Μνήμες από την φλεγόμενη ύπαρξη του Ρίβερ Φοίνιξ 26 χρόνια μετά το θάνατό του Facebook Twitter
Ο Ρίβερ Φοίνιξ, ήταν ο πιο λαμπρός, ευαίσθητος και ταλαντούχος (και αναμφισβήτητος «90's Τζέιμς Ντιν» πριν ακόμα αυτό επιβεβαιωθεί με τον πιο μακάβριο τρόπο) ηθοποιός – σταρ της γενιάς του.

Μνήμες από την φλεγόμενη ύπαρξη του Ρίβερ Φοίνιξ 26 χρόνια μετά το θάνατό του

1

Τη νύχτα της 30ης Οκτωβρίου 1993, ο Ρίβερ Φοίνιξ, ο πιο λαμπρός, ευαίσθητος και ταλαντούχος (και αναμφισβήτητος «90's Τζέιμς Ντιν» πριν ακόμα αυτό επιβεβαιωθεί με τον πιο μακάβριο τρόπο) ηθοποιός – σταρ της γενιάς του, το παιδί που είχε μεγαλώσει σε μια χίπικη χριστιανο-σεξουαλική αίρεση («Τα Παιδιά του Θεού»), η κοπέλα του, ηθοποιός Σαμάνθα Μάθις και τα μικρότερα αδέλφια του, ο Λιφ (αργότερα πολύ πιο γνωστός ως Χοακίν) και η Ρέιν, βρέθηκαν στο περιβόητο (ειδικά μετά από εκείνη τη νύχτα) μπαρ – κλαμπ – καταγώγιο του Λος Άντζελες, το Viper Room, ιδιοκτησίας Τζόνι Ντεπ.

Η Μάθις δεν είχε καμιά διάθεση να κατέβει τα σκαλιά και νόμιζε ότι απλά θα άφηναν τα δύο «μικρά» (19 και 21 χρονών) και μετά θα πήγαιναν σπίτι. Όταν έφτασαν όμως ο Ρίβερ της είπε ότι αν δεν την πείραζε πολύ, ήθελε να δει κάτι τύπους μέσα που είχαν μια μπάντα και ήθελαν να παίξει μαζί τους.

Λίγο μετά έτρεξε κοντά του κι ο αδελφός του, ο Χαοακίν που ήταν αυτός που κάλεσε με λυγμούς τις Πρώτες Βοήθειες σ' ένα τηλεφώνημα που θα γινόταν τις επόμενες μέρες το απόλυτο «viral» και θα παιζόταν ξανά και ξανά στα δελτία ειδήσεων ανά τον πλανήτη: «Έχει σπασμούς! Ελάτε γρήγορα, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, γιατί πεθαίνει, σας παρακαλώ».

Σύμφωνα με το βιβλίο που έγραψε ο στενός φίλος του Φοίνιξ, Μπομπ Φόρεστ και κυκλοφόρησε το 2013 με τίτλο «Running with Monsters» (Τρέχοντας με τέρατα), ο ηθοποιός είχε περάσει τις προηγούμενες μέρες σε μια αδιάκοπη ναρκω-κατάνυξη παρέα με τον κιθαρίστα των Red Hot Chili Peppers, Τζον Φρουσιάντε: «Ο Ρίβερ είχε ξεμείνει κάποιες μέρες στου Τζον και πιθανότατα δεν κοιμήθηκαν ούτε λεπτό.

Η ρουτίνα με τα drugs ήταν σταθερή για όλους μας.

Πρώτα, καπνίζαμε κρακ ή σουτάραμε κόκα κατευθείαν στη φλέβα, έτσι για να φτάσουμε σ' αυτό το ηλεκτροσόκ του μυαλού που διαρκούσε γύρω στα 90 δευτερόλεπτα. Μετά σουτάραμε ηρωίνη για να συγκροτηθούμε κάπως και να πέσουμε αρκετά ώστε να καταφέρουμε κάποια συζήτηση για λίγα λεπτά προτού να ξαναρχίσει ο κύκλος».

Μνήμες από την φλεγόμενη ύπαρξη του Ρίβερ Φοίνιξ 26 χρόνια μετά το θάνατό του Facebook Twitter
Αγκαλιά με τον Κιάνου Ριβς στο "Δικό μου Άινταχο" (1991) όπου κατέθεσε την πιο συγκλονιστική ίσως ερμηνεία του στο ρόλο του γκέι ναρκοληπτικού τζάνκι

Κάποια στιγμή στο κλαμπ, η Σαμάνθα Μάθις συνειδητοποίησε ότι ο Ρίβερ δεν είχε διάθεση να ξεκολλήσει σύντομα και κατευθύνθηκε αργά προς την τουαλέτα.

Όταν βγήκε είδα κάτι που έμοιαζε με άγριο καυγά μεταξύ του Ρίβερ και ενός άλλου άντρα και αμέσως μετά κάποιον της ασφάλειας του μαγαζιού να τους τραβάει βίαια προς την έξοδο. Όταν βγήκε και η ίδια, τον αντίκρυσε να κείται πεσμένος και με έντονους σπασμούς στο πεζοδρόμιο.

Λίγο μετά έτρεξε κοντά του κι ο αδελφός του, ο Χαοακίν που ήταν αυτός που κάλεσε με λυγμούς τις Πρώτες Βοήθειες σ' ένα τηλεφώνημα που θα γινόταν τις επόμενες μέρες το απόλυτο «viral» και θα παιζόταν ξανά και ξανά στα δελτία ειδήσεων ανά τον πλανήτη: «Έχει σπασμούς! Ελάτε γρήγορα, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, γιατί πεθαίνει, σας παρακαλώ».

Την ώρα που έφτασε το ασθενοφόρο, η γραμμή ζωής του Ρίβερ Φίνιξ ήταν ήδη μια ακίνητη ευθεία. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε και επίσημα λίγο αργότερα στο νοσοκομείο. Δύο μήνες πριν, είχε κλείσει τα 23.

Μνήμες από την φλεγόμενη ύπαρξη του Ρίβερ Φοίνιξ 26 χρόνια μετά το θάνατό του Facebook Twitter
Με τη Σαμάνθα Μάθις, τελευταία σύντροφό του, στο κύκνειο άσμα του "That Thing Called Love" (1993)

Η Σαμάνθα Μάθις, το τελευταίο κορίτσι του, λέει:

«Ήξερα ότι ήταν ήδη φτιαγμένος εκείνη τη νύχτα, αλλά η ηρωίνη που τον σκότωσε δεν υπήρχε μέσα του πριν βρεθεί στο Viper Room. Είχα πάντα κάποιες σοβαρές υποψίες για το τι έγινε, αλλά δεν είδα τίποτα με τα μάτια μου. Ένιωθα έντονα ότι κάτι κακό συνέβαινε, κάτι που δεν έπιανα. Ήταν high με ένα πολύ περίεργο τρόπο που μ΄ έκανε να νοιώθω πολύ άβολα»

«Θυμάμαι που μου έλεγε ο Ρίβερ εκείνον τον τελευταίο χρόνο ότι μόνο μία ταινία ακόμα θα έπρεπε να γυρίσει ώστε να έχει μαζέψει αρκετά χρήματα για να στείλει τη μικρότερη αδερφή του στο κολέγιο. Δεν ξέρω αν το εννοούσε, αλλά μου είχε κάνει εντύπωση»

«Συναντηθήκαμε όταν ήμασταν κι οι δύο 19, ένα βράδυ που μου έκανε τράκα τσιγάρο σ΄ ένα κλαμπ στο Λος Άντζελες. Μοιάζει σαχλό ίσως αλλά ήξερα αμέσως ότι μια μέρα θα είμαστε μαζί, η χημεία που είχαμε ήταν απίστευτη.

Και όντως συνέβη τρία χρόνια μετά. Νομίζω ότι αναγνωρίσαμε κάτι βαθύ ο ένας στον άλλον. Προερχόμασταν από εντελώς διαφορετικές οικογένειες αλλά ίσως υπήρχαν κάποια παρόμοια σπασμένα κομμάτια που αναγνωρίσαμε ο ένας στον άλλον. Σα να βρήκαμε επιτέλους ένα ασφαλές λιμάνι».

Μνήμες από την φλεγόμενη ύπαρξη του Ρίβερ Φοίνιξ 26 χρόνια μετά το θάνατό του Facebook Twitter
Με τον Κόρι Φέλντμαν, ο οποίος είχε μακρόχρονα δυσοίωνη και προβληματική εξέλιξη ως ενήλικος, στο "Στάσου πλάι μου" (1986)
 

Ο Ρομπ Ράινερ, σκηνοθέτης του στο «Στάσου πλάι μου» λέει:

«Όταν ήρθε για την οντισιόν ο Ρίβερ, δεν ήταν ούτε 15 χρονών αλλά ήταν πασιφανές ότι είχαμε να κάνουμε με ένα απίστευτο, εξωπραγματικό ταλέντο. Μπορούσε να παίζει διάφορα μουσικά όργανα, ήταν τόσο ευφυής και εξαιρετικός, μπορούσε να κάνει τα πάντα, ειλικρινά»

«Θυμάμαι του είπα ότι ήθελα να σκεφτεί για κάποια χρονική στιγμή όταν κάποιος ενήλικας που ήταν σημαντικός στη ζωή του, τον απογοήτευσε οικτρά. Μου έγνεψε καταφατικά και έφυγε για λίγο για να σκεφτεί.

Στην επόμενη λήψη της σκηνής, στην οποία κλαίει, και είναι η λήψη που κρατήθηκε για την ταινία, ήταν απίστευτος. Ποτέ δεν μου αποκάλυψε πού τον οδήγησαν οι σκέψεις του – υπέθεσα σε έναν από τους γονείς του, αλλά δεν μπορώ να ξέρω. Και όταν πια βλέπω καμιά φορά την ταινία, εκεί που στο τέλος χάνεται, είναι τόσο μα τόσο πολύ θλιβερό»

Μνήμες από την φλεγόμενη ύπαρξη του Ρίβερ Φοίνιξ 26 χρόνια μετά το θάνατό του Facebook Twitter
Με τη μητέρα του και τον μικρότερο αδελφό του Χοακίν, το 1989.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι οι ηθοποιοί που ξεκινάνε από παιδιά έχουν οπωσδήποτε περισσότερα προβλήματα. Έχει να κάνει νομίζω πιο πολύ με το αν έχουν υπάρχουν τα γερά οικογενειακά θεμέλια για να σε προστατεύουν από τις αντιξοότητες.

Όταν είχα δει πρώτη φορά τον Λεονάρντο ντι Κάπριο στο «Τι βασανίζει τον Γκίλμπερτ Γκρέιπ;» είχα μείνει έκθαμβος αλλά συγχρόνως είχα σκεφτεί: 'Αυτό το παιδί είναι τόσο τρελά ταλαντούχο που αν δεν έχει κάποιου είδους οικογενειακής πρόσδεσης, θα βρεθεί σε ιλιγγιώδη πορεία προς τον γκρεμό.

Πολλά, πολλά χρόνια αργότερα παίξαμε μαζί στον «Λύκο της Γουόλ Στριτ» και του είπα κάποια στιγμή στα γυρίσματα ότι κάποτε ήμουν πολύ ανήσυχος για εκείνον. Χαμογέλασε και μου είπε ότι παρότι οι γονείς του είχαν χωρίσει από όταν ήταν μικρός, ο ίδιος πάντα διατηρούσε μια πολύ θερμή σχέση και με τους δύο. Δεν ξέρω αν ίσχυε το ίδιο και με τον Ρίβερ. Ήξερα ότι ο πατέρας είχε θέματα με το αλκοόλ. Ήξερα ότι υπήρχαν κάποια σοβαρά ζητήματα εκεί».

Μνήμες από την φλεγόμενη ύπαρξη του Ρίβερ Φοίνιξ 26 χρόνια μετά το θάνατό του Facebook Twitter
River Phoenix, φωτογραφημένος από τον Lance Staedler το 1987

Ο Μάικλ Στάιπ, τραγουδιστής – στιχουργός των REM και «μεγάλος αδελφός» του λέει:

«Είχαμε γνωριστεί μέσω της αδελφής μου. Είχε μόλις μετακομίσει στη Φλόριντα όπου έμενε όλη η οικογένεια του με την οποία ανέπτυξε αμέσως πολύ στενή σχέση. Πήγαινα πολύ συχνά να την δω και να κάνω κι εγώ παρέα μαζί τους. Έχω δύο αδελφές τις οποίες αγαπώ όσο τίποτα, αλλά ο Ρίβερ ήταν εντελώς σαν ο μικρός αδελφός που δεν είχα. Είχαμε ακριβώς δέκα χρόνια διαφορά και ένοιωθα ότι υπήρχε ακριβώς αυτή η σχέση μεταξύ μεγάλου και μικρού αδελφού».

Mε στοιχεία από την The Guardian

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 26.10.2018

Οθόνες
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Daily / Say Nothing: Μια καθηλωτική σειρά με φόντο το βίαιο δράμα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η αυτοτελής σειρά κατορθώνει να λειτουργεί συγχρόνως ως ιστορική αναπαράσταση, ως συνταρακτικό δράμα, ως καθηλωτικό θρίλερ, ακόμα και ως δραματοποιημένο true crime, ειδικά για τους θεατές που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πολυσύνθετες πτυχές του ένοπλου αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Οθόνες / Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Τα κείμενα του Φώντα Τρούσα για τις «βαθιά υποτιμημένες ταινίες που απελευθέρωσαν τη ματιά του θεατή από την οικογενειακή τηλεοπτική εικόνα, απενοχοποιώντας περαιτέρω το γυμνό» και για τον underground και τον πειραματικό ελληνικό κινηματογράφο κυκλοφορούν σε ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, βιβλίο, από τα LiFO Books.
M. HULOT
Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει και αμφισβητεί όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη διαβόητη φιγούρα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ηχογραφημένες συνομιλίες του σε διάστημα είκοσι ετών.
THE LIFO TEAM
Τα γεγονότα της ζωής

Οθόνες / Κασσαβέτης, Σκορσέζε, Ερίθε: 10 άχαστες προβολές στο φετινό Πανόραμα

Πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα: Από τις 21 ως τις 27 Νοεμβρίου, οι κινηματογράφοι Τριανόν, Newman και Στούντιο φιλοξενούν το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Οθόνες / Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης ξεδίπλωσε σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την πορεία του και αφηγήθηκε πολύτιμες ιστορίες που διαμόρφωσαν το queer σινεμά του στο φετινό Iconic Talks Powered by Mastercard που πραγματοποιήθηκε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Μυθολογίες / Τα 10 αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

«Κάθε φορά που το βλέπω προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει οργανωθεί αυτό το χάος»: Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μάς καλεί να ανακαλύψουμε δέκα animation διαφορετικών τεχνικών, που τον έχουν επηρεάσει βαθιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM
Ο Άγγελος Φραντζής θέλησε να κάνει μια αστεία ταινία 

Οθόνες / Άγγελος Φραντζής: «Mόνο αν πας στην πηγή των τραυμάτων, μπορείς να απελευθερωθείς»

Μια κουβέντα με τον ακατάτακτο σκηνοθέτη λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Ο Νόμος του Μέρφυ», μιας σουρεαλιστικής υπαρξιακής κωμωδίας που δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες δουλειές του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ