Αναζητώντας τα ενδυματολογικά χνάρια στο χρόνο
Οι δράσεις του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας στα πλαίσια του εορτασμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Στο πλαίσιο του εορτασμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς που, φέτος, έχουν θέμα τους τον Χρόνο, το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας πραγματοποιεί τις ακόλουθες δράσεις:
Παρασκευή 26/9/2014
10:00 – 13:00 «Πιάσε το χρόνο», Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Μπορείς να πιάσεις τον χρόνο; Μήπως μπορείς να τον μετρήσεις; Πότε το τώρα γίνεται μετά; Το σήμερα στη λίμνη της Στυμφαλίας είναι σήμερα και για τη Λίμνη Λοχ Νες στην Σκωτία; Τι χρονιά είναι για το κινεζικό νηπιαγωγείο φέτος; Είναι ίδια με αυτή που μετράνε στο Τελ Αβίβ; Εκπαιδευτική δράση, με άφθονο παιχνίδι και κατασκευές, για σχολικές ομάδες προσχολικής ηλικίας. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
17:00 – 18:30 «Συνεχίζοντας το έργο του Ηρακλή: μια νέα προσπάθεια αποκατάστασης του οικοσυστήματος», Ενημερωτική εκδήλωση για εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο του έργου Life Stymfalia.
Όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε ένας... Ηρακλής και να διαφυλάξουμε τη Λίμνη; Η Στυμφαλία συνδυάζει εξαιρετικά το μύθο με την ιστορία, τη δημιουργικότητα της φύσης με την επινοητικότητα του ανθρώπου, την ομορφιά με την πραγματική πηγή ζωής, το νερό, τα ενδημικά είδη με τα δεκάδες αποδημητικά που φιλοξενούνται κάθε χρόνο. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να προστατεύσουμε έναν από τους σημαντικότερους ορεινούς υδροβιότοπους των Βαλκανίων
Σάββατο και Κυριακή 27-28/9/2014
10:00 – 18:00 «Αναζητώντας τα ενδυματολογικά χνάρια στο χρόνο». Δράση καταγραφής, φωτογράφισης και αρχειοθέτησης ενδυμασιών από την ορεινή Κορινθία, σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων – Παράρτημα Κιάτου.
Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ημερών, θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο φωτογράφηση, καταγραφή και δημιουργία αρχείου των ενδυμασιών ή τμημάτων αυτών, που βρίσκονται στην κατοχή των κατοίκων της ορεινής Κορινθίας, προκειμένου να διασωθούν. Το Λύκειο Ελληνίδων αναζητά, επίσης, τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο φορούσαν οι κάτοικοι της περιοχής τα ρούχα αυτά.
Ακόμη, θα καταγραφούν τα μοτίβα από τα κεντήματα που υπάρχουν πάνω στις φορεσιές ώστε να δύναται η αναπαραγωγή τους σε καινούργιες φορεσιές που ράβουν και κεντούν τα μέλη του Λυκείου. Τα μοτίβα αυτά μπορεί να υπάρχουν και σε άλλα αντικείμενα, εκτός των φορεσιών, όπως σε τσαρούχια, τσεβρέδες, καλύμματα, παπλώματα κ.ά. Θα αναζητηθούν επίσης παλιές φωτογραφίες συγγενών των κατοίκων με τις φορεσιές τους, αναφορές σε τραγούδια ή παραδόσεις που αφορούν στον τρόπο κατασκευής, συντήρησης ή παρουσίασης των φορεσιών.
Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν.