Πλέον απαισιόδοξα είναι τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία παραμένει σε μία ασταθή κατάσταση που απειλεί να μετατραπεί σε νέα ύφεση. «Τo πρώτο τρίμηνο του 2017 η οικονομία της χώρας δεν επέστρεψε σε στέρεη ανάκαμψη,
παρά τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί επίσημα. Παραμένει σε μια ασταθή κατάσταση που απειλεί να μετατραπεί σε νέα ύφεση», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
«Η οικονομική κατάσταση το πρώτο τρίμηνο 2017 είναι απογοητευτική σε σχέση με τις προσδοκίες [...] Φαίνεται πλέον απίθανη η ανάπτυξη 2,7% που πρόβλεπε ο Προϋπολογισμός για το 2017», προειδοποιεί η έκθεση. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, η κατάσταση στις επενδύσεις, οι εξαγωγές που αδυνατούν να παίξουν τον ρόλο ατμομηχανής, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο «έρχονται σε αντίθεση με τις προσδοκίες που επενδύθηκαν στο τρέχον μνημόνιο και επομένως μπορεί να οδηγήσουν σε ολική ανατροπή των δεδομένων του με απρόβλεπτες συνέπειες».
Η κακή εικόνα της οικονομίας αποδίδεται μεταξύ άλλων σε εσφαλμένους χειρισμούς, όπως για παράδειγμα η κατάργηση του νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» αλλά και στις καθυστερήσεις στην κοινωνική πολιτική, την ανάπτυξη- ιδιωτικοποιήσεις και τη φορολογία. «Αν η επιβράδυνση επιβεβαιωθεί, θα αμφισβητηθούν και οι λοιπές προβλέψεις του προϋπολογισμού για φορολογικά έσοδα και πρωτογενή πλεονάσματα. Έχουμε ενδείξεις ότι η χώρα κινδυνεύει να παγιδευτεί σε στασιμότητα διαρκείας καθώς κινείται γύρω από μηδενικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, εφόσον δεν αλλάζει το παραγωγικό πρότυπο. Η οικονομία βρίσκεται συνεπώς σε ασταθή ισορροπία», τονίζεται σε άλλο σημείο.
Βέβαια, χαρακτηρίζεται ως «θετικό πρώτο βήμα» η πιθανή επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας με τους θεσμούς, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την μελλοντική έξοδο της χώρας στις αγορές.
Με πληροφορίες από Καθημερινή και Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή