12+ 1 λογοτέχνες στον καμβά
Συγγραφείς και ποιητές στα έργα της η Ελεάννα Μαρτίνου. Στη γκαλερί του Γαβριηλίδη.
Οι εκδόσεις Γαβριηλίδης παρουσιάζουν από αύριο την εικαστική ενότητα της εικαστικού Ελεάννας Μαρτίνου με τίτλο "Δώδεκα Φυσιογνωμίες". Τα έργα είναι εμπνευσμένα από ισάριθμα και πολύ αγαπημένα πρόσωπα της ποίησης και της λογοτεχνίας.
Η γλώσσα του ποιητή είναι μουσική. Η γλώσσα του κάθε ανθρώπου είναι ρυθμός και μελωδία. Ακολουθώντας τη μουσικότητα της γλώσσας, προκύπτουν εικόνες από τις γραμμές που η ζωγράφος χαράσσει και χρωματίζει ανάλογα με το ρυθμό.
Βακαλόπουλος / Πρόκειται για ένα τεράστιο πείσμα: να μείνει η πραγματικότητα στη θέση της (Δεύτερη Προβολή, Αλεξάνδρεια, 1990)
Οι Δώδεκα Φυσιογνωμίες είναι ποιητές, συγγραφείς, στοχαστές. Είναι ο Γιώργος Καραβασίλης και ο Χρήστος Βακαλόπουλος. Ο Θάνος Σταθόπουλος και ο Νίκος Καρούζος. Ο Θωμάς Γκόρπας. Ο Τάσος Δενέγρης. Η κυρία Μάνια Καραϊτίδη. Ο μυστηριώδης Τόμας Πίντσον και ο θυελλώδης Ρομπέρτο Μπολάνιο. Ο Άλεκ Σχινάς και ο Κύριλλος Σαρρής. Ο πρίγκιπας της Κυπαρισσίας Μιχάλης Κατσαρός.
Bolaño / Κάθε έργο που δεν είναι αριστούργημα είναι, πώς να το πω, ένα έργο με μπόλικο καμουφλάζ (2666, Άγρα, 2011)
Κάθε Φυσιογνωμία προκύπτει από τις χαράξεις, το χρώμα, τους στίχους, τα γράμματα, τις γραμμές και τη διαφορετική υφή των χαρτιών που είναι κολλημένα σε επάλληλες επιφάνειες, δομώντας και επανασυνθέτοντας έναν χώρο.
Η ενότητα Δώδεκα Φυσιογνωμίες περιλαμβάνεται στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2013.
Κατσαρός / Το δέκα είναι καράτε (Εννέα το Επτά, Ίδμων, 1997)
Καρούζος / Εμείς προτείνουμε την Αλήθεια στην Πραγματικότητα, η ίδια η Πραγματικότητα είναι κωφάλαλη (Πεζά Κείμενα, Ίκαρος, 1998)
Μπαμπασάκης / Δύο ειδών άνθρωποι υπάρχουν: εμείς (Διασυρμός, Εστία, 2012)
Σχινάς / Είμαι η εμού μεγαλειότης ο βασιλεύς των λευκών (Η Παρτίδα, Εστία, 1990)
Σταθόπουλος / Ήταν δεν ήταν ερχόταν έφευγε έφυγε ως ένα (Το Αυτόματο, Γαβριηλίδης, 2013)
Σαρρής / Είναι πρόσωπα που τα γεννά η μνήμη, η φαντασία και το όνειρο (Οδηγίες Χρήσης, alloglotta, 2011)
Pynchon / Η καλύτερη προκάλυψη είναι να μην έχεις προκάλυψη (Ενάντια στη μέρα, Καστανιώτης, 2009)
Δενέγρης / Έχω την ελευθερία της πτώσεως/ Αυτή η πτώσις/ Είναι δική μου/ Και μου ανήκει (Μιλάει ο αγριόχοιρος, ύψιλον/βιβλία, 2008)
Καραϊτίδη / Η Κυρία Μάνια είναι ένας ναός (ΓΙΜ, Δώδεκα Φυσιογνωμίες, Γαβριηλίδης, 2013)
Καραβασίλης / Πέρασε γέφυρες ωκεανών/ Το ποίημα-στάμπα πάνω στη φανέλα (Το μάτι του τοπίου, Γαβριηλίδης, 2001)
Γκόρπας / Αλήθεια τι απόγιναν όλοι εκείνοι οι άνθρωποι; Πώς απεστρατεύθη ο θρυλικός ιερός λόχος των ωραίων καταραμένων; (Τα Ποιήματα, Γαβριηλίδης, 1995).
Εγκαίνια : Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013 20.00-23.00
Διάρκεια : 21 έως 27 Σεπτεμβρίου 2013
Εκδόσεις Γαβριηλίδης, Αγ.Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, Αθήνα
*****