ADVERTORIAL

 

Καμία πόλη δεν είναι τόσο ζωντανή όσο μια πόλη που γιορτάζει την ελευθερία της. Τον Οκτώβριο του 1944 και τον Ιούλιο του 1974 οι Έλληνες ξεχύθηκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας την απελευθέρωσή τους και την ήττα του φασισμού, σε δύο ιστορικές συγκυρίες που καθόρισαν τη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

 

Αυτές τις δύο επετείους-ορόσημα παρουσιάζει η μεγάλη ιστορική έκθεση «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της» που διοργάνωσε η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο των ομότιτλων επετειακών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων. 

 

Η έκθεση, που «τρέχει» ήδη από τον Ιούλιο, φιλοξενείται στο Κέντρο Τεχνών του ΟΠΑΝΔΑ στο Πάρκο Ελευθερίας και είναι χωρισμένη σε δύο μεγάλες ενότητες που τιμούν τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή το 1944 και τα 50 χρόνια από την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974. 

 

1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της
Ομάδα νέων με ντουντούκες πάνω σε όχημα μπροστά από την Ακαδημία Αθηνών, Οκτώβριος 1944. Φωτ.: ΑΣΚΙ

 

Μέσα από 500 τεκμήρια της εποχής, όπως σπάνιες φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, έγγραφα, εφημερίδες, αφίσες, έργα τέχνης, προκηρύξεις, προσωπικά αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό, παρουσιάζεται η Ελλάδα σε μια από τις πιο φωτεινές και αισιόδοξες στιγμές της, ακόμη και αν στην πραγματικότητα επρόκειτο απλώς για μια προσωρινή ανάπαυλα πριν από την έλευση μιας νέας τραγωδίας − των Δεκεμβριανών και του Εμφυλίου αφενός και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο αφετέρου. 

 

Στις δύο μεγάλες ενότητες της έκθεσης, με τίτλους «Μια σύντομη ανάσα ελευθερίας» και «Η μεγάλη στιγμή της δημοκρατίας», επισκέπτες όλων των ηλικιών μπορούν να περιεργαστούν αρχεία από την περίοδο του μεγάλου λιμού στην Αθήνα, οπτικοακουστικό υλικό από τις συλλήψεις και τα βασανιστήρια της χούντας, μια εγκατάσταση με τις προσωπικές αφηγήσεις τριών γυναικών της Αντίστασης που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση, αλλά και μια ακόμα εγκατάσταση αφιερωμένη στους 25 δολοφονημένους αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Το σκοτάδι εναλλάσσεται με το φως, με ντοκουμέντα από το ποτάμι κόσμου που πλημμύρισε τους δρόμους της πρωτεύουσας με σημαίες, πλακάτ, τραγούδια και χορούς, με θριαμβευτικά πρωτοσέλιδα για τη δημοκρατία και τη νίκη και με αγκαλιές με τους εξόριστους του καθεστώτος που είχαν μόλις επιστρέψει. 

 

1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της
Φωτ.: Βαγγέλης Πατσιάλος

 

Η έκθεση, που ολοκληρώνεται στις 28 Οκτωβρίου και έχει ελεύθερη είσοδο, πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις, όπως ομιλίες, συζητήσεις, προβολές, ένα ένθετο σύγχρονου χορού και χορευτικών performances αλλά και ειδικές ξεναγήσεις για ενηλίκους, εκπαιδευτικά σεμινάρια για παιδιά και δράσεις για σχολεία.

 

Συγκεκριμένα, από την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου και κάθε Πέμπτη η ομάδα των ΑΣΚΙ και οι επιστημονικοί υπεύθυνοι της έκθεσης διοργανώνουν ξεναγήσεις για ενηλίκους, προκειμένου όχι απλώς να θυμηθούν αλλά και να εμβαθύνουν στα γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Αθήνας από τις κατοχικές δυνάμεις το 1944 αλλά και στην πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας και τη Μεταπολίτευση το 1974.

 

Επιπλέον, τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη διοργανώνονται ξεναγήσεις για μαθητές από 13 έως 18 ετών με ελεύθερη συμμετοχή. Με τη βοήθεια έμπειρων ξεναγών, τα παιδιά θα γνωρίσουν τις ομοιότητες και τις διαφορές των δύο επετείων και τη σημασία τους για την Αθήνα, και θα δουν την πόλη να «ζωντανεύει» σε δύο διαφορετικές και εξίσου καθοριστικές στιγμές της ιστορίας της.

 

1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της
Αντιδικτατορική αφίσα που κυκλοφόρησε στο εξωτερικό, μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, 1973. Φωτ.: ΑΣΚΙ

 

Κρατήσεις ξεναγήσεων ενηλίκων και σχολείων στα τηλ. 210 7224028 & 6944 764640 (Δευτ.-Παρ. 11:00-16:00)

Ωράριο έκθεσης: 1/9-28/10 | Δευτ.-Κυρ. 10:30 - 18:30 Κέντρο Τεχνών, Πάρκο Ελευθερίας, είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες: cultureisathens.gr

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός