Actopolis - Αθήνα

The Soft Power Lectures. Πού πάει η ενέργεια μετά από δω;

LIFOTEAM 27.5.2016 | 17:02

ADVERTORIAL


Actopolis - Αθήνα
Σε κάθε μια πόλη εργάζεται αυτήν τη στιγμή μια ομάδα καλλιτεχνών, ειδικών του αστικού χώρου και ακτιβιστών για την υλοποίηση παρεμβάσεων στον αστικό χώρο της συγκεκριμένης πόλης.

Στο «The Soft Power Lectures Show» που θα πραγματοποιηθεί για ένα βράδυ την Τρίτη 31/5 στις 7 μ.μ. στο Γήπεδο Μπάσκετ του Παντείου Πανεπιστημίου θα παρουσιαστούν ντοκουμέντα από τις μέχρι σήμερα διαλέξεις-performances του project αλλά και έργα προσκεκλημένων καλλιτεχνών που συνθέτουν μια ιδιαίτερη αφήγηση για το Νότο και τα υποκείμενά του.

 

Κύριες θεματικές της σειράς των «Soft Power Lectures» αποτέλεσαν, ο προβληματισμός σχετικά με το εγχώριο θεσμικό περιβάλλον, η επισφάλεια στην εργασία, καθώς και οι μηχανισμοί του πεδίου της τέχνης.

 

Για την τελική παρουσίαση, η Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών προσκάλεσε συμμετέχοντες του προγράμματος Actopolis από το Αμβούργο και το Βουκουρέστι, να μελετήσουν το υλικό και τα έργα που θα παρουσιαστούν, και να ανταποκριθούν στις δράσεις της ΠΑΤ μέσα από τις δικές τους πρακτικές. Είσοδος ελεύθερη

 

The Soft Power Lectures, Βίντεο αρχεία, 2016

 

Σοφία Ντώνα
Soft Power Screening, 2016

 

Πάνος Σκλαβενίτης
Οι Ανδρείοι της Ηδονής, ΗDV, 17', 2016
South, ΗDV, 11', 2016
Daysign: Αφηγήσεις γύρω από τον ελληνικό ήλιο, βιβλίο, περιορισμένη έκδοση 50 αντίτυπα, 2016

 

Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου
Άσπα, ψηφιοποιημένο φιλμ Σούπερ 8, 4', 2014
Η Άσπα ανάβει ένα τσιγάρο, βιβλίο, 2014

 

Fire Walker 2, ψηφιοποιημένο φιλμ Σούπερ 8, 3', 2015
Ηλιοβασιλέματα, περφόρμανς για φιλμ & ήχο, 7', 2016

 

Νίκος Αλεξόπουλος
Σειρά Φωτογραφιών ΠΑΤ, 2016

 

Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες
Στεφανία Αμπλιανίτη & Σταυρούλα Μωρακέα,
Κωστής Βελώνης
Άγγελος Κράλλης
Γιάννης Παπαδόπουλος
Θάλεια Ραυτοπούλου

 

O κύκλος Actopolis Athen ολοκληρώνεται την Τρίτη 31 Μαίου, 19:00
Χώρος: Γήπεδο Μπάσκετ, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ιππώνακτος 36, Ν.Κόσμος, Αθήνα

 

Περισσότερες πληροφορίες:
www.goethe.de/athen

 

 

Το πρόγραμμα Actopolis – ΑΘΗΝΑ με τίτλο «The Soft Power Lectures. Πού πάει η ενέργεια μετά από δω;» επιμελούνται οι θεωρητικοί της τέχνης Ελπίδα Καραμπά και Γλυκερία Σταθοπούλου

 

«Η Αθήνα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα» διαπιστώνουν οι δυο επιμελήτριες. «Η πρωτεύουσα της Ελλάδας βρίσκεται στο επίκεντρο τόσο του προσφυγικού ζητήματος όσο και των οικονομικών προβλημάτων της Ευρώπης. Υπό το πρίσμα της κατάρρευσης των θεσμών, η πόλη είναι ένα αντιπαράδειγμα του ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας». Ταυτόχρονα, όπως λένε οι επιμελήτριες, η Αθήνα, ειδικά μετά την κατάληψη της Πλατείας Συντάγματος και τους πολιτικούς μετασχηματισμούς που ακολούθησαν, γίνεται ένας εξωτικός χώρος όπου προβάλλονται οι δυναμικές προοπτικές της κρίσης. Βιώνει η Αθήνα αυτή τη στιγμή ένα Re-Branding ως πόλη δημιουργικών ενεργειών; Τί είδους δυνατότητες δράσης ανοίγονται για τους καλλιτέχνες, τους αρχιτέκτονες, τους ανθρωπολόγους ή τους κοινωνικούς επιστήμονες της πόλης; Πώς μπορούν να επωφεληθούν οι ίδιοι αλλά και η πόλη από αυτές τις ενέργειες; Μπορεί αυτό που ξεκίνησε ως εξωτικοποίηση της κρίσης να αποτελέσει κινητήρια δύναμη και να αξιοποιηθεί παραγωγικά σε ζητήματα όπως η μετανάστευση, ο εθνικισμός και τα κοινωνικά κινήματα; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα της σειράς των διαλέξεων με τίτλο «The Soft Power Lectures. Πού πάει η ενέργεια μετά από δω;»

 

Πραγματευόμενες αυτά τα ερωτήματα οι δυο επιμελήτριες επέλεξαν ως πλατφόρμα την Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών (ΠΑΤ), ένα ερευνητικό, επιμελητικό σχήμα, που ιδρύθηκε το 2013 από την θεωρητικό τέχνης Ελπίδα Καραμπά, για να «κατασκηνώσει» σε νευραλγικά σημεία της Αθήνας, σε θεσμικούς και εξωθεσμικούς χώρους. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεών της, ομιλίες, δημόσιες συζητήσεις, επιτελεστικές διαλέξεις και παρουσιάσεις καλλιτεχνικών έργων απευθύνεται τόσο σε καλλιτέχνες όσο και σε ενδιαφερόμενους κατοίκους της πόλης.


Γιατί Actopolis:
Οι ασταθείς οικονομίες, η αδυναμία των κρατικών θεσμών ή και η ολοκληρωτική αποτυχία τους, οι τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, όπως και η συνεχής μεταναστευτική και προσφυγική ροή καθορίζουν τη ζωή στις κοινωνίες των πόλεων του γεωπολιτικού χώρου που εκτείνεται από την Τουρκία και την Ελλάδα μέχρι και τα υπόλοιπα Βαλκάνια.
Πώς μπορεί ν' αντιδράσει ο μεμονωμένος άνθρωπος σ' αυτές τις ριζικές αλλαγές του χώρου που ζει; Πώς αντιδρούν οι αστικοί χώροι;

 

Σ' αυτές τις προκλήσεις, που αφορούν τελικά ολόκληρη την Ευρώπη, θέλει ν' απαντήσει το πρόγραμμα Actopolis, αποσκοπώντας να είναι ένα υπερεθνικό εργαστήριο για τον καλλιτεχνικό ακτιβισμό και την πόλη του Αύριο:
Καλλιτέχνες, πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες, επιστήμονες που ασχολούνται με τον αστικό χώρο και ακτιβιστές από τη Μαρντίν, την Άγκυρα, την Αθήνα, το Βελιγράδι, το Σαράγεβο, το Ζάγκρεμπ, το Βουκουρέστι και το Όμπερχάουζεν συνενώθηκαν το 2015 σε μια πλατφόρμα πέρα από επαγγελματικούς κλάδους, εθνικά σύνορα και πολιτισμικές διαφορές και ανέπτυξαν ιδέες και προγράμματα δράσης, τα οποία θα πραγματοποιήσουν στις πόλεις τους μέσα στο 2016: Εναλλακτικές ζωής στα αστικά κέντρα, πειραματικές δράσεις και παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο – πάντα σε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία των πολιτών.
Σε κάθε μια πόλη εργάζεται αυτήν τη στιγμή μια ομάδα καλλιτεχνών, ειδικών του αστικού χώρου και ακτιβιστών για την υλοποίηση παρεμβάσεων στον αστικό χώρο της συγκεκριμένης πόλης. Για πολλούς από αυτούς τα θέματα που θίγουν δεν είναι μόνον η επικαιρότητα, αλλά και μέρος της προσωπικής τους εμπειρίας, όπως π.χ. τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί ή στην Πλατεία Συντάγματος.

 

Το 2017 τα κατά τόπους αποτελέσματα θα συγκεντρωθούν σε μια έκθεση, η οποία θα περιοδεύσει σ' όλες τις πόλεις που συμμετέχουν στο εγχείρημα.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθούν, αλλά και να σχολιάζουν τα προγράμματα όλων των πόλεων στο www.actopolis.net

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός