Σε μια χρονιά που οι graffiti artists της Αθήνας γνώρισαν απρόσμενη επιτυχία και που ανακοινώθηκαν καινούριες και σημαντικές καλλιτεχνικές διοργανώσεις (1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, 1η Μπιενάλε της Αθήνας), η μέχρι τώρα μάλλον στάσιμη καλλιτεχνική σκηνή της Αθήνας μοιάζει επιτέλους να δίνει ευκαιρίες -έστω και πολύ δειλά- στους νέους καλλιτέχνες. Η επαναδιοργάνωση της Art Athina, μιας μεγάλης εμπορικής έκθεσης τέχνης στην οποία συμμετέχουν πάνω από 50 γκαλερί από όλο τον κόσμο, δεν είναι παρά μια ακόμα ευκαιρία για πολλούς από αυτούς να δείξουν τα έργα τους σε ένα ευρύτερο κοινό. Eξι από αυτούς μάς μίλησαν για τη δουλειά τους:
1) Σοφία Ανδρεάδη, 27 / γκαλερί Αστρολάβος
«Έναν προσωπικό χώρο προσευχής» έχει φτιάξει η Ανδρεάδη για την Art Athina. Πρόκειται για ένα ξύλινο εικονοστάσι μέσα σε πλαστικό γκαζόν, μπροστά στο οποίο η ίδια θα προσεύχεται δεμένη με αλυσίδες. Απόφοιτος της ΑΣΚΤ, η Ανδρεάδη έχει εκτός των άλλων συμμετάσχει στο project «ZAIMI 2», στο οποίο είκοσι γυναίκες μεταμόρφωσαν ένα σπίτι σε εικαστικό χώρο, τον Δεκέμβριο που μας πέρασε.
2) Μαργαρίτα Πέτροβα, 28 χρονών / γκαλερί Αστρολάβος
Δαντέλες, κολάζ και κεντήματα. έχει χρησιμοποιήσει η Πέτροβα για τη δουλειά της στην Art Athina. «Χρησιμοποιώ υλικά που έχουν αυτή τη στερεότυπη κουλτούρα του έργου τέχνης, τα οποία μεταλλάσσω μέσα από την εικαστική χειρονομία και το κέντημα» λέει η ίδια. Απόφοιτος της ΑΣΚΤ στο εργαστήρι του Ψυχοπαίδη, τώρα είναι στον πρώτο χρόνο του μεταπτυχιακού της στα εικαστικά.
3) Νίκος Αρβανίτης, 28 / γκαλερί a.antonopoulou art
Υποψήφιος για το βραβείο ΔΕΣΤΕ -το όνομα του βραβευμένου ανακοινώνεται απόψε-, ο Αρβανίτης ζει και εργάζεται στη Γερμανία. Με σπουδές στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης και στη σχολή Bauhaus στη Γερμανία, ο Αρβανίτης χρησιμοποιεί μια πληθώρα μέσων και διαφορετικών προσεγγίσεων - εγκαταστάσεις, ήχο, σχέδια μεγάλης κλίμακας, ραδιοφωνικές παραγωγές. «Χρησιμοποιώ πολλά διαφορετικά μέσα, γιατί κάθε μέσο πρέπει να μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες κάθε ιδέας»λέει ο ίδιος. «Και για να μη βαριέμαι τον εαυτό μου» προσθέτει γελώντας.
4) Όλγα Αλεξοπούλου, 26 / γκαλερί Selini
Απόφοιτος του φημισμένου Ruskin School of Fine Arts του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η Αλεξοπούλου έκανε την πρώτη της ατομική έκθεση στην Χ-Change Gallery στην Οξφόρδη και έχει εκθέσει έργα της από την Αλεξάνδρεια και το Πεκίνο μέχρι το Λονδίνο και το Δουβλίνο, ενώ έχει δουλέψει στο Λονδίνο, την Κωνσταντινούπολη και το Ουζμπεκιστάν. Η έμπνευσή της είναι «τυχαία γεγονότα που μεταμορφώνουν την πραγματικότητα· αυτά τα μικρά μυστικά πίσω από τυχαία συμβάντα».
5) Γιάννης Μελανίτης, 40 / γκαλερί E31
Φυσητό γυαλί, θειάφι, υδράργυρος και λίπασμα είναι μόνο μερικά από τα ασυνήθιστα υλικά που χρησιμοποιεί ο Μελανίτης στη δουλειά του, που συνδυάζει τη γλυπτική με ιδιαίτερα «αλχημιστικές» performances, τις οποίες ο ίδιος αποκαλεί «bio-performance». Εξωτερικός συνεργάτης της ΑΣΚΤ στο εργαστήριο γλυπτικής, ο Μελανίτης έχει κάνει performances στο Μεξικό, τη Σκωτία και το Μονακό.
6) Βάνα Ντατσούλη, 36 / γκαλερί Αστρολάβος
Η εγκατάσταση που έχει φτιάξει η Ντατσούλη για την Art Athina ξεχωρίζει αμέσως: πρόκειται για ένα κόκκινο και ροζ βουνό που σχηματίζεται από πάνινες καρδούλες που θυμίζουν πέταλα λουλουδιών. «Είναι κάτι που έχει πέσει, που έρχεται, που απλώνεται» λέει η ίδια. Αριστούχος της ΑΣΚΤ, η Ντατσούλη συνήθως φτιάχνει κατασκευές από ύφασμα, σύρμα και μαλλί.
σχόλια