώνη Facebook Twitter
117

Οταν ήμουν στη δευτέρα λυκείου το 2004, το σχολείο μου μας πήγε μια εκδρομή στο Λονδίνο, από την οποία και προφανώς δεν έλειψε η καθιερωμένη περιήγηση στο Βρετανικό μουσείο. Δεν ήταν και η καλύτερή μου - πολύ πιο ώραια πέρασα το βράδυ που είδαμε τον Tobey Maguire να μπαίνει σε ένα σινεμά στη Leicester Square για την πρεμιέρα του Seabiscuit. ΕΙχε ερθεί και ο Σοφοκλής στην εκδρομή όμως οπότε δεν θυμάμαι να με πείραξε και πολύ.

Εως τη στιγμή που μπήκαμε στην αίθουσα με τα μάρμαρα. Δεν ξέρω για έσας, αλλά ως έφηβη μου ήταν αρκετά δυσκολό να ενδιαφερθώ για ένα μάτσο αρχαίες πέτρες. Είχα ήδη περάσει τη μισή ζωή μου συνάμενη από γονείς και δασκάλους στα αρχαιολογικά μουσεία της επικράτειας και την άλλη μισή παπαγαλίζοντας μια ιστορία που ξεκινά κάπου στη κυκλαδική περίοδο και τέλειωνει με την επανάσταση του 1821.

Ηθελά να δώ κάτι διαφορετικό, να μάθω κάτι καινούριο, και είχα και εκνευριστεί πολυ από το θέαμα των ένα, δυό χαζών καθηγητών και συμμαθητών που θρηνούσαν τα Ελγίνεια με μια περίλυπη εκφραση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Πήρα λοιπόν το Σοφοκλή από το χέρι και την κάναμε με ελαφρά πηδηματάκια για την αιθουσα με τα Αιγυπτιακά εκθέματα.

Δεν ξέρω τι θα έκανα αν εκείνη την ημέρα με είχαν βάλει να ανοίξω τη γαλανόλευκη μες το μουσείο. Μπορεί και να είχα πεθάνει από την ντροπή μου. Δεν ξέρω όμως και τι να σκεφτώ για τους καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου που έπεισαν τους μαθητές τους οτί μια τέτοια πράξη αποτελεί κάτι αξιέπαινο και πάνω από όλα λογικό. Δεν ξέρω και πως να τους χαρακτηρίσω ακριβώς, αλλά τείνω προς το βλάκες με περικεφαλαία.

Διαφημίζοντας την εθνική μας βλαχιά. Από την Ηλέκτρα Κοτσώνη Facebook Twitter

Μου είναι δύσκολο να αποδεχτώ οτι εν μέσω της όλης καταπίεσης και της Χρυσής Αυγής που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα σήμερα, δύο εκπαιδευτικοί (δύο άνθρωποι δηλαδή που η πολιτεία τους έχει εμπιστευτεί ένα σωρό εύπλαστων εγκεφάλων και προσωπικοτήτων) δεν βρήκαν τίποτα καλύτερο να κάνουν στο Λονδίνο με τους μαθητές τους από το να διαφημίσουν την εθνική μας βλαχιά. Το καλύτερο από όλα δε, έαν έχεις όρεξη να διαβάσεις την ανακοίνωση που έδωσαν στον Τύπο, είναι η επιμόνη με την οποία σημειώνουν πως όσοι συνάντησαν στο Λονδίνο ήταν Έλληνες.

Επιλέκτικά:

"Επίσης επισκεφθήκαμε, ξεναγηθήκαμε και ενημερωθήκαμε για τις σπουδές στην Αγγλία, από Άγγλους και κυρίως Έλληνες καθηγητές Αγγλικών Πανεπιστημίων."

"To Πανεπιστήμιο Imperial College London, όπου μας υποδέχθηκε, μας ενημέρωσε και μας ξενάγησε στα ερευνητικά – πειραματικά κέντρα του Πανεπιστημίου ό Έλληνας καθηγητής κ. Προδρομάκης Θεμιστοκλής και η επίσης ελληνίδα συνεργάτιδά του."

"Την ενημέρωση μας την έκανε μέσα στο Christ Church College Oxford ο καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κ. Παπανικολάου Δημήτρης."

(Όταν δε ο Ελλην είναι και Κορίνθιος γίνεται πάρτυ):

"Κατόπιν το 4ο στην Παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστήμιο University College London (UCL) με 25000 φοιτητές και 8000 καθηγητές όπου μας μίλησε ο επίσης Έλληνας – Κορίνθιος (Συνοικισμιώτης και αδελφός του γνωστού Παθολόγου κ. Μάρκου Γιάνναρη) καθηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου του UCL κ. Γιάνναρης Σάββας."

Τέλος πάντων, νομίζω η εποχή μας είναι ευαίσθητη και θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Οι άνθρωποι αυτοί, θέλω να πιστεύω τουλάχιστον, έπραξαν με τις αγνότερες προθέσεις και βάση των όσων αυτοί γνωρίζουν. Η σουρεαλιστική εικόνα πέντε κουτσούβελων κι ενός μεσήλικα με τις ελληνική σημαία αγκαλία μες τη μέση ενός ξένου μουσείου σε κάποια άλλη εποχή θα μπορούσε να είναι αστεία. Απλά σήμερα, με την Χρυσή Αυγή στο 8,5 τοις εκατο, αποκτά μια άλλη λίγο πιο τρομακτική διασταση. Καλό θα ήταν λοιπόν να σκεφτόμαστε λίγο παραπάνω τις πράξεις και τις κουβέντες μας απο εδώ και πέρα, πόσο μάλλον όταν αυτές έχουν να κάνουν με τις αντιλήψεις που μεταδίδουμε στους νεότερους από εμάς.

Άλλωστε η όλη ιστορία με την επιστροφή των μαρμάρων είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν ξέρω και που την θυμήθηκαν. Μια φαντασίωση βασισμένη στην ανάγκη του Ελληνα να επανακτήσει μια ούτως ή άλλως λανθάνουσα υπερηφάνεια για μάχες που ποτέ δεν κέρδισε ο ίδιος. Λες και δεν έχουμε αρκετά αρχαία, και σ' αυτά τα μάρμαρα είναι που βασίζεται το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

Ήθελα να πιστεύω πως το ένα ίσως καλό που έφερε η κρίση ήταν μια κάποια αυτοκριτική. Ήλπιζα πως πλέον κοιτούσαμε μπροστά, στο τι κάνουμε τώρα. Αλλά τελικά το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να χαιδεψουμε τον πληγωμενο μας εγωισμό: Ξαφνικά, μία ολόκληρη χώρα ανακουφίζεται με το ευχαριστώ ενός χωριού της Ισπανίας στο Youtube και μια βλακεία στο Βρετανικο μουσείο μετατρέπεται σε πράξη συμβολική και συγκινητικη. Γιατί με τούτα και με 'κεινα, ακόμα δεν έχουμε πάρει χαμπάρι οτι δεν είμαστε το κεντρο του κόσμου.

*Η Ηλέκτρα Κοτσώνη είναι δημοσιογράφος και εργάζεται στο Λονδίνο. Το twitter της είναι το @elektrakotsoni.

Ελλάδα
117

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Κάτι που ξέχασα να αναφέρω προηγουμένως, σαν άνθρωπος που ασχολείται με την μόδα έχω να πω πως το 2009-2010 είχε γίνει μόδα το print της αγγλικής σημαίας απο την μπλούζα μέχρι το νύχι του ποδιού. Μην μιλήσω για τις θήκες των iphone! Μετά σε ίδιο μοτίβο ακολούθησε η αμερικάνικη. Έχουμε δεί όλοι άτομα να τα φοράνε τα παραπάνω και οι περισσότεροι είπαμε "α τι ωραίο!". Αν βλέπατε κάποιον Έλληνα να φοράει μπλούζα με την ελληνική σημαία τότε το πρώτο πράγμα που θα λέγατε θα ήταν " α τον παλιοεθνικιστή τον βρωμοχρυσαυγίτη!" Ψέματα? Όχι!
Elias Makris 1. Ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός δεν ανήκει στους νεοέλληνες όπως λαθεμένα πολλοί νομίζουμε, αλλά στην στην οικουμένη. 2. Εμείς αναδείξαμε αυτούς που οι πολιτικές τους έστειλοαν τα καλύτερα μυαλά της πατρίδας μας στο εξωτερικό και εφόσον εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτές τις πολιτικές (την φαυλότητα δηλαδή)είναι τουλάχιστον φαρισαϊσμός να καμωνόμαστε ότι τάχα μου είμαστε περήφανοι για τους συμπατριώτες μας που διαπρέπουν΄στα ξένα πανεπιστήμια. Η κα Κοτσώνη το μόνο που θέλει να πεί είναι για την αβάσταχτη ελαφρότητα του "είναι" μας και καλό θα είναι να διαβάζουμε πιο προσεχτικά. Είναι άλλο πράγμα το βλαχοκαρακιτς, να ξεδιπλώνουμε τις ελληνικές σημαίες μέσα στα μουσεία, που όπως γράφει, σήμερα δεδομένης της Χ.Α αποκτά άλλες προεκτάσεις και δε μπορούμε να το δούμε απλά ως κάτι το γραφικό και μόνο, όπως ίσως χτες και άλλο πράγμα η σοβαρή πολιτική διαπραγμάτευση που θα βασίζεται σε τεκμηριωμένες θέσεις με συνέπεια και διάρκεια, ώστε να έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή των μαρμάρων. Αυτό δηλαδή που μόνιμα απουσίαζε απο την εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Βέβαια καλύτερα να μην επιστραφούν τα μάρμαρα γιατί το πολύ πολύ να τα ξεπουλήσουν κι αυτά οι εθνοσωτήρες μας που ΕΜΕΙΣ τους αναδείξαμε.
Παρατηρήσεις:* Η κυρία Κοτσώνη καλά καλά δεν μπορεί να γράψει ένα άρθρο με ειρμό και να καταλήξει σε δυο τρία λογικά συμπεράσματα, ας μην αφηνόμαστε στις υπόνοιές της για την ερμηνέψουμε κι όλας. Ας μη βγει παραέξω: δεν είμαστε απευθείας απόγονοι του Κάλχα και του Τειρεσία και το κληρονομικό χάρισμα έχει χάσει σε δυναμική με τα χρόνια.* Η κα Κοτσώνη ο,τι λέει, το λέει ξεκάθαρα: "η όλη ιστορία με την επιστροφή των μαρμάρων είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν ξέρω και που την θυμήθηκαν. Μια φαντασίωση βασισμένη στην ανάγκη του Ελληνα να επανακτήσει μια ούτως ή άλλως λανθάνουσα υπερηφάνεια για μάχες που ποτέ δεν κέρδισε ο ίδιος. Λες και δεν έχουμε αρκετά αρχαία, και σ' αυτά τα μάρμαρα είναι που βασίζεται το μέλλον του ελληνικού τουρισμού". Με λίγα λόγια, ούτε νόημα βρίσκει πίσω από την διεκδίκηση, ούτε ζητάει κάποια σοβαρή πολιτική διαπραγμάτευση, οπότε μάλλον λανθασμένα μεταφέρεις την οπτική της. Ίσως αν διακυβευόταν η χαλάρωση των οπισθίων της Κιμ Καρντάσιαν, να κοπτόταν περισσότερο.* Το σκεπτικό σου φίλε Ηλία παραμένει στρεβλό κι υπολείπεται προοπτικής που εν τέλει συμφέρει τη χώρα. Κι εξηγούμαι: αν τα γλυπτά παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο, εμείς θα διασφαλίσουμε μονάχα το κύρος του πρώτου. Αν τα επιστρέψουν και τα ξεπουλήσουμε στο Βρετανικό Μουσείο, τουλάχιστον θα βγάλουμε φράγκα από αυτήν την ιστορία. Αν τα επιστρέψουν και παραμείνουν εντός του Μουσείου Ακροπόλεως με τα λοιπά, ένα αριστούργημα της οικουμένης θα βρίσκεται ολοκληρωμένο για πρώτη φορά. Εκ των τριών επιλογών προτιμάς την λιγότερο "συμφέρουσα" τόσο για εμάς, όσο και για την παγκόσμια κοινότητα, θεωρείς μάλιστα βέβαιο πως αν βρίσκονται εδώ δεν πρόκειται να έχουν καλή τύχη, μολονότι υπάρχει υπερσύγχρονο κι εξαιρετικό μουσείο για να τα φιλοξενήσει.Και κάπου εδώ είναι το πρόβλημα αγαπητέ. Όσο ΕΜΕΙΣ (και φαντάζομαι σε αυτούς συμπεριλαμβάνεις και τον εαυτό σου) απωθούμε την εθνική συνείδηση ή την μεταμφιέζουμε σε εθνικιστική, τόσο οι πραγματικοί λύκοι θα λυμαίνονται τα εθνικά ζητήματα. Αν ΕΜΕΙΣ πάψουμε να αντιμετωπίζουμε κάθε εθνικό θέμα με την γνωστή τακτική "μη, κάνει τζιζ" και το φορτίζουμε με διαστάσεις που δεν έχει, τότε η προστασία και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν θα επιφίεται σε κανέναν θεσμό, αλλά σε μένα και σε σένα. Δυστυχώς όμως έχουμε καταντήσει κομπλεξικοί απέναντι στο παρελθόν μας...
Συγγνώμη κυρία Κοτσώνη αλλά να σας ενημερώσω πως όταν ένας άνθρωπος δεν γνωρίζει τον δικό του πολιτισμό τότε δεν μπορεί να γνωρίσει, να αξιολογήσει και να δεχτεί τον πολιτισμό κανενός άλλου έθνους. Επίσης η τοποθέτηση της Χ.Α Στο παρόν κείμενο ήταν εντελώς άτοπη. Με την ροή της δικής σας λογικής θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στο ότι η Μελίνα Μερκούρη ήταν μια εθνικίστρια. Αυτό το σχόλιο προέρχεται απο έναν φοιτητή 20 χρονών που βλέπει τους γονείς του να καταστρέφονται εξαιτίας της ανεργίας, που θέλει να ζήσει και να εργαστεί στο εξωτερικό ΑΛΛΑ γνωρίζει 5 πράγματα τόσο για τον πολιτισμό του όσο και για τις τέχνες που προήλθαν απ' αυτόν. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Παρθενώνας είναι κομμάτι της τέχνης όπως και άλλα μνημεία σε όλο το κόσμο. Όποιος δεν γνωρίζει την ιστορία της χώρας του τότε αυτή επαναλαμβάνεται.
Δεν θέλω να σχολιάσω το άρθρο καθαυτό. Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη του περι του ορθού ´η μη της συγκεκριμένης ενέργειας των μαθητών ´η και των σχολίων της κυρίας. Αυτό που πραγματικά με πονάει, σαν αρχαιολόγο, είναι ειτε η καθολική απαξίωση του παρελθόντος ´η η καπηλευση του από άκροδεξιές ομάδες (ζητώ συγγνώμη για κάποια ορθογραφικά λάθη καθώς γράφω απο tablet).
δεν συμφωνω με τη σταση των καθηγητων κ την καθοδηγουμενη σταση των μαθητων.οι καθηγητες οφειλουν να προστατευουν τους(ανηλικους)μαθητες τους απο τη βορα των ΜΜΕ κ οι μαθητες οφειλουν να εχουν περισσοτερη κ πιο δημιουργικη φαντασια.ωστοσο,αν μπω στη διαδικασια να χαρακτηρισω το υπολοιπο κειμενο μαλλον θα γινω προσβλητικη!οι ιστορικες γνωσεις της κας Κοτσωνη παραμενουν ελλιπεις.αν εκανε τον κοπο να επισκεφτει το μουσειο της ακροπολης στο σημειο που στεκονται οι καρυατιδες,το κενο αναμεσα τους ισως την προετρεπαι να το ψαξει λιγο παραπανω.αυτες οι "πετρες"οπως τις αποκαλει αποτελουν κομματι της κληρονομιας μας που δεν το δωσαμε,μας το πηρανε!η ελληνικη σημαια,οπως κ η καθε σημαια αποτελει εθνικο συμβολο.μπορει καποιοι να την καπηλευονται για κομματικους σκοπους,αυτο ομως δεν σημαινει πως πλεον αποτελει το σημα κατατεθεν της χρυσης αυγης.οσο για τους Βλαχους που τοσο υποτιμητικα αναφερει η κυρια Κοτσωνη,θα της συνιστουσα εκτος απο την προαναφερθεισα επισκεψη στο μουσειο της Ακροπολης,κ μια επισκεψη στη βορεια Ελλαδα,αυτη τη φορα χωρις τον Σοφοκλη(?).Καταγομαι απ την Κρητη κ ειμαι πολυ περηφανη για την καταγωγη μου.εχω δηλωσει ομως επανειλημμενα,πως αν δεν ημουν Κρητικια,θα ηταν τιμη μου να ειμαι Ηπειρωτισσα.
εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η λέξη βλαχιά χρησιμοποιείται σαν κάτι προσβλητικό. Επίσης δεν θεωρώ ότι πήγαν 4 τύποι και άνοιξαν σημαίες εκεί είναι κάτι άξιο αναφοράς για να κάτσεις να γράψεις ολόκληρο κείμενο για αυτό, μαγκιά τους θα το κάναν για να τρολλάρουν τους εγχώριους αστοευρωπαίους.
Καταρχην πειτε μου ενα λόγο που το "βλάχικο" ειναι υποτιμητικό..θα θέλατε να ανήκετε στους υπερήφανους, εργατικούς και τίμιους βλάχους. Τους αυθεντικούς ανθρώπους.. Γιατι έχουμε πήξει στους ψεύτικους, τους δήθεν και τους υπερόπτες. Εκέινους που δεν σέβονται τιποτα και κατακρίνουν αλόγιστα. Ο χαρακτήρισμος "ενα μάτσο πέτρες" για τα ελγίνεια , δείχνει το πνευματικό σας επίπεδο με όποια ερμηνεία και αν θέλατε να αποδωσετε. Είναι ακρως υποτιμήτικός και εξευτελιστικός ο χαρακτηρισμός των δασκάλων του σχολέιου που παλέυουν να δώσουν κατι στα παιδιά αυτά και δεν τους διδάσκουν να είναι ξενομάνείς λατρεύοντάς τους Αιγύπτιους αντι των προγόνων τους. Τέλος, το διανοητικό σας επίπεδο φαίνεται απο τον άκρως επικίνδυνο και βλακώδη(αφου σας αρέσουν οι χαρακτηριμοι αυτοι) συσχετισμό μεταξύ της κίνησης αυτής και της Χρυσής Αυγής. Δεν μου αρέσει σαν Ελληνας πολίτης η ιδεολογία της και φυσικά δεν εχει σε αποκλειστικότητα την χρήση της ελληνικής σημαίας η χρυσή αυγή... Ομως ΝΑΙ θα σηκωνα και εγω την σημαία μπροστά στα ΕΛΛΗΝΙΚΆ μαρμαρα αφου δεν μπορούν εκείνα να βροντοφωνάξουν την ελληνική τους ταυτότητα σε μερικούς κωφούς σαν εσας..!!Ελληνες δεν είναι όσοι εχουν ελληνικό όνομα όπως εσείς , αλλα όσοι εχουν ελληνική καρδιά και στην περιπτωσή σας μάλλον είστε άκαρδη!
'Λες και δεν έχουμε αρκετά αρχαία, και σ' αυτά τα μάρμαρα είναι που βασίζεται το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.'Αγαπητη Ηλεκτρα, μαλλον εισαι πολυ busy στο Λονδινο και δεν εχεις προλαβει να επισκευτεις το νεο μουσειο Ακροπολης για να δεις οτι στον τελευταιο οροφο, το συμβολο ΒΜ (Bretanic Museum)διακοπτει την ιστορια που υποτιθεται οτι αυτα τα `μαρμαρα´,οπως λες, φτιαχτηκαν για να διηγηθουν. Συμφωνω απολυτως καποια απο την κληρονομια ενος τοπου να βρισκεται εκτος των συνορων του, αλλα τα συγκεκριμενα μαρμαρα αποτελουν κομματι ενος παζλ και ειναι απαραιτητο να συνηπαρχουν ωστε να μπορει να διαβαστει και να αποκωδικοποιηθει. Εαν, παλι, εσυ τα βλεπεις σαν μαρμαρα και τελος, τοτε ναι, εχουμε 'αρκετα αρχαια', oπως λες...Σταματαω ομως εδω γιατι υπαρχει κινδυνος η γνωση μου και το ενδιαφερον μου για θεματα εθνικα, να με χαρακτηρισει Χρυσαυγιτισα, και δεν θελω.....
όντος ήταν κρίμα για τα παιδιά, γιατί μάλλον δεν ήταν σε θέση να έχουν δική τους βούλιση. Αν είχαν συναντήσει την Ηλέκτρα Κοτσώνη πιθανότατα θα έγραφαν και για εκείνη.
Από αισθητικής άποψης, η εικόνα των εφήβων με τις ανοιχτές σημαίες μπροστά από τα γλυπτά μου προκαλεί ναυτία. Το όλο άρθρο είναι κακογραμμένο με πολλές αστοχίες.
Οκ δεκτόν,βλαχιά που σήκωσαν τα πιτσιρίκια σημαίες.Ποιός ο καλύτερος χαρακτηρισμός της αιτίας που συνέβη αυτό, ήτοι το ανεπανόρθωτο έγκλημα του καλοχωνεμένου απ τα σκουλίκια, Ελγιν?
Το να βλεπεις τα γλυπτα του Παρθενωνα ως ενα ματσο πετρες ειναι σα να διαβαζεις Οργουελ και να νομιζεις οτι ειναι Αστεριξ.Οσο για την ταυτιση της κινησης των μαθητων/καθηγητων να σηκωσουν την ελληνικη σημαια με την Χρυση αυγη τι να πω...δηλαδη δεν γινεται να εισαι Ελληνας και να μην εισαι χρυσαυγιτης?Το ζητημα αν ειναι ή οχι βλαχια(που ηθελες ως κεντρικο θεμα να θιξεις) χαθηκε μεσα απο συμεπρασματα/δηλωσεςι σαν τα παραπανω.
Ε! Λίγα για τον Αστερίξ!:) Κατά τ'άλλα, ο Ανθελληνάρας, πρωτότοκος του Ελληνάρα, προσπαθεί να σκοτώσει τον πατέρα του υιοθετώντας αντεστραμμένη την απολυτότητά του. Σε λίγο θα πρέπει να αποστρέφουμε το βλέμμα μας από τον Παρθενώνα επειδή τα κασιδιαροειδή τον θεωρούν απόδειξη φυλετικής ανωτερότητας. Λογική, όχι αστεία.
Αυτή η βλαχιά και υποκουλτούρα είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα αυτή την στιγμή. Απο τους δεινόσαυρους των μπουζουκιών - στελέχη ΝΔ κ ΠΑΣΟΚ των 80s μέχρι τα σημερινά ξεφτιλίκια της χα και της ανελ. Αυτή η υποκουλτούρα και υποεκπαίδευση του λαού θα εξασφαλίζει πάντα την μιζέρια, την διχόνοια και την υπανάπτυξη σε αυτή την χώρα. Και όσο και αν φαίνεται αφελές, ναι, οι σημαίες στο Βρετανικό είναι μια ένδειξη ότι έχουμε ακόμα πολύ καιρό βλαχιάς μπροστά μας. Δεν υπάρχει ψήγμα ποιότητας και δεν θα υπάρξει γιατί τα βλέπουν αυτά οι πολιτικοί και ξέρουν ότι αν ξεκατινιαστούν, αν βρίσουν, αν γίνουν λαϊκιστές... κερδίζουν!!!
Πόσο συμφωνώ με το άρθρο σου! Δεν μπήκα καν στο κοπο να διαβάσω σχόλια γιατι είμαι σίγουρη θα σόκαρες πολύ κόσμο. Αχου μωρε δεν ειμαστε το κεντρο του κοσμου, ο δικος μας πολιτισμος δεν ο καλυτεροτερος του πλανητη... παω να κλαψω πανω στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ σημαια που εχω προχειρη.
Δεν γνωρίζω ούτε έναν άνθρωπο που να ανέφερε ποτέ οτι είναι η χώρα του το κέντρο του κόσμου ή ο πολιτισμός του ο καλύτερος (εκτός ίσως απο τους χρυσούς ασβούς). Εάν γνωρίζετε εσείς γιατί δεν του τα λέτε τα παραπάνω? Γιατί θεωρείτε οτι στοχεύετε σωστά με αυτό το σχολιο σας? Πώς μπλέκετε εσείς τις ανακατεμένες ανακρίβειες και εμπάθειες του αρθρογράφου και καταλήγετε σε αυτό το συμπέρασμα? Ρωτώ απλά για να καταλάβω το σκεπτικό σας αγαπητέ-η. Και την ελληνική σημαία αλήθεια γιατί την έχετε πρόχειρη? Θα ανεβείτε το Κιλιμάντζαρο?
@Ινστρούχτορας Χιπστερίδας ΚομισάριοςΞαναδιαβάστε το άρθρο και μετα ξαναδιαβάστε το σχολιο μου. Κατι μπορει να γινει πιστευω σε εσας.
Τα ποσοστά που επικαλείσαι με επιβεβαιώνουν. Αναφέρθηκα σε κάποιους, όχι σε όλους, ούτε καν στους περισσότερους. [...] Αν κατορθώνουμε ακόμα κι αυτήν να την χρεώνουμε στους φιλοναζιστές, είμαστε πράγματι άξιοι της ανικανότητάς μας να διακρίνουμε το εθνικό από το εθνικιστικό.
HENRY MILLER:"Για εκείνους που σκέπτονται ότι η Ελλάς σήμερον δεν έχει καμίαν σημασίαν,ας μου επιτραπεί να πώ ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος.Η σημερινή ,όπως και η αρχαία Ελλάς,έχει ύψιστην σημασίαν δια κάθε άνθρωπο που ψάχνει να βρεί τον εαυτό του".Την εποχή που το είπε πάλι χρωστούσαμε και δεν ήταν χρυσαυγίτης.Ούτε εγώ για να μην παρεξηγηθώ. ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα κυρία μου.
τι υπερβολικός τίτλος σκέφτηκα και μπήκα να διαβάσω το ποστ με κάπως αρνητική διάθεση.όμως,γραμμή-γραμμή συμφωνούσα όλο και περισσότερο μαζί σου.