Αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης

Από το Σωματείο Διάζωμα με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ/ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ-SHOWTIME 4.11.2013 | 15:41

 

 

 

 

Ολοκληρώθηκε η μελέτη  για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου στη Σπάρτη από το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ,  η οποία ολοκληρώθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η έγκριση της μελέτης από το ΚΑΣ ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης και την αναβίωση του αρχέγονου ρόλου του ως τόπου συνάντησης και φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η μελέτη που εκπόνησε το ΔΙΑΖΩΜΑ με την αρωγή του αρχιτέκτονα-μηχανικού Γουλιέλμου Ορεστίδη και τη στήριξη του ΙΣΝ, παρουσιάζει αναλυτικά την τρέχουσα παθογένεια του μνημείου και τα μοναδικά αρχιτεκτονικά και δομικά χαρακτηριστικά του, ενώ περιλαμβάνει την αναλυτική πρόταση μεθοδολογίας και εργασιών αποκατάστασης, συντήρησης και αναστήλωσης του μνημείου.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, Σταύρος Μπένος, ανέφερε:
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να αποκαταστήσουμε ένα ιστορικό κενό, μια ιστορική αδικία: την οφειλόμενη φροντίδα σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που με τον ιδιαίτερο πολιτισμό της συγκλονίζει ακόμα και σήμερα τη παγκόσμια κοινότητα." 

 

Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης χρονολογείται από τον 2οαιώνα π.Χ και υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα στην Ελλάδα, το οποίο ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός και περιηγητής Παυσανίας χαρακτηρίζει ως «το θέατρον, λίθου λευκού, θέας άξιον».

Παρά το γεγονός ότι το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης υπέστη σοβαρές φθορές από τις επιδρομές ξένων φύλων κατά την αρχαιότητα και τις κακότεχνες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο κατά τον 19ο αιώνα, εξακολουθεί να αποτελεί ακόμα και σήμερα έναανεκτίμητης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας μνημείο.

 

*****