Τα βραβεία Πούλιτζερ 2012 ανακοινώθηκαν χθες και τελικά κανένα από τα τρία υποψήφια μυθιστορήματα δεν κατάφερε να αποσπάσει την πλειοψηφία των ψήφων.
Τα τρία φιναλίστ ήταν το “Train Dreams” του Denis Johnson, το “ Swamplandia!" της Karen Russell και το “Pale King” του David Foster Wallace.
Μια επιτροπή αναγνωστών, η οποία αλλάζει κάθε χρόνο, προτείνει έναν αριθμό βιβλίων σ’ ένα πάνελ κριτών, οι οποίοι διαλέγουν το νικητήριο. Και τα τρία βιβλία ήταν δυνατές υποψηφιότητες αλλά τελικά κανένα από αυτά δεν κατάφερε να λάβει τις ψήφους της πλειοψηφίας κι έτσι, η κατηγορία «μυθιστόρημα» φέτος έμεινε χωρίς βραβείο, χωρίς να είναι γνωστές περαιτέρω πληροφορίες.
Τα βραβεία Πούλιτζερ είναι σαν τα Όσκαρ για συγγραφείς και δημοσιογράφους. Η νίκη σημαίνει αναγνώριση και θαυμασμό από αναγνώστες και συναδέλφους και αρκετά μετρητά. Είναι ένα βραβείο που φτιάχνει καριέρες και μπορεί να ξυπνήσει μίση και πάθη. Είναι σίγουρο ότι η επιτροπή θα δυσκολεύτηκε να μην δώσει βραβείο και ίσως στο μέλλον μάθουμε τους λόγους για την απόφαση αυτή.
Η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν το 1974. Τότε, οι κριτές αποφάσισαν ομόφωνα να δώσουν το βραβείο στο τεράστιο και παράξενο μυθιστόρημα του Τόμας Πίντσον, Το Ουράνιο τόξο της Βαρύτητας. Όμως η συμβουλευτική επιτροπή των βραβείων θεώρησε το βιβλίο «άσεμνο» λόγω των αναλυτικών περιγραφών σκηνών σεξ και χρήσης ναρκωτικών και το στυλ γραφής «αδύνατον να διαβαστεί». Με τα χρόνια το βιβλίο έχει ανέβει κατακόρυφα στην εκτίμηση των κριτικών και η απόφαση του 1974 φαίνεται ακόμη πιο λανθασμένη.
Μια από τις πιο τρανταχτές υποθέσεις στην ιστορία των Πούλιζτερ ήταν η υπόθεση Τζάνετ Κουκ: το 1980 η Κουκ έλαβε βραβείο για ένα άρθρο που έγραψε για την Washington Post με τίτλο «ο κόσμος του Τζίμι». Ήταν η ιστορία ενός 8χρονου αγοριού εθισμένου στην ηρωίνη, το οποίο ήταν υποτίθεται εθισμένο από πέντε χρονών. Η ιστορία πήρε βραβείο αλλά ήταν τόσο συγκλονιστική που ο δήμαρχος της Ουάσινγκτον αποφάσισε να ψάξει αυτό το αγόρι, που δεν βρέθηκε ποτέ – επειδή δεν υπήρχε. Η Κουκ ομολόγησε, παραιτήθηκε από την εφημερίδα κι επέστρεψε το βραβείο.
Τα βιβλία που πήραν βραβεία φέτος
Βραβείο βιογραφίας πήρε ο John Lewis Gaddis για το βιβλίο “George F. Kennan: An American Life" (o Kennan ήταν αμερικανός διπλωμάτης και ιστορικός, ειδικός σε θέματα του Ψυχρού Πολέμου) και το βραβείο ιστορικού βιβλίου πήρε το βιβλίο "Malcolm X: A Life of Reinvention" του Manning Marable. To βραβείο ποίησης πήρε η Tracy K. Smith με το “Life on Mars.”
σχόλια