ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Πάλι στο ΣτΕ το Ελληνικό - 507 κάτοικοι και 4 φορείς δεν θέλουν τους ουρανοξύστες λόγω θέας

Πάλι στο ΣτΕ το Ελληνικό - 507 κάτοικοι και 4 φορείς δεν θέλουν τους ουρανοξύστες λόγω θέας Facebook Twitter
7

Για μια ακόμη φορά, το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να ασχοληθεί με την μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, καθώς κάτοικοι της περιοχής και φορείς προσέφυγαν εκ νέου και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα.

Η νέα εμπλοκή εμφανίζεται ενώ μόλις πριν από δύο μήνες το ανώτατο δικαστήριο είχε κρίνει νόμιμο και συνταγματικό το προεδρικό διάταγμα για το σύνολο της επένδυσης.

Συνολικά 507 κάτοικοι της περιοχής και 4 φορείς προσέφυγαν εκ νέου στο ΣτΕ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για κατοίκους από το Κάτω και Άνω Ελληνικό, τον Άγιο Κοσμά, την Αργυρούπολη και όμορους δήμους, αλλά και 4 νομικά πρόσωπα (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών -Τμήμα Αττικής, Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, Ινστιτούτο για την Ενδογενή Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Σύλλογος Κατοίκων Κάτω Ελληνικού).

Οι κάτοικοι και οι φορείς υποστηρίζουν ότι από το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα βλάπτει ανεπανόρθωτα την ποιότητα ζωής τους και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αλλά παράλληλα βλάπτει ανεπανόρθωτα την προσωπικότητά τους και το δικαίωμά τους να ζουν σε ένα υγιές, βιώσιμο και αρμονικό περιβάλλον.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι το επίμαχο Π.Δ., παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (άρθρο 24 Συντάγματος), καθώς έχουν ξεπεραστεί τα ανεκτά όρια της φέρουσας ικανότητας του Λεκανοπεδίου της Αττικής και της ισορροπίας μεταξύ δομημένων και αδόμητων κοινόχρηστων εκτάσεων.

Δεν θέλουν τους ουρανοξύστες


Η προσφυγή στρέφεται κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία κατά τους ισχυρισμούς τους εκπονήθηκε εκ των υστέρων (ετεροχρονισμένα), ενώ δεν τηρήθηκε ο προβλεπόμενος χρόνος διαβουλεύσεων με τους τοπικούς παράγοντες και δεν εξετάστηκαν και εναλλακτικές λύσεις.

Επιπλέον οι κάτοικοι και οι φορείς αντιδρούν και για την ειδική μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν εξέτασε την κατάσταση που θα διαμορφωθεί από την ανέγερση πληθώρας κτιρίων, αδιευκρίνιστου αριθμού, τα οποία μπορεί να φθάσουν και τα 60 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους, όπως και από τη δημιουργία 6 ουρανοξυστών (ο ένας θα έχει και καζίνο 15.000 τ.μ.). Μάλιστα, για τους ουρανοξύστες επισημαίνουν ότι η μελέτη για τα υψηλά κτίρια είναι ελλιπής.

Ειδικά για τους ουρανοξύστες οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι εμποδίζουν τη θέα προς τη θάλασσα και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής τους και την αξία των ακινήτων τους, παραβιάζοντας το δικαίωμα στο σεβασμό της περιουσίας των πολιτών σύμφωνα με την ΕΣΔΑ.

Ελλάδα
7

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM